ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Χοιρινό με πατάτες στο φούρνο

Η γλυκιά και πικάντικη κρούστα του θα κάνει αυτό το ψητό αγαπημένο όλης της οικογένειας. Μη διστάσετε να προσθέσετε τη μαρμελάδα, είναι αυτή που κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση. Μία εξαιρετική συνταγή από την Ιωάννα Σταμούλου.

Μερίδες: 8, Χρόνος προετοιμασίας: 25', Χρόνος μαγειρέματος: 2:45', Έτοιμο σε: 3:10'

Υλικά
2 κιλά χοιρινό μπούτι
3 σκελίδες σκόρδο, σε μπαστουνάκια
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
χυμό από 2 λεμόνια
ξύσμα 2 λεμόνια
χυμό από 1 πορτοκάλι
50γρ. βούτυρο
5 κουτ. σούπας μουστάρδα
3 κουτ. σούπας μαρμελάδα βατόμουρο
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
2 κιλά πατάτες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
ρίγανη, θυμάρι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα μπολάκι βάζετε μπόλικο αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι. Ανακατεύετε μέσα τα μπαστουνάκια του σκόρδου και ύστερα παίρνετε ;ένα μυτερό μαχαιράκι, ανοίγετε εδώ κι εκεί τρύπες στο κρέας και μπήγετε μέσα τους τα μπαστουνάκια του σκόρδου.

Ανακατεύετε το βούτυρο με τρεις κουταλιές μουστάρδα, το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα του ενός λεμονιού, το υπόλοιπο αλατοπίπερο από το μπολ με το σκόρδο και τη μαρμελάδα. Με ένα πινελάκι αλείφετε με αυτό το μίγμα παντού το κρέας. Το βάζετε σε ταψί, ρίχνετε το μισό κρασί, λίγο από το ελαιόλαδο και το χυμό του πορτοκαλιού, το σκεπάζετε με λαδόκολλα και το βάζετε να ψήνεται στον φούρνο.

Στο μεταξύ καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια ή κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνετε, τις ανακατεύετε με δύο κουταλιές μουστάρδα, το ξύσμα του δεύτερου λεμονιού, ρίγανη και θυμάρι. Περιχύνετε με το υπόλοιπο κρασί και το ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε.

Αφού ψηθεί το κρέας για 1 ώρα τουλάχιστον, μοιράζετε τις πατάτες γύρω από το κρέας, σκεπάζετε ξανά το φαγητό με λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά ακόμα. Ενδιάμεσα ελέγχετε τα υγρά του ταψιού και προσθέτετε λίγο νερό αν το θεωρείτε απαραίτητο. Αφού μαλακώσουν οι πατάτες, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και ψήνετε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν το κρέας και οι πατάτες.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαρμελάδα βατόμουρου με μαρμελάδα πορτοκάλι, ή μέλι.

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.