ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Χοιρινό ρόστο με μπίρα, πετιμέζι και πιπέρια

Πλούσιο σε αρώματα, πικάντικο και γλυκαμένο από το πετιμέζι, αυτό το χοιρινό προορίζεται να κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις στο τραπέζι της γιορτής. Μία εξαιρετική συνταγή από την Γεωργία Κοφινά.

Μερίδες: 6, Χρόνος προετοιμασίας: 30', Χρόνος μαγειρέματος: 2:0', Έτοιμο σε: 2:30', Χρόνος αναμονής: 8 ώρες

Υλικά
Για το ρόστο
2,5 κιλά χοιρινό κόντρα, δεμένο με σπάγκο από τον χασάπη
350ml μπίρα
3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
½ κουτ. γλυκού κόκκους πράσινο πιπέρι
½ κουτ. γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι
½ κουτ. γλυκού κόκκους ροζ ή κόκκινο πιπέρι
1 κουτ. σούπας θυμάρι αποξηραμένο
2 φύλλα δάφνης χοντροτριμμένα και 6 φύλλα για τη γάστρα
400γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
1 καρότο μεγάλο, χοντροκομμένο
½ φλιτζάνι πετιμέζι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ πατάτας
1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες
3 κουτ. σούπας βούτυρο
2/3 φλιτζανιού γάλα εβαπορέ
1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο τριμμένο δεντρολίβανο ή δυόσμο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Πασπαλίζετε το κρέας με αλάτι και το αλείφετε παντού με λίγο λάδι. Χτυπάτε στο γουδί μαζί και τα τρία είδη πιπεριών μέχρι να σπάσουν λίγο. Τα ανακατεύετε με το σκόρδο και τα κολλάτε γύρω γύρω στο κρέας. Παίρνετε ένα μεγάλο κομμάτι από γάζα και τοποθετείτε το κρέας στη μέση. Πασπαλίζετε το κρέας με το θυμάρι και τη δάφνη και το τυλίγετε στη γάζα. Τοποθετείτε το τυλιγμένο κρέας σε βαθύ δοχείο και το περιχύνετε με την μπίρα. Το αφήνετε να μαριναριστεί όλο το βράδυ ή για 8 ώρες γυρίζοντας το 2-3 φορές.

Στρώνετε τα έξι φύλλα δάφνης στη γάστρα. Ξετυλίγετε το κρέας από τη γάζα και το αλείφετε με το πετιμέζι. Το τοποθετείτε πάνω από τα φύλλα δάφνης και σκορπάτε γύρω γύρω τα μικρά κρεμμύδια και το καρότο. Ρίχνετε και την μπίρα της μαρινάδας και το λάδι μέσα στη γάστρα και προσθέτετε δύο φλιτζάνια νερό.

Ψήνετε το χοιρινό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1,5-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε και λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ενδιάμεσα αλείφετε το χοιρινό με τη σάλτσα του. Πρέπει να μείνει με δύο φλιτζάνια περίπου ζωμό στο τέλος.

Αφήνετε το κρέας λίγο να κρυώσει και αφαιρείτε τον σπάγγο. Κόβετε το χοιρινό σε λεπτές φέτες και σερβίρετε στα πιάτα με τα κρεμμύδια και τα καρότα. Συνοδεύετε με αρωματικό πουρέ πατάτας και περιχύνετε με τη σάλτσα που έμενε στη γάστρα (αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, τότε τη δένετε με λίγο αλεύρι ή κορνφλάουρ.

Όσο το κρέας σας ψήνεται, φτιάχνετε τον αρωματικό πουρέ σας. Βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε και φυλάτε 1 φλιτζάνι από το νερό τους. Τις λιώνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα εβαπορέ, το αλάτι, το πιπέρι και το δεντρολίβανο ή το δυόσμο και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρετε έναν ομοιόμορφο και λείο πουρέ. Αν είναι πολύ πηχτός, προσθέτετε λίγο από το νερό που φυλάξατε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Tips
Για μια ιδιαίτερη γεύση μπορείτε να αντικαταστήσετε την δάφνη με αποξηραμένο φασκόμηλο που ταιριάζει πολύ με το χοιρινό. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε στη γάστρα και 3 μήλα φιρίκια κομμένα στα 4. Ή ακόμα, λίγα αποξηραμένα βερίκοκα μουσκεμένα για 1 ώρα σε ζεστό νερό.

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.