ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΜΠΙΝ ΟΙ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΔΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ...

Στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατούν οι επεισοδιακοί χοροί. Κάθε βδομάδα στο Πολιτικό Συμβούλιο χορεύουν κι από έναν. Διαφορετικό κάθε φορά. Σε είκοσι μέρες ο Τσίπρας και η προεδρική πλειοψηφία έχουν συγκρουστεί, σκληρά και με βαριές εκφράσεις, με την αριστερή μειοψηφία, που στεγάζεται στο σχήμα της "Ομπρέλας". Η αρχή έγινε με τις Πολιτικές θέσεις, αν ο συριζα θα είναι καθαρόαιμο αριστερό κόμμα ή πολυσυλλεκτικός φορέας του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. "Καθαρότητα" ήθελε η Ομπρέλα, "ΠΑΣΟΚ νέου τύπου", οι προεδρικοί. Η επόμενη συνεδρίαση και σύγκρουση ήταν για την πανδημία και τον τρόπο αντιπολίτευσης. Κριτική χωρίς εξαλλοσύνες και αναζήτηση κοινών τόπων στην αντιμετώπισή της έλεγε η Ομπρέλα, τέρμα η συννενόηση και η συναίνεση, εκλογές εδώ και τώρα, ήταν η θέση του Τσίπρα και των προεδρικών. Η τρίτη συνεδρίαση ήταν για την ΑΥΓΗ. Σ' αυτήν τα αίματα άναψαν, ακούστηκαν βαριές κουβέντες, η σύγκρουση χτύπησε κόκκινο. Τελικά έληξε με αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά στο βάθος (μετά τις εκλογές) νικητής θα είναι μάλλον ο Τσίπρας και όσοι πιστεύουν ότι η εφημερίδα δεν έχει ημερήσιο μέλλον.

Και την περασμένη Τετάρτη φθάσαμε στον τέταρτο ...χορό, τον "πεντοζάλη", όπου ο Τσίπρας ανακοινώνει στους συντρόφους του ότι ο ίδιος δεν θα εκλεγεί από το συνέδριο, όπως ορίζει το Καταστατικό, αλλά από τη βάση του κόμματος. Το ίδιο και η Κεντρική Επιτροπή. Τα 250 μέλη της δεν θα τα εκλέξουν οι 5.000 σύνεδροι, αλλά εκλέκτορές τους θα είναι οι 60.000 που είναι εγγεγραμένοι στα κομματικά μητρώα. Τσακαλώτος, Φίλης και λοιποί Ομπρελοποιοί μένουν ενεοί. Το ίδιοι και οι περισσότεροι του Πολιτικού Συμβουλίου. Ελάχιστοι, ούτε καν όλοι οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη, γνώριζαν την απόφαση του αρχηγού να αλλάξει πίστα στο κομματικό παιχνίδι. Την αρχική αμηχανία διαδέχθηκαν οι αντιδράσεις. Ο Τσακαλώτος θεώρησε ότι οι προτάσεις Τσίπρα, με βάση και το σκεπτικό που ανέπτυξε ο Αλέξης, "δεν είναι καταστατικές αλλαγές", αλλά "έχουμε ιδεολογικό μετασχηματισμό", με τον οποίον όχι μόνο διαφωνεί, αλλά δεν ξέρει αν χωράει και τον ίδιον.

Μάλιστα για να δείξει ότι δεν έχουν σχέση με την αριστερά και τις παραδόσεις της κατέφυγε στον Νίκο Πουλαντζά, ενώ επικαλέστηκε και τους Αντόνιο Νέγκρι και Μαϊκλ Χαρντ. Μόνον που ο συμπαθής Ευκλείδης ξέχασε να πει ότι "το Κράτος, η εξουσία και ο σοσιαλισμός" αναφέρονταν σε έναν άλλο κόσμο, αφού γράφτηκε πριν 45 χρόνια από τον Πουλατζα, ενώ διαφορετικός ήταν και ο κόσμος το 2002 όταν ο Νέγκρι (και ο Χαρντ) έγραψαν την "Αυτοκρατορία". Ακόμη και τα πολιτικά κείμενά τους ("Πλήθος" και "Να πάρουμε τη σκυτάλη") εξεδόθησαν πριν 10 χρόνια, το 2012, όταν η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος ήταν, επίσης, αλλοιώς. Κάτι που φρόντισε να το επισημάνει ο Τσίπρας στον Τσακαλώτο. "Καλά όλα αυτά Ευκλείδη, αλλά τότε δεν υπήρχε η τεχνολογία, που έχουμε σήμερα. Στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε τα πράγματα και για το κράτος και για το κόμμα και για τις κοινωνικές τάξεις είναι εντελώς διαφορετικά. Οι αριστερές πτέρυγες του Κόρμπιν στην Αγγλία και του Σαντερς στις ΗΠΑ έγιναν πλειοψηφικές επειδή οι Εργατικοί και οι Δημοκρατικοί άνοιξαν τα κόμματά τους στη διαδυκτιακή εποχή. Από τη μαζική συμμετοχή στις κομματικές διαδικασίες βγήκε κερδισμένη η αριστερά". Πάντως, Κεντρική Επιτροπή εκλεγμένη από το σύνολο των μελών ενός κόμματος και όχι από κάποιο αντιπροσωπευτικό σώμα (π.χ. συνέδριο, εθνικό συμβούλιο) μόνον οι Podemos, νομίζω, το έχουν θεσπίσει.

Σημειώνουμε εδώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από την εκλογή του ιδίου και της ΚΕ από το σύνολο των οργανωμένων μελών, πρότεινε 1) Η λειτουργία των οργάνων να μπορεί να γίνεται και ψηφιακά, 2) απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα, 3) καθολικά δημοψηφίσματα με τη συμμετοχή των μελών που θα εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το συνέδριο, αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο, καθώς και για τη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων για εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές, 4) ανώτατα όρια θητειών σε Βουλή, Ευρωβουλή και κομματικά όργανα και 5) ισάριθμη αντιπροσώπευση (50-50) ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα. Για τα ανώτατα όρια, που είναι οι τρεις θητείες, μάλλον θα γίνουν πολλά "μαγειρέματα" για το χρόνο έναρξης. Αν η αναδρομική ισχύς είναι αυστηρή, στις επόμενες εκλογές ο Βούτσης, ο Δραγασάκης, ο Τσακαλώτος, η Γεροβασίλη, ο Δρίτσας, η Φωτίου και 5-6 άλλοι ακόμη, που είναι βουλευτές από το 2012, δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιοι στις ερχόμενες εκλογές. Αν η αναδρομικότητα ξεκινήσει να μετρά από τον Σεπτέμβριο του 2015 η πλειοψηφία των προβεβλημένων στελεχών, από τον Φίλη και τον Σκουρλέτη μέχρι τον Παππά, τον Σπίρτζη και τον Πολάκη θα έχουν ακόμη μία θητεία. Επειδή η "σφαγή" θα είναι εκτεταμένη κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αναδρομικότητα θα πρέπει να αρχίσει να μετρά από τούδε και στο εξής, μετά δηλαδή από την ψήφιση του συνεδρίου, είτε από αυτούς που εξελέγησαν το 2019. Ως πιθανότερη εκδοχή εμφανίζεται η δεύτερη αν και αρκετά φιλόδοξα στελέχη, νεαρής σχετικά ηλικίας, πιέζουν να ξεκινήσει από το 2015 ώστε να ανοίξει ο δρόμος του κοινοβουλίου και του ευρωκοινοβουλίου και γι' αυτούς, σε προβλεπτό χρόνο.

Στο ίδιο μήκος με τον Τσακαλώτο και μάλιστα σε πιο οξείς τόνους -με αιχμή την εγκατάλειψη της αριστερής φυσιογνωμίας του κόμματος- ήταν η τριάδα των Βούτση, Σκουρλέτη, Φίλη. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου χαρακτήρισε τις προτεινόμενες αλλαγές "αντιδραστικές", ο Βίτσας τις βρήκε "ενδιαφέρουσες", αλλά τις καταψήφισε, όπως το ίδιο έκαναν και οι Δρίτσας, Λάμπρου, Σβίγγου και Καλαμαρά. Τη "συμμορία των 11" συμπλήρωσε ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Βλαχάκης. Θυμηθήκαμε τον τίτλο της ταινίας του Σόντερμπεργκ όχι επειδή ο Ευκλείδης φέρνει στον Άντι Γκαρσια ή η Τασία στην Τζούλια Ρόμπερτς ούτε επειδή οι Βούτσης, Σκουρλέτης και Φίλης προβάρουν τους ρόλους των Τζόρτζιο Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ και Ματ Ντέιμον για να ...ληστέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κάνουμε μόνο και μόνο επειδή αρκετοί "προεδρικοί" σωματοφύλακες κατηγορούν τα προβεβλημένα στελέχη της Ομπρέλας ότι επιδιώκουν να κάνουν το "μεγάλο κόλπο". Να ελέγξουν δηλαδή πολιτικά τις αποφάσεις του συνεδρίου και να ελέγξουν οργανωτικά τη νέα Κεντρική Επιτροπή, καθιστώντας έτσι όμηρό τους και τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα ορισμένοι σκληροπυρηνικοί της ηγετικής ομάδας είναι και περισσότερο καχύποπτοι. Υποστηρίζουν ότι τα στελέχη της Ομπρέλας ετοιμάζουν από τώρα την επόμενη ημέρα του Τσίπρα. "Περιμένουν", λένε, "να χάσει ο Τσίπρας τις εκλογές ώστε να θέσουν θέμα και ηγεσίας. Να τον κατηγορήσουν ότι η διεύρυνση του κόμματος και η στροφή προς την κεντροαριστερά απέτυχαν. Θέλουν ένα "καθαρό" κόμμα. Η στρατηγική τους δεν είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά ως δεύτερο κόμμα να επιδιώξουμε μια αριστερή συμμαχία με το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 και ένα τμήμα του ΚΙΝΑΛ". Βουλευτής και προβεβλημένα στέλεχος της Ομπρέλας λέει ότι "όλα αυτά είναι ανοησίες". Διατείνεται μάλιστα ότι "οι προτάσεις του Τσίπρα για ανοιχτό κόμμα δεν στοχεύουν μόνο στη μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ από τη ριζοσπαστική αριστερά στο Κέντρο και τη δεξιά σοσιαλδημοκρατία, αλλά γίνονται και επειδή ο Τσίπρας έχει πειστεί ότι για να νικήσει τον Μητσοτάκη και να αντέξει στην πίεση του Ανδρουλάκη πρέπει να γίνει συστημικός παίχτης". Μάλιστα, λένε ότι δεν είναι αυτοί που ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα του Τσίπρα, αλλά είναι "ο Τσίπρας και η ομάδα του, που επιχειρούν να ελέγξουν από τώρα οποιαδήποτε φωνή ή κίνηση αμφισβήτησής του την επόμενη (μετά από την βασίμως, δημοσκοπικά τουλάχιστον, πιθανολογούμενη εκλογική ήττα) μέρα του ΣΥΡΙΖΑ".

Επίσης, υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέει, θέλει να φτιάξει ένα καθαρό αρχηγικό κόμμα και η πρότασή του να εκλεγεί και η Κεντρική Επιτροπή από το σύνολο των μελών και όχι από το συνέδριο ουσιαστικά διαλύει το κόμμα αφού δεν θα υπάρχει σώμα στο οποίο θα λαμβάνονται αποφάσεις και θα καταλογίζονται οι ευθύνες. Για το αρχηγικό κόμμα -και μάλιστα υπό τη μορφή του star system- το είπε ανοιχτά και στο Πολιτικό Συμβούλιο και σε συνέντευξή του ο Νίκος Φίλης. Η απάντηση που δίνουν, όσοι στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα, είναι ότι "δεν μπορεί να αποτελούν σώμα οι αντιπρόσωποι των μελών και να μην είναι σώμα τα μέλη που εκλέγουν τους αντιπροσώπους" και πως όλες οι αντιδράσεις των στελεχών της Ομπρέλας έχουν έναν και μόνο στόχο: "να μείνει το κόμμα κλειστό, να παραμείνει αριστερό και οι ίδιοι να είναι οι θεματοφύλακες". Και συμπληρώνουν ότι το ανοιχτό και συμμετοχικό κόμμα είναι σήμερα η μόνη πρόταση που μπορεί να ανασυγκροτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να καταστήσει την αριστερά ελκυστική και πάλι στους πολίτες-ψηφοφόρους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, δεν αλλάξει πρόσωπα, προτεραιότητες, δομή και αφήγημα η ιστορία θα τον προσπεράσει. Και προσθέτουν: Αν δεν είναι ο Τσίπρας αυτός που, μετά τις εκλογές, θα πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δεύτερη φορά αριστερά δεν υπάρχει. Και καλούν τα στελέχη της Ομπρέλας "να το κατανοήσουν, για να μην βρεθούν στο περιθώριο".

Από την πλευρά τους οι της Ομπρέλας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ούτε πρόκειται να εγκαταλείψουν το κόμμα "επειδή έτσι θέλουν κάποιοι, πολλοί από τους οποίους νοιώθουν ως μουσαφίρηδες στον ΣΥΡΙΖΑ". Μάλιστα, εμφανίζονται σίγουροι ότι στη νέα Κεντρική Επιτροπή, που θα εκλεγεί από τη βάση (θεωρούν και οι ίδιοι δεδομένο ότι η πρόταση Τσίπρα θα περάσει), θα έχουν περίπου 100 μέλη, όσα υπολόγιζαν δηλαδή να εκλέξουν και από το συνέδριο. Επισημαίνουν όμως ότι η Κεντρική Επιτροπή, με τον τρόπο που προωθείται η εκλογή της, κινδυνεύει να μετατραπεί σε "καλίστεια" ακόμη και σε "δελφινάριο" επωνύμων και αντί για πολιτικά στελέχη να έχουμε στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο "Γεωργούληδες". Τον κίνδυνο αυτό τον συμμερίζονται και στελέχη και από τις άλλες κομματικές ομάδες. "Όντως, υπάρχει πρόβλημα", λένε, "αν ο Φίλης, ο Τσακαλώτος και άλλοι, από όλες τις πτέρυγες του κόμματος, αντικατασταθούν από celebrities".

Ο Αλέξης Τσίπρας ακούει τον προβληματισμό των στελεχών του, εμφανίζεται όμως αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές, αφού γνωρίζει καλύτερα από όλους ότι το μέλλον τόσο το δικό του όσο και του ΣΥΡΙΖΑ θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα των εκλογών. Θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα κυβερνήσει με τους ίδιους, θα αναδείξει μια νέα ηγετική ομάδα, το κόμμα του θα είναι πολυσυλλεκτικό και η στρατηγική του θα παραπέμπει στον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Μπορεί να θέλει να αποφύγει την κατηγορία ότι φτιάχνει αρχηγικό κόμμα όμως γνωρίζει ότι η σύγχρονη τάση στην πολιτική είναι οι ηγέτες και όχι τα κόμματα. Και όπως επίσης γνωρίζει -και σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του το επισημαίνει και ο ίδιος- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την "κωλοτούμπα" στο δημοψήφισμα, τη νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, τη Συμφωνία των Πρεσπών και το 32% στις τελευταίες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά δικό του δημιούργημα. Και στον ίδιο δρόμο, της συνεχούς αλλαγής και προσαρμογής του κόμματος στις ανάγκες της εποχής, θα πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει, μάς λέει στενός του συνεργάτης. Προσώρας, ενόψει και του συνεδρίου έχει καταφέρει να ενώσει υπό αυτόν όλες τις κομματικές ομάδες (Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, Γέφυρα, πασοκογενείς κ.α.).

Οι μόνοι που αντιστέκονται στο ιμπέριουμ του αρχηγού είναι οι της Ομπρέλας. Τη δύναμη αυτών ο Τσίπρας μπορεί να την περιορίσει σημαντικά αν το συνέδριο ψηφίσει τα νέα μέλη, που θα εκλέξουν τον Πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, μπορούν να εγγράφονται μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας. Την πρόταση αυτή την κατέθεσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης στην ομάδα της ΚΟΕΣ, που συνεδρίασε την Παρασκευή για να δει τα διαδικαστικά θέματα του συνεδρίου. Η πρόταση γίνεται προκειμένου να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στην ψηφοφορία κάτι που θα ευνοήσει πρωτίστως τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας, αφού είναι ασήμαντο το ποσοστό των οργανωμένων μελών που έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή όμως υπάρχει ο κίνδυνος τα "μέλη" ουσιαστικά να γίνουν, όπως και στο ΚΙΝΑΛ, "φίλοι" είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό χωρίς κάποιο χρονικό όριο. Πάντως, αυτό θα συνέφερε τον Τσίπρα σε επίπεδο εντυπώσεων. Τώρα κινδυνεύει να εκλεγεί από ένα σώμα 50-60.000 όταν ο Ανδρουλάκης εξελέγη από 270.000 και ο Μητσοτάκης από 400.000.

Δεν θα το πράξει όμως, επειδή εκτός των άλλων είναι δύσκολο να προσέλθουν εκατοντάδες χιλιάδες να ψηφίσουν τον ίδιο για αρχηγό, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν άλλες υποψηφιότητες. Και είναι δύο φορές πιο δύσκολο να προσέλθουν μόνο και μόνο για να δουν αν θα είναι και σε ποια σειρά, στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολλάκης, ο Νίκος Μπίστης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος. Πάντως ένα επιπλέον πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίσει ο Τσίπρας είναι αν ο Πολλάκης εκλεγεί πρώτος σε ψήφους από την κομματική βάση. "Τότε θα γίνει ανεξέλεγκτος", μάς λένε στελέχη από όλες τις πτέρυγες. Τον Αλέξη δεν δείχνει πάντως να τον ενοχλεί αφού ακόμη και όταν στο Πολιτικό Συμβούλιο έθεσαν "θέμα Πολλάκη" οι Μπίστης, Σκουρλέτης Χατζησωκράτης, Βούτσης, Δανέλης και άλλοι, απέφυγε να πάρει θέση. Αυτό έκανε κάποιον πασοκογενή, υποστηρικτή του Τσίπρα να μάς πει, μετά και την τελευταία δημοσκόπηση (Μetron Analysis) και την τελευταία ανάρτηση Πολλάκη από άλλη ταβέρνα: "θέλουμε να σπάσουμε το αντισυριζα μέτωπο για να ανεβούμε στις δημοσκοπήσεις και αφήνουμε ανέλεγκτο τον Πολλάκη που με τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του ενισχύει το αντισυριζα μέτωπο. Πως μετά περιμένουμε να δούμε δημοσκοπικό χαΐρι!". Κάποιος άλλος, πασοκογενής κι αυτός, μάς είπε: Το δίλλημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο Τσίπρας είναι αν σημειολογικά τον συμφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος το Σάββατο του Λαζάρου ή την Κυριακή των Βαΐων. Από την ημερομηνία που θα καθορίσει θα δούμε και ποια είναι η προτεραιότητά του: Η ανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ ή ο δικός του θρίαμβος. Ας λάβει όμως υπόψιν του ότι μετά το "δεύρο έξω" και τα "ωσαννά" ακολουθεί το "σταυρωθήτω". Η "ανάσταση" (στις κάλπες) έπεται...

55 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Αντωνης 13:06 30/01/2022

    Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Σημίτης ήταν ο πλέον βρώμικος πρωθυπουργός που πέρασε. Οι αστειότητες για οκταετη θητεία αφορούν πολίτες άλλης χώρας. Δεν θυμόμαστε ότι ο αχαρακτηριστος λαιξογλεντζες Γιαννόπουλος έφερε ψήφους με τα τσουβάλια; Δε θυμόμαστε ότι με άλλο κόμμα κοιμήθηκα με και με άλλο κόμμα ξυπνήσαμε; Τα deals της Πειραιώς, το C4i, τα φορτηγά που πήγαιναν υλικά στις βιλλες της οξωαποδω αντί για το στάδιο, τους νεκρούς των Ιμίων; Η εποχή Σημίτη βίασε ηθικά και κατέστρεψε οικονομικά όλο το κράτος.

  2. ΜΙά Φαρσοκωμωδία είναι η στημένη από τον Τσίπρα το να προχωρήσει σε πρόταση μομφής προς την Κυβέρνηση του Μητσοτάκη τούτο ολόκληρο το Παρασκεβοσαβατοκυριακο ! .
    Εγώ αρνούμαι να παρακολουθήσω ακομη και στην ΤV οποιονδήποτε κάνει φίλους για κομματικά οφέλη την κλιματικη αλλαγή και αντί να καθαρίζουμε τους δρόμους από τα Συσσωρευμένα χιόνια που έχουν αποκλείσει για τόσες μέρες μετά την χιονόπτωση,τις γειτονιές της Πρωτεύουσας μας .
    Ευτυχως για μένα και τις ελπίδες μου για αλλαγή στους τρόπους που πολιτεύονται οι Έλληνες πολιτικοί και στις συνήθειες μας σαν ενεργοί πολίτες , βρήκα στο Διαδίκτυο τον παρακάτω σύνδεσμο
    Το δε δικό μου κόμμα έχει να πείσει πρώτα τον αρχγηγο του , σύντροφο Ανδρουλακη , να παραιτηθεί από την διπλοθεσια του για να ρίξει την προσοχή και την ικανότητα του , αν έχει ότι πράγματι και ηδεξια δεν έχει μπέσα , ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι για τα μπάζα δηλαδή. για να σωθεί το περιβάλλον μας ρε γαμωτο !

    https://www.youtube.com/watch?v=d7p6yhXg7cU

    Δείτε το ,ίσως αμψυχώσει και σας . Η ελπίδα δεν χάθηκε ! Γιατί υπάρχουν και σοβαροί ακόμη ΑΝΘΡΩΠΟΙ ,

  3. Ο φασισμός που σε διακατέχει Μπόγδη και η αγωνία σου να ξεπλύνεις τον πολιτικό εγκληματία Κώστα Σημίτη, σε κάνουν να βλέπεις με πράσινα γυαλιά. Προδοσία στα Ίμια,Παράδοση Οτσαλάν στους Τούρκους, Κλοπή στο Χρηματιστήριο, Πόλεμος στο Κόσσοβο, είσοδος στο Ευρώ με ψεύτικα στοιχεία, προμέτοχα, Λαϊκά Ομόλογα, μετοχοποιήσεις και ξεπούλημα ΔΕΚΟ, σκάνδαλα Siemens και C4i, Ολυμπιακοί αγώνες της υπερχρέωσης Αθήνα 2004, τα μεγάλα έργα των νταβατζήδων του Ελληνικού Δημοσίου με απευθείας αναθέσεις, το φάγωμα των κοινοτικών κονδυλίων από τα λαμόγια τους εκσυγχρονιστές, ρεμούλες με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων από τους Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννο Παπαντωνίου, το χαμένο εκατομμύριο που πήρε ο Τσουκάτος, Ελληνοποιήσεις των αλλοδαπών κακοποιών και συμμετοχή τους στις Εθνικές εκλογές της νοθείας το 2000,τα μεροκάματα που έφυγαν από την Ελλάδα από τα Ολυμπιακά έργα και πήγαν στην Αλβανία, το κυνήγι από το καθεστώς Σημίτη στην αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλα και στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, η δολοφονία-αυτοκτονία του αναρχικού Χριστόφορου Μαρίνου, η δολοφονία του Γεωργίου Κουλούρη στο Ελμπασάν από κατσαπλιάδες Αλβανούς αστυνομικούς και τόσα ακόμα. Όλα αυτά τα εγκλήματα που υπάρχουν αναρτημένα στο διαδίκτυο και μπορείς να τα βρεις με ένα απλό γκουγκλάρισμα είναι έργα του πολιτικού εγκληματία Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή) τον οποίο εσύ από τον φασισμό και την εμπάθεια σου τον παρουσιάζεις σαν Εθνικό ευεργέτη. Είσαι φασίστας και δοσίλογος Μπόγδη. Είσαι αρνητής και παραχαράκτης της ιστορίας Μόνο όταν τα τινάξει αυτή η Εβραϊκή μαϊμού η Ελλάδα θα αναπνεύσει και πάλι ελεύθερα. Στον χαρίζουμε τον γιό του Δάκου. Έτσι και αλλιώς όλοι οι Έλληνες πολίτες τον έχουν πετάξει στα σκουπίδια της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

  4. @ Μαργριτα Βερύκιου από την Ζάκυνθο ,

    O φασιστο-νεο-ναζιστικός σου τρόπος επανέρχεται με τα δικά σου πάλι γραπτά.
    Ο Κ. Σημίτης , σου επαναλαμβάνω , έχει την μεγαλύτερη σε ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΡKΕΙΑ θητείας πρωθυπουργου στην πατρίδα μας
    Γώρα αν θες , πάμε και στις Εκλογές βίας και νοθείας , όπου αν έχεις ακουστά ψήφισαν και τα ΚΥΠΑΡΙΣΙΑ της Ελλάδας !
    Αυτο , μάλιστα ήταν η αφορμή για τον Ανένδοτο Αγώνα του Γέρου της Δημοκρατίας μας
    https://www.ethnos.gr/history/article/123818/fasismosbiakainotheiaoieklogespoypshfisanakomakaitadentra

  5. Μακροβιότερος ΕΛΛΗΝΑΣ Πρωθυπουργός και καλύτερος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με 13 χρόνια θητείας. Η δεύτερη περίοδος του Σημίτη ήταν μετά από νοθεία στις εκλογές του 2000, όπου ψήφισαν οι Ελληνοποιημένοι κακοποιοί λαθρομετανάστες. Σαν αύριο είναι η επέτειος από την προδοσία και τον θάνατο τεσσάρων Ελλήνων αξιωματικών στα Ίμια γελοίε. Ένα από τα εγκλήματα του Σημίτη καραγκιόζη Μπόγδη, ξεφτιλισμένε.

  6. Πριν από τις αναπόδεικτες και αισχρές κατηγορίες σου, για ότι δεν είναι ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ,
    προδοτικός Φασιστικο από μέρους σου ,
    σαν την χούντα των εν Ελλαδι υνταγματαρχων σου ,
    μπορείς ή όχι να απαντήσεις σε ένα εντελώς αντικειμενικό θέμα .
    Υπήρξε η όχι ο Κώστας Σημίτης, ο σε μακρύτερη ΔΙΑΡΚΗ θητεία πρωθυπουργός της Ελλάδας από
    Την απελευθέρωση της από τον Τουρκικό Δεσμό , ή κάνω λάθος ;
    Μετά να εξετάσουμε τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του, ένα ένα … !
    τέλος να τον Συγκρίνουμε με το τι έκαναν ή δεν έκαναν Αλλοι.
    Έτσι γίνονται οι σοβαρές συζητήσεις , παλιό πατσαβούρα των ακροδεξιών και των ΝΑΖΙ !

  7. Σίγουρα Μπόγδη όταν παρουσιάζεις τον Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή) σαν Εθνικό ευεργέτη ενώ υπήρξε ο καταστροφέας της Ελλάδος, τότε σίγουρα είσαι καθυστερημένος.
    Είσαι είδος για ψυχιατρική έρευνα.

  8. οκ 13:15 28/01/2022

    μέχρι το συνέδριο του σύριζα,το ΠΑΣΟΚ θα έχει γίνει δεύτερο κόμμα.

    έρχεται πανωλεθρία Σύριζα κι Τσίπρα προσωπικά…

    η εκλογή αρχηγού από τη βάση -αν γίνει- θα είναι ανεπανάληπτο φιάσκο.

  9. Αφού αηδιάσατε ήδη με τις αβάσιμες βρισιές της Μαργαρίτας Βερύκιου ….
    Αυτές που απευθύνει Ανεύθυνα και Επαίσχυντα σε επιφανείς δημόσιους Λειτουργους που βελτίωσαν τον τόπο μας με ήθος και συνέπεια ….
    Άνδρες και γυναίκες που υπηρέτησαν και υπηρετούν την ΠΑΤΡΙΔΑ μας !
    Εγώ, αντίθετα τις αντιμετωπίζω με την ανθρώπινη φύση που μου έρχεται αυθόρμητα.
    Ακούστε κάτι από την άλλη πλευρά !
    Κριτική μεν με πολιτικο ήθος ,αλλά και αναγνώριση των υπηρεσιών τους εκεί που αρμόζει . Με ελληνικά κίνητρα που έρχονται αυθόρμητα από την φύση μας στους υπεύθυνοι πολίτες .
    Είναι δε η φύσης αυτή σε μας τους Έλληνες εκτός Μαργαρίτας Βερύκιου
    και των φίλων της νεο-ΝΑΖΙ/ ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΕΣ /ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΔΕΣ /ΠΙΝΟΣΕΤ , αγάπη πρώτα , στην γειτονιά μας , την πόλη . Την Πατ4ιδα , την περιοχή μας και τέλος όλης της υδρογείου την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ….
    Εναύμαστα η κουλτούρα μας μας παρέχει Άφθονα ,,,, πχ. « δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για να αγαπώ »
    Σοφοκλέους Αντιγόνη 523 !!!!
    Ακόμη επιβράβευση των όσων αλλοδαπών και νόμιμων μεταναστών που με τον ιδρώτα τους και την αποδοτική τίμια εργασία μας βοήθησαν να γίνουμε αυτοί που είμαστε . Σε σύγχρονες υποδομές σαν τους δρόμους , τις γέφυρες , τα δημόσια κτήρια ,τ ´ αεροδρόμια , τα στάδια, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία …
    Σκεφτείτε επίσης την καθαρη πολιτική προσπάθεια με το ΕΣΥ , την Διαυγεια , το open gov. Το ανοιχτό Πανεπηστημιο και το ολοήμερο σχιολειό ,, τα ΚΕΠ , ,τα ΚΑΠΗ ή το μη θεσπισμένο εργόσημο ….
    Το ότι δεν πτωχευσαμε επισήμως , ύστερα από τα τρομερά χρέη και τα φοβερά Ελλείμματα των προϋπολογισμων μας , ιδιαιτέρως από την διακυβέρνηση των Κώστα Καραμανλή και Πακη Παυλόπουλου,
    οι οποίοι κατήργησαν ή , καταστρατήγησαν με τις «συνεντεύξεις » τους το ΑΣΕΠ και προσέλαβαν το 74% των υπαρχόντων σήμερα Δ/Υ στην Ελλαδα μας .
    ΕΤσι ρουσφετολογικά , Ψηφοθηρικά και τελείωςκαταστροφικά για την πατρίδα μας, χωρίς ίχνος ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ πορεύτηκε η διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και η Μαργαρίτα μας εδώ . ούτε τα πρόσεξε αυτά η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ αμας .
    Της φταίνε οι Εβραίοι , οι Πακιστανο και οι πρόσφυγες του πολέμου στην γειτονιά μας …
    Λέτε να είχε άλλη γνώμη αν την είχε διώξει από την Ελλάδα τότε , η την είχε φυλακίσει ο Παττακός και η παρέα του όπως έγινε με μένα ;
    θα είχε διαφορετική γνώμη , ακόμη και για τις γενοκτονίες τις οποίες δεν παραδέχεται ότι έγιναν ´
    η Μαργαρίτα μας;
    Αρνείται ότι είναι νεοΝΖΑΖΙ !
    Από την άλλη . της φταίνε οι μεροκαματιάρηδες και τα εκατομμύρια των Ελλήνων φυφοφορων που εφενός εγκατέστησαν κυβερνήτη για την πιο μακριά και συνεχη περίοδο πρωθυπουργίας στον τόπο μας από την
    Ίδρυση μας σαν κράτος ,
    Δεν λέω ίσως καπου μπορεί να έγιναν σφάλματα ή παραβλέψεις , αλλά οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη μας δυνάμωσαν με θάρρος, πίστη και πολιτικό ηθος ώστε να μπούμε στον ΟΝΕ , να βάλουμε και την Κύπρο εκεί
    Και να είμαστε σήμερα πιο δυνατοί ….
    Αλλά η διακυβέρνηση της περιόδου 2009 -2011 του ΠΑΣΟΚ ηπο τον Γιώργο αννδρ. ΠΑπανδρεου. Υπηρξε
    Η κορωνίδα των διακυβερνήσεων ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΓΩ , όλων των εποχών στην ζωή μου .

    ΣΗΜ . Σ´ευχαριστω για τις πασες που μου δίνεις να εκφράζομαι .
    Ανάλογα με το ρητό «Μαχαίρα έδωσες Μαχαίρα θα λάβεις ».

  10. Βάζω στοίχημα ότι ο πατέρας σου ήταν όπως ο πατέρας του Σημίτη. Φίλος και συνεργάτης των Ναζί. Η πολύ δημοκρατία καταλήγει σε φασισμό άπλυτε, μ@λάκα Μπόγδη. Σαλιάρη.

  11. @ Μαργαρίτα Βερύκιου ,

    Εσυ πάντως έχεις κάνει εικόνισμα την επταετια ττης ΧΟΥΝΤΑΣ των Συνταγματαρχών .
    Παλιοβρομα ,
    προσπαθείς να μας βρομίζεις το περιβάλλον με τις δοξασίες της Χρυσής σου Αυγής !
    Το Μίσος σου για τον μακροβιότερο σε συνεχη περίοδο πρωθυπουργό της Πατρίδας μας από συστάσεις της , που εξελεξαν επανειλλημένα κοι ελεύθεροι πολίτες
    Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Κ Α ..

    ΕΙσαι στην ΕΕ. και θέλεις οι ταυτότητες σου να Γράφουν Χ. Ο.
    Εισαι αντιευρωπαία ;
    Γιατι δεν μας το δηλώνεις να κάνουμε άλλη συζήτηση ;
    Για να ξεβρομίσεις όμως το σπίτι σου χρησιμοποιείς Αλβαν ή , Ουκρανή , ή Φιλιππινέζα
    Χωρίς καν να χειρίζεσαι ΤΟ ΕΡΓΟΣΗΜΟ που εδημιουργησε το ΠΑΣΟΚ , για να μην ληστεύεις το κράτος σου ! ΕΣΥ πάλι η ίδια…
    ΣΟΥ έρχονται φθηνές κάδε βολεύει ενψω παρ@λληλα τις θες χωρίς καμία ασφάλεια και λογική ανταμοιβή .να σε ξεβρομίζουν ….
    Εσυ δε , καταδυναστεύεις την χώρα σου γιατί όπως λες ΑΝΥΜΦΕΦΤΗ , κορασίδα πρώην
    Δ/Υ ή χουντικού καραβάνα ,,
    ( ο θεός να σε κάνει κορασίδα) και εισπραττεις σύνταξη δια βίου.;
    Δούλεψες ποτέ στην ζωή σου και που ;
    Μήπως είναι αυτός ο λόγος. για τέτοιο μίσος των δημοκρατών αντιπάλων σου ;

  12. @ Μαργαρίτα Βερύκιου .
    Εσυ πάντως έχεις κάνει εικόνισμα την επταετια ττης ΧΟΥΝΤΑΣ άσου των Συνταγματαρχών .
    Παλιοβρομα !

  13. Μπόγδη είσαι πολύ μεγάλος στόκος τελικά.
    Ο Σημίτης δούλευε για τους απόγονους των Ναζί τους Γερμανούς. Για αυτούς έκανε τις δουλειές με την Siemens και για χάρη των Γερμανών μας έβαλε στο Ευρώ. Έκανε το χατήρι των απογόνων των Ναζί κατακτητών επειδή ο αδελφός του ο Σπύρος Σημίτης δούλευε για την Γερμανική Καγκελαρία. Δεν σε παίρνει καθόλου να μιλάς για ολοκαύτωμα.
    Αυτό το ολοκαύτωμα που προκάλεσε στην Ελλάδα η μαύρη οκταετία Σημίτη δεν έχει ξαναγίνει. Είσαι ένας τιποτένιος φασίστας.

  14. Δεν σε παρουσιάζω εγώ μόνη ου ΦΑΝΕΡΩΝΕΣΑΙ Με αυτά που γράφεις !

    Σήμερα είναι η επέτειος εισόδου των Ρώσων στρατιωτών στο Άουσβιτς !
    Η αρχή του τέλος του πολέμου και της απελευθέρωσης φυλακισμένων και βασανίζόμενων ψυχών ολλων μειονοτήτων.
    Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε από τέτοιες μάστιγες και γενοκτονίες γιατί τις υπιοστηκαμε από τους Τούρκους στον ΠΟΝΤΟ..
    Τέτοιες μειονοτικές ψυχές κατά τους Γερμανούς ΝΑΖΙ ήσαν ψυχές υπάνθρωπων , αφού δεν ήσαν της Άριας Φυλής τους ….
    Αρρωστημένες και ανώμαλες υπάρξεις σαν —μια δική μας σχολιάστρια εδώ —εξακολουθούν να πιστεύουν στην ´Αρια Φυλή των σημερινών ΝΕΟΝΑΖΙ της δικής μας πατρίδας ακόμη και σήμερα .
    Εκμεταλλεύονται τις ελευθερίες της Δημοκρατίας μας και την ευκολία του Διαδικτύου να γράφουν τα ψεύτικα και νοσηρά τους συνθήματα, παρόλον καταδικασμένα από την Ίδια την Δικαιψσυνη της Δημοκρατίας μας.
    Συνέβαλε βλέπετε η καταστροφικη στρατιωτική Χούντα του 1967 των Ελλήνων Χριστιανών η οποία στέρησε την ελευθερία και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στην δική μας πατρίδα , ξεπουλώντας και από πανω την Κύπρο μας στους Τούρκους …,
    ΣΗΜ .

    https://northmeteo.gr/ianoyarios-2002-enas-aprosmenos-istorikos-chionias-stin-athina-photos/

    https://www.kathimerini.gr/society/561686437/oi-megalyteres-chionoptoseis-stin-athina-apo-to-1911-mechri-ti-mideia/

  15. Ο Δημοσθένης Μπόγδης ξεπλένει καθημερινά τον Σημίτη, τον Παπανδρέου και το εγκληματικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Σου έχω γράψει γελοίε ότι παλιά ψήφιζα το κλεφτοπασοκ, κατόπιν την Νέα Δημοκρατία αλλά εσύ για δικούς σου μικροπολιτικούς λόγους με παρουσιάζεις σαν Χρυσή Αυγή. Εσύ είσαι ο φασίστας και ο Ναζί. Όπου σε πιάνει κανείς λερώνεται. Κλασσικός βόθρος του ΠΑΣΟΚ. Ένα πραγματικό χαμαιτυπείο. Αυτό είσαι φασίστα Μπόγδη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.