ΚΟΣΜΟΣ

Περιορισμοί στη διασκέδαση και υποχρεωτικός εμβολιασμός

Κορωνοϊός: Σκληραίνουν τα μέτρα λόγω Omicron στην Ευρώπη

Στο στόχαστρο των κυβερνήσεων ο χρόνος ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί – Περιορίζεται ο χρόνος καραντίνας λόγω ελλείψεων σε κρίσιμες υποδομές – Σε δέκα ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί το νέο κύμα στο Παρίσι.

Αντιμέτωπες με την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κι ενώ η μία χώρα μετά την άλλη προσπαθεί να πάρει μέτρα για να περιορίσει το πρόβλημα, τόσο λόγω της πίεσης στα νοσοκομεία, όσο και λόγω της έλλειψης προσωπικού σε κρίσιμες υποδομές.

Στο τραπέζι βρίσκεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, όσο και η μείωση του χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ενώ μέτρα λαμβάνονται και για τη μείωση της διάρκειας της καραντίνας.

Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται καθοριστική και για την Ελλάδα, με την αποκλιμάκωση να αναμένεται σε 2-3 εβδομάδες. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε στο MEGA ότι η επίταξη των γιατρών εξετάζεται να εφαρμοστεί και στην Αττική, λόγω πίεσης στο σύστημα υγείας.

Τις επόμενες ημέρες, λόγω και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, ενδεχομένως και πάνω από 50.000, ενώ η καραντίνα πέντε ημερών δεν αφορά όσους έχουν συμπτώματα. «Δεν λέμε να γυρίσει κανείς με συμπτώματα ή κάποιος που δεν αισθάνεται καλά ή κάποιος που έχει θετικό τεστ. Κάποιος που θα το περάσει για δύο μέρες και μετά θα αισθάνεται καλά, μπορεί να γυρίσει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως η μάσκα υψηλής προστασίας» τόνισε.

Περιορισμοί σε μπαρ και εστιατόρια στη Γερμανία

Η Γερμανία αποφάσισε να θέσει νέους περιορισμούς για τις εξόδους σε μπαρ και εστιατόρια. Για την είσοδό τους οι πελάτες καλούνται να αποδείξουν είτε ότι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, είτε να παρουσιάσουν αρνητικό rapid test 24 ωρών, πλέον του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης. «Είναι ένας αυστηρός κανόνας, αλλά είναι απαραίτητος» ανέφερε ο Σολτς. Ήδη, η χώρα έχει περιορίσει τις συναθροίσεις σε έως 10 άτομα και έχει κλείσει τα νυχτερινά κέντρα, ενώ οι πολίτες πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για να εισέλθουν σε μπαρ και εστιατόρια, όπως και σε όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα θέατρα και τους κινηματογράφους.

Παράλληλα, ο Σολτς και οι κυβερνήτες των κρατιδίων συμφώνησαν να μειώνουν την περίοδο καραντίνας ή αυτοαπομόνωσης που σήμερα είναι 14 ημέρες, μια απόφαση που έχουν ήδη υιοθετήσει άλλες χώρες. Οι πολίτες που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, δεν θα μπαίνουν πλέον σε καραντίνα, εάν έχουν επαφή με κρούσμα, είπε ο Σολτς. Οι υπόλοιποι καλούνται να μπουν σε περίοδο αυτοαπομόνωσης μετά από 7 ημέρες εάν δεν έχουν συμπτώματα από την οποία θα εξέρχονται με αρνητικό τεστ.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς στη Γερμανία. Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε 304,4 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 56.335 νέες μολύνσεις.

Η Ρουμανία μειώνει την περίοδο καραντίνας

Μείωση της περιόδου καραντίνας αποφασίζει και η Ρουμανία για τους ασθενείς, τις στενές επαφές τους και τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου, ανάλογα με το επίπεδο εμβολιασμού τους.

Η Ρουμανία καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ σε επίπεδο εμβολιασμών, καθώς μόλις 40% του πληθυσμού έχουν κάνει το εμβόλιο. Η Omicron αναμένεται ότι θα είναι κυρίαρχη στα μέσα Ιανουαρίου, με αποκορύφωμα τα 25.000 κρούσματα και αύξηση των νοσηλειών κατά 20%. Ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε την τελευταία εβδομάδα με 5.922 νέα κρούσματα την Παρασκευή. Διακρίσεις θα υπάρχουν και στον χρόνο απομόνωσης, καθώς οι ασθενείς με Covid που έχουν εμβολιαστεί θα μένουν σε απομόνωση 7 ημερών και οι ανεμβολίαστοι σε απομόνωση 10 ημερών.

Παράλληλα, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ απαγορεύεται η χρήση υφασμάτινης μάσκας και θα επιτρέπεται μόνον η χειρουργική ή μάσκα αυξημένης προστασίας.

Η Γαλλία περιμένει κορύφωση σε 10 ημέρες

Παράλληλα, η Γαλλία αναμένεται ότι θα φτάσει στην κορύφωση του νέου επιδημικού κύματος σε περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματούχους.

Η Γαλλία ανακοίνωσε 261.481 νέα κρούσματα, λιγότερα από το ρεκόρ των 332.000, ωστόσο ο μέσος όρος αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε σε πάνω από 200.000 τις τελευταίες επτά ημέρες.

Ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει ότι αρκετοί πολίτες θα επιλέξουν να προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση, για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της νόσου, κάτι που θα του επιτρέψει να αποφύγει την επιβολή σημαντικών νέων περιορισμών.

Η Omicron πλήττει το βρετανικό NHS

Προβλήματα αντιμετωπίζει η Βρετανία στο εθνικό σύστημα υγείας, κάτι που επισημαίνει η Βρετανική Ιατρική Ένωση. Οι γιατροί αναφέρουν ότι ουδέποτε έχει διαπιστωθεί τέτοιο επίπεδο απουσίας προσωπικού, με τους γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους να δέχονται τεράστια πίεση για να καλύψουν τα κενά.

Η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο στρατός επιστρατεύτηκε στο Λονδίνο, ορισμένα νοσοκομεία καλούνται να ακυρώσουν τα τακτικά χειρουργεία, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην αντιμετώπιση άλλων περιστατικών.

Μέτρα και στη Σουηδία

Περιορισμούς εισάγει και η Σουηδία που βλέπει τα κρούσματα αλλά και τις νοσηλείες να αυξάνονται. Μπαρ και εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν μόνο καθήμενους πελάτες, ενώ το κοινό πρέπει επίσης να κάθεται σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις. Η κυβέρνηση αφήνει να διαφανεί ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού ευρύτερα.

Ωστόσο, το νέο κύμα των κρουσμάτων Covid έχει συνδυαστεί με την πίεση από τις εισαγωγές ασθενών με εποχική γρίπη και με έναν μεγάλο αριθμό υγειονομικού προσωπικού που έχει ασθενήσει ή είναι σε απομόνωση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στις υπηρεσίες υγείας που δοκιμάζονται από τις επαναλαμβανόμενες εξάρσεις του ιού.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ιταλία για τους άνω των 50

Τον εμβολιασμό δύο εκατομμυρίων πολιτών σε ένα μήνα επιδιώκει η Ιταλία. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμένουν ανοιχτά όλο το 24ωρο για να επιτευχθεί ο στόχος.

Μέχρι σήμερα το βράδυ, παράλληλα, αναμένεται να δημοσιευθούν στην ιταλική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όλα τα νέα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, στους συνταξιούχους και άνεργους άνω των 50 ετών θα δοθεί περιθώριο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου για να μπορέσουν να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι άνω των 50 ετών θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να μπορέσουν να αποκτήσουν το «σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένου». Στην περίπτωση αυτή, σε όποιον προσπαθεί να μεταβεί στην χώρο εργασίας του χωρίς να έχει εμβολιαστεί, το πρόστιμο θα φτάνει τα 1.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.