ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Μοσχαράκι στη γάστρα με δαμάσκηνα και κονιάκ

Μια υπέροχη συνταγή για το κυριακάτικο και γιορτινό σας τραπέζι. Ο συνδυασμός μοσχαριού και δαμάσκηνων δίνει ένα απίστευτα γευστικό αποτέλεσμα. Μία εξαιρετική συνταγή από την Ντίνα Νικολάου.

Μερίδες: 6, Χρόνος προετοιμασίας: 15', Χρόνος μαγειρέματος: 1:30', Έτοιμο σε: 1:45'

Υλικά
75ml ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
λίγο κρόκο Κοζάνης σε σκόνη, στη μύτη του κουτ. γλυκού
1 κρεμμύδι, σε καρεδάκια
1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
1 ξυλάκι κανέλας
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι κονιάκ
18 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσια, ολόκληρα
1½ κιλό μοσχαράκι από ελιά ή κιλότο, χωρίς κόκαλο, σε μερίδες
½ φλιτζάνι σουσάμι, καβουρδισμένο για 1-2 λεπτά να ξανθίνει
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζετε τα κομμάτια του κρέατος σε μονή στρώση. Τα αφήνετε για 2-3 λεπτά να ροδίσουν από την κάτω πλευρά, μέχρι να ξεκολλάνε εύκολα, και τα γυρίζετε από την άλλη μεριά. Πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο, τον κρόκο Κοζάνης, αλάτι και πιπέρι.

Μόλις ροδίσουν και από αυτή την πλευρά τα ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και τα αφήνετε να ροδίσουν ομοιόμορφα για 1-2 λεπτά επιπλέον. Σβήνετε με το κονιάκ και αφήνετε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη πάνω σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε μια μέτρια γάστρα ή σε ένα βαθύ, πυρίμαχο ταψί.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 οC. Ρίχνετε στην κατσαρόλα που ροδίσατε το κρέας το κρεμμύδι και το πράσο και τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, στο λάδι και το λίπος που έχει μείνει στο σκεύος, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη σπάτουλα. Αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα και προσθέτετε το ξυλάκι κανέλας, το μπαχάρι και τα ξερά δαμάσκηνα. Ανακατεύετε απαλά και σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της (αν χρησιμοποιήσετε πυρίμαχο ταψί το σκεπάζετε με το καπάκι του αν έχει, αλλιώς το κλείνετε καλά με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο).

Ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ξεφουρνίζετε, πασπαλίζετε με το σουσάμι, ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.