ΚΟΣΜΟΣ

LIVE μετάδοση

Πορτογαλία - Εκλογές: Πρωτιά στους Σοσιαλιστές δίνει το exit poll

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Αντόνιο Κόστα φέρεται, σύμφωνα με το exit poll του Καθολικού Πανεπιστημίου της Πορτογαλίας για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RTP, να κερδίζει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με το exit poll, οι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν από 37% έως 42%, ποσοστά που μπορούν να τους δώσουν από 102 έως 116 έδρες.

Σημειώνεται πως στο 230 εδρών πορτογαλικό Κοινοβούλιο χρειάζονται τουλάχιστον 116 βουλευτές για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.

Οι κεντροδεξιοί του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) ακολουθούν στο exit poll με ποσοστά μεταξύ 30% και 35% και από 84 έως 94 έδρες.

Τρίτο κόμμα φέρεται να αναδεικνύεται το ακροδεξιό «Αρκετά» ("Chega") με ποσοστά ανάμεσα στο 5% και στο 8% και 7-13 έδρες και τέταρτο το κόμμα της Φιλελεύθερης Πρωτοβουλίας (IL) με 4%-7% και 5-9 έδρες.

Περαιτέρω, έχουμε το Αριστερό Μπλοκ (BE) με 3%-6% και 3-7 έδρες, τον συνασπισμό Κομμουνιστών και Πρασίνων CDU («Ενωτικός Δημοκρατικός Συνασπισμός») με 3%-5% και 3-7 έδρες, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα ((CDS-PP) με 1%-3% και 0-2 έδρες, όσες προβλέπεται να εκλέξει και το φιλοζωικό κόμμα «Άνθρωποι-Ζώα-Φύση» (PAN) με 1%-3%. Ποσοστά από 1% έως και 3% αναμένεται να συγκεντρώσει και το οικολογικό σοσιαλιστικό κόμμα των Ελευθέρων, με τις προβολές να το φέρουν στις 1-2 έδρες.

Η προσέλευση στις κάλπες υπολογίζεται μεταξύ 46% και 51%. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2019, η συμμετοχή ήταν στο 48,6%. Σε περίπου 1 εκατομμύριο ενήλικες που βρίσκονταν σε κατ' οίκον απομόνωση λόγω COVID-19 επετράπη κατ' εξαίρεση να βγουν από το σπίτι τους μόνο για να ψηφίσουν.

Σημειώνεται ότι το exit poll δεν έλαβε υπ' όψιν το 1,5 εκατομμύριο Πορτογάλων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και ψηφίζουν επιστολικά.

Πριν δύο μήνες, οι Πορτογάλοι βουλευτές απέρριψαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, η Πορτογαλία θα βρεθεί εκεί που ήταν, όταν ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και οι παραδοσιακοί αντίπαλοί τους του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κυριαρχούν στις εκλογές, συγκεντρώνοντας περίπου το 70% των ψήφων και εναλλάσσονται στην εξουσία για δεκαετίες. Όμως είναι πολύ σπάνια μια αυτοδύναμη εκλογική επικράτηση - υπήρξαν μόλις τρεις τα τελευταία πενήντα χρόνια!

Άρα ο νικητής των αποψινών εκλογών θα πρέπει ενδεχομένως να έρθει σε συμφωνία με άλλα κόμματα, προκειμένου να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Και το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό: Η ιβηρική χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων θα πρέπει να αρχίσει την αξιοποίηση των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνειν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, προκειμένου η οικονομία να επανέλθει μετά την πανδημική κρίση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.