ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Εργασίας

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση για το νέο επίδομα γονικής άδειας

Ενεργοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022, η ηλεκτρονική αίτηση για την επιδότηση της γονικής άδειας του νόμου 4808/2021 για την «Προστασία της Εργασίας» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου (www.gov.gr), με κωδικούς TAXISnet ή ΟΑΕΔ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epidoma-gonikes-adeias. Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Αποζημιώσεις και παροχές → Επίδομα γονικής άδειας.

Μετά την υποβολή της αίτησης και την ανάρτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του ειδικού εντύπου «Γονική 'Αδεια» από τον εργοδότη, ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει το επίδομα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Από σήμερα, το ειδικό έντυπο «Γονική 'Αδεια» θα είναι διαθέσιμο στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για τη συμπλήρωσή του από τους εργοδότες. Οι πληρωμές θα εμφανίζονται στους λογαριασμούς εντός τριών εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του Οργανισμού.

Όσες αιτήσεις είχαν ήδη υποβληθεί στα ΚΠΑ2, κατά την περίοδο πριν την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής αίτησης, δεν χρειάζεται να υποβληθούν ξανά ηλεκτρονικά. Τα ΚΠΑ2 θα επεξεργαστούν τις αιτήσεις που περιλάμβαναν βεβαίωση ή υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη για τη χορήγηση της γονικής άδειας, ενώ για τις αιτήσεις που δεν περιλάμβαναν αντίστοιχες βεβαιώσεις ή υπεύθυνες δηλώσεις, θα αναζητηθούν αυτεπάγγελτα τα ειδικά έντυπα «Γονικής 'Αδειας» από τα ΚΠΑ2, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», εφόσον έχουν αναρτηθεί από τον εργοδότη.

Η γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικά και για τους δύο γονείς με επίδομα από τον ΟΑΕΔ για τους δύο πρώτους μήνες, ίσο με τον κατώτατο μισθό. Μόνη προϋπόθεση είναι η επί ένα έτος απασχόληση του εργαζόμενου στον ίδιο εργοδότη. Αν υπάρχουν περισσότερα παιδιά, οι γονείς έχουν δικαίωμα να πάρουν άδεια και γι' αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το προηγούμενο παιδί μεσολάβησε ένας χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

Κατ' εξαίρεση, γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων πολύδυμων τέκνων, δικαιούνται να λάβουν τη γονική άδεια για κάθε παιδί ξεχωριστά, διακεκομμένα ή και συνεχόμενα, χωρίς να μεσολαβήσει ένας χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.

Έπειτα από αίτηση του εργαζόμενου, η γονική άδεια μπορεί να χορηγείται εναλλακτικά με τη μορφή μειωμένου ημερήσιου ωραρίου ή σε ημέρες άδειας, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα του εργαζόμενου να λάβει το επίδομα γονικής άδειας.

Σύμφωνα με μεταβατική διάταξη, ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει το επίδομα της γονικής άδειας και στους γονείς που έλαβαν την άδεια με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, που δεν προέβλεπε επίδομα, εφόσον η άδεια αυτή δεν είχε λήξει στις 19 Ιουνίου 2021, ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος.

Ο χρόνος του τμήματος της άδειας, κατά τον οποίο ο εργαζόμενος λαμβάνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του οικείου φορέα ασφάλισης, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.