ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει μία μείζονα εσωκομματική σύγκρουση

Τα αλλάζει όλα για… τη νίκη στις εκλογές

Κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά προσδίδουν ανώτατοι παράγοντες της Κουμουνδούρου στις ρηξικέλευθες προτάσεις που κατέθεσε χθες, αιφνιδιαστικά, στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας.

Με άλλα λόγια, στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται την «πλατφόρμα» που παρουσίασε χθες στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας ως μία σοβαρή απόπειρα «φυγής προς τα εμπρός» για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Με αυτό το κόμμα και αυτές τις λειτουργίες δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές, ούτε μπορούμε να εξαντλήσουμε το συνέδριο σε μία διαδικασία εσωκομματικού μπρα ντε φερ μεταξύ του αθροίσματος των προεδρικών τάσεων και της Ομπρέλας», εξηγούν πολιτικά στελέχη που γνωρίζουν το σκεπτικό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σαρωτικές αλλαγές

Επί της ουσίας, δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται στους συνομιλητές του πεπεισμένος ότι αν προωθήσει βαθιές και σύγχρονες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κόμματός του, τότε μπορεί να δείξει ότι διεκδικεί την επάνοδό του στην εξουσία με άλλους όρους και σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Με άλλα λόγια, φέρεται να εκτιμά ότι οι βαθιές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να πείσουν όσους πολίτες αμφιβάλλουν ότι «η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι αλλιώς», δίνοντας «αέρα» στα πολιτικά και δημοσκοπικά πανιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι αξίζει τον κόπο να αναλάβει το ρίσκο μίας σοβαρής εσωκομματικής σύγκρουσης, καθώς όπως έδειξε τόσο το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης, όσο όμως και οι αντιδράσεις στελεχών του κόμματος, το πλαίσιο των προτάσεων που κατέθεσε στον εσωκομματικό διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας θα πυροδοτήσουν σύγκρουση στον δρόμο προς το συνέδριο της Άνοιξης.

Οι προτάσεις Τσίπρα

Αναλυτικά, οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τις παρουσίασε χθες στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, είναι οι εξής:

- Ψηφιακή δομή και λειτουργία.
Θεσπίζεται σε όλα τα επίπεδα του κόμματος η δυνατότητα ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της δια ζώσης που παραμένει φυσικά ο κανόνας, καθώς και αναγνωρίζεται θεσμικά η ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος και αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως εργαλείου όχι απλώς ενημέρωσης αλλά και διαβούλευσης και ψηφοφορίας.
- Απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα
Με μια απλή αίτηση είτε στην ΟΜ, είτε κεντρικά στο κόμμα, είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα iSyriza.gr, ο κάθε πολίτης που το επιθυμεί γίνεται αυτοδίκαια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για περιπτώσεις ενστάσεων προκειμένου να προστατεύεται πολιτικά το κόμμα, δίνεται στα μέλη της ΟΜ, στην οποία εντάσσεται το νέο μέλος, η δυνατότητα προσφυγής κατά της ένταξης στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

- Συμμετοχική και άμεση Δημοκρατία.

Τα μέλη έχουν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο από το να συζητάνε ήδη ειλημμένες αποφάσεις καθώς αποκτούν δικαίωμα να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, όπως πχ για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων. Επίσης, τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το Συνέδριο αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο, ενισχύοντας έτσι την παρέμβασή τους σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αποφασίζουν με προκριματικές εκλογές, στις οποίες δύναται να συμμετέχουν και οι φίλοι του κόμματος, για τη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων για εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές.

- Εκλογή της ηγεσίας του κόμματος απευθείας από τη βάση του κόμματος.

Σύμφωνα με τη πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος του Κόμματος θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του Κόμματος με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα. Το Συνέδριο του Κόμματος θα εγκρίνει πέραν από το κείμενο Πολιτικής Απόφασης και τις υποψηφιότητες για τη Κεντρική Επιτροπή καθώς και για τη Προεδρία του Κόμματος. Η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο.
Με αυτή τη διαδικασία τα μέλη του κόμματος αποκτούν απευθείας και χωρίς διαμεσολαβήσεις τη δύναμη να αποφασίζουν για τη συλλογική τους ηγεσία. Και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα, καθώς συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.
Σημειώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, οπότε κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε αρχηγικό κόμμα αλλά αντίθετα σε πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα.
Τέλος η διαδικασία αυτή περιφρουρεί τη δυνατότητα οι τάσεις να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών αλλά τις αποτρέπει από το να λειτουργούν ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών με τα λεγόμενα «χαρτάκια» σε κάθε συνέδριο. Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη που έχουν θετική αναφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πράγμα που αντανακλάται συνήθως και στη κομματική βάση, να έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν ακόμη και αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υπάρχουσες τάσεις του κόμματος.

- Θητείες στελεχών σε Βουλή – ευρωβουλή – Κεντρική Επιτροπή.

Το Κόμμα που εισηγήθηκε την υιοθέτηση ορίων στις διαδοχικές θητείες στην Συνταγματική Αναθεώρηση δεν θα μπορούσε να μην τις υιοθετήσει στο καταστατικό του. Ως εκ τούτου, προτείνεται η εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρείς θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στη Βουλή/Ευρωβουλή και αντίστοιχα και στη Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος, ώστε απρόσκοπτα να διασφαλίζεται η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού.

- Ισότητα φύλων στη Κεντρική Επιτροπή.

Καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα, σώματα και όργανα του κόμματος, αλλά και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για δημόσια αξιώματα η πλήρης ισότητα των φύλων, δηλαδή ισάριθμη αντιπροσώπευση. Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία για τα ελληνικά πράγματα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα στη χώρα που υιοθετεί την απόλυτη ισότητα 50%-50% σε άνδρες και γυναίκες στη συλλογική του ηγεσία. Μέχρι σήμερα υπήρχε ποσόστωση φύλου στο 30%. Προβλέπεται μάλιστα η δημιουργία Παρατηρητηρίου κατά των Διακρίσεων ως προσπάθεια υπέρβασης των διακρίσεων και υπέρ της συμπερίληψης, με αρμοδιότητα να διερευνά προκαταρκτικά καταγγελίες για διακρίσεις και αν κριθεί σκόπιμο να παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

- Θέσπιση Επιτροπής Δεοντολογίας/πειθαρχικές κυρώσεις

Διαμορφώνεται ένα αναλυτικό πλέγμα υποχρεώσεων των μελών, σε αντιστοιχία με τα διευρυμένα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετείται Επιτροπή Δεοντολογίας, απευθείας εκλεγμένη από το Συνέδριο, προκειμένου να παρακολουθεί την τήρηση του καταστατικού και να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις όπου απαιτείται, μέσα από μία διαδικασία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των μελών αλλά και την εφαρμογή του καταστατικού. Για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα η Επιτροπή Δεοντολογίας με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 μπορεί να αποφασίσει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή ακόμα και τη διαγραφή του.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΟ ΝΑΜΕ 19:46 20/01/2022

    Ο Τσίπρας αποφάσισε να εκλεχθεί από το λαό ως αρχηγός κόμματος και αυτό το λέτε μεγάλη αλλαγή νίκης!
    Μάλλον αργά ξυπνήσατε εκεί στο Συριζα γιατί αυτή τη διαδικασία την εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες τα » αστικά»
    κόμματα, ενώ εσείς οι εκφραστές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας θέλετε να εκλέγεστε από τα μαγειρία τους κόμματος.
    Αργά για δάκρυα, γιατί είστε πίσω από τις εξελίξεις δεκαετίες.

  2. Οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά 95% πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αναγκάστηκαν να πάνε εκεί μετά το πραξικόπημα των Βενιζέλου, Καϊλή, Σαλαγιάννη κλπ οι οποίοι στη συνέχεια πήραν υψηλές θέσεις στις κυβερνήσεις συνεργασίας με τη δεξιά και την ακροδεξιά, που ακολούθησαν. Τα ΠΙΝΟΣΕΤ και ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ τα φώναζαν κάποιοι λίγοι που δεν ξέρουμε τι ψήφιζαν τότε αλλά κυρίως τι ψηφίζουν σήμερα (π.χ. ΧΑ, Βελόπουλο, Κωνσταντοπούλου, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Βαρουφάκη κλπ). Το να επαναφέρουμε ανύπαρκτα επιχειρήματα είναι το βούτυρο στο ψωμί της δεξιάς. Αυτή τη στιγμή το καλύτερο για τη χώρα μας θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας και αυτή δεν μπορεί να μην περιέχει κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα. Με την απλή αναλογική, αν ξεπεράσουμε τα κόμπλεξ μας οι ψηφοφόροι, μπορούμε να δυναμώσουμε σημαντικά τα παραπάνω κόμματα και να δούμε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλους π.χ. ΜΕΡΑ25 ακόμη και ΚΚΕ (δεν θα είχα καμιά αντίρρηση μετά από προγραμματική συμφωνία να πάρει το ΚΚΕ τα υπουργεία εργασίας και υγείας κλπ). Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν άνετα να ξεπεράσουν κατά πολύ το 50%, ειδικά αν ο κόσμος ξέρει από πριν ποια θα είναι η πολιτική τους. Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να συμμετέχει και κεντρώο κόμμα που θα μπορούσε να αποσπαστεί από τη ΝΔ, αρκεί να συμφωνήσουν όλοι στην κοινή πολιτική υπέρ των φτωχώτερων, στην ενίσχυση δημόσιων δομών (νοσοκομεία, δρόμοι, ΜΜΕ ενέργεια, εκπαίδευση) και στο σοβαρό κρατικό έλεγχο για την δίκαιη λειτουργία της αγοράς (μισθοί, απολύσεις, τιμές, καρτέλ κλπ). Κανείς δεν θέλει να γίνουμε σοβιετική ένωση, κανείς δεν θέλει να καταργήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία, θέλουμε μόνο να υπάρχει έλεγχος και ο εργοδότης να πληρώνει τα νόμιμα στον εργαζόμενο και τους φόρους του στο κράτος! Ας μην ξεχνάμε ότι η αποχή στις εκλογές πολλές φορές ξεπερνά το 40% και μόνο αν πειστούν αυτοί που απέχουν ότι θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση θα ψηφίσουν!

  3. An δεν αλλάξει τον ίδιο τον εαυτόν του , θα εξαφανισθεί λίαν προσεχώς από τη πολιτική μας σκηνή και … θα χάσει η Βενετιά βελόνι ,!

  4. Tι διαβάζω εδώ, προτείνει ο Τσιπρας ;
    « Εκλογή της ηγεσίας του κόμματος απευθείας από τη βάση του κόμματος »;
    Τον πρόεδρο ή αρχηγό του κόμματος του κάτ ´ευθείαν από την
    Βαση των πολιτών /ψηφοφόρων , όπως κάνει το Κίνημα Αλλαγής ;
    Πρόοδος μεν , αν πραγματοποθηθεί ποτέ . αλλά χρειαζόμαστε και μια συγνώμη για ειπωμένες κατηγορίες περί ΠΙΝΟΣΕΤ Και ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ ,
    Έτσι ;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.