ΕΛΛΑΔΑ

Δόθηκε στην κυκλοφορία η νέα πεζογέφυρα στην Αγία Παρασκευή

Δόθηκε χθες, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στην κυκλοφορία η νέα σύγχρονη πεζογέφυρα επί της Λ. Μεσογείων, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής (ύψος ΙΚΑ), η οποία κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και με δημοπράτηση-εκτέλεση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γ. Καραγιάννης, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως και του δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Β. Ζορμπά, των βουλευτών Δ. Καιρίδη, Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Κουμουτσάκου, στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού.

Η συγκεκριμένη πεζογέφυρα είναι η τρίτη από τις συνολικά έξι που κατασκευάζονται σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 13 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι έχουν δοθεί στην κυκλοφορία οι πεζογέφυρες επί της Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος του Π. Φαλήρου, και της Αλίμου, στη συμβολή με την Καλαμακίου, ενώ αναμενονται αυτές που είναι στη συμβολή της Λ. Κηφισίας με την Πανόρμου και δύο στην περιοχή του Χαΐδαρίου, στις Σχολές Προβατά και στο Παλατάκι επί της Λ. Αθηνών.

Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Αττικής χαρακτήρισε το έργο «ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια και θα διευκολύνει τη μετακίνηση των πεζών, κυρίως αυτών με κινητικά προβλήματα σε μία περιοχή κυκλοφοριακά επιβαρυμένη και επικίνδυνη».

«Επισπεύδοντας διαδικασίες και εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους, στόχος μας είναι να παραδώσουμε στους πολίτες της Αττικής υποδομές που δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και προασπίζουν την ασφάλεια των πολιτών. Η Αττική περνάει σε μία νέα εποχή, σε αυτή, του μέλλοντος», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος είναι να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν και οι υπόλοιπες τρεις πεζογέφυρες και πρόσθεσε: «Προχωράμε με σταθερά βήματα στη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ασφαλούς οδικού δικτύου και σε αυτήν την κατεύθυνση μοχλεύουμε κάθε διαθέσιμο πόρο για να αναβαθμίσουμε το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας, με εκτεταμένο πρόγραμμα δεκάδων χιλιομέτρων νέων ασφαλτοστρώσεων, διαγραμμίσεων και διευθέτησης νησίδων σε σημεία υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου ή σε περιοχές στις οποίες δεν είχε πραγματοποιηθεί το παραμικρό έργο βελτίωσης του οδικού δικτύου, όχι μόνο σε απομακρυσμένους δήμους αλλά ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας».

Παράλληλα, όπως τόνισε, ολοκληρώνεται η επαναχάραξη και η βελτίωση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που χρηματοδοτείται μέσω ΠΕΠ Αττικής με προϋπολογισμό 24,5 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον φωτισμό των οδικών αξόνων της Αττικής, ύψους 33 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν την αντικατάσταση 22.000 φωτιστικών σωμάτων από νέας τεχνολογίας led. Επίσης, εκσυγχρονίστηκε το Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης Κυκλοφορίας, ενώ πέρα από τις πεζογέφυρες, δημιουργήθηκαν έξυπνες διαβάσεις, φιλικές σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας και όρασης, εξωραΐστηκαν υπόγειες διαβάσεις πεζών σε κεντρικές λεωφόρους και ανανεώθηκαν φωτεινοί σηματοδότες.

Τέλος, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας, όπως αποτυπώθηκε στο κείμενο του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καραγιάννης χαρακτήρισε το έργο «λειτουργικό, χρήσιμο, ουσιαστικό αλλά κυρίως απαραίτητο» για την καθημερινή εξυπηρέτηση εκατοντάδων πολιτών. Επεσήμανε ότι αποτελεί ένα όμορφο έργο προβολής, το οποίο κατασκεύασε το υπουργείο Υποδομών με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής και αποδεικνύει, επίσης, την πολύ καλή συνεργασία κράτους και περιφέρειας.

Αναφερόμενος στην πεζογέφυρα, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι κατασκευάστηκε σε μία περιοχή με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο και μεγάλες αναμονές, γεγονός που καθιστούσε το έργο τεχνικά απαιτητικό αλλά και σημαντικό, αφού εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφαλείας για τους πεζούς.

«Στο υπουργείο Υποδομών, με τον Κώστα Καραμανλή, υλοποιούμε ένα μεγάλο πλάνο έργων άνω των 13 δισ. που θα αλλάξει την εικόνα των υποδομών στη χώρα. Την ίδια ώρα, όμως, θεωρούμε σημαντικό να παρεμβαίνουμε και να υλοποιούμε και μικρότερα έργα, υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη κοινωνία. Οι πεζογέφυρες αυτές αποτελούν τοπόσημα και έργα ουσιαστικής παρέμβασης στην καθημερινότητα των πολιτών», υπογραμμισεο υφυπουργός.

Την ικανοποίησή της για την παράδοση της πεζογέφυρας εξέφρασε και η κ. Κεραμέως σημειώνοντας: «Είναι πολύ σημαντικό να επενδύουμε στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών σε ζητήματα οδικής ασφάλειας και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η πρωτοβουλία μας να εισάγουμε το μάθημα οδικής ασφάλειας στα σχολεία».

Τέλος, ο κ. Ζορμπάς τόνισε ότι το αίτημα για πεζογέφυρα είχε τεθεί από το 2013, «καθώς σε αυτό το σημείο έχουν σκοτωθεί τρεις άνθρωποι» και έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα, και ευχαρίστησε για την ολοκήρωση του έργου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.