ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα μελέτη

EIU: Λιγότερος από τον μισό πληθυσμό παγκοσμίως ζούσε σε δημοκρατία το 2021

Λιγότερος από τον μισό πληθυσμό του κόσμου (το 45,7%) ζούσε «σε δημοκρατία» το 2021, καθώς μόλις 21 χώρες από τις 165 που έχουν αυτό το καθεστώς έχουν «πλήρη δημοκρατία», ενώ το Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται πλέον η λιγότερο δημοκρατική χώρα στον πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη ινστιτούτου του ομίλου που εκδίδει το περιοδικό The Economist που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή της διεύθυνσης μελετών και αναλύσεων του ομίλου (Economist Intelligence Unit, EIU), ο «δείκτης δημοκρατίας» το 2021 έπεσε από το 5,37 το 2020 στο 5,28, με άλλα λόγια γνώρισε τη μεγαλύτερη υποχώρησή του από το 2010.

«Τα αποτελέσματα αντανακλούν τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στη δημοκρατία και στην ελευθερία στον κόσμο για δεύτερη συναπτή χρονιά, της σημαντικής επέκτασης της εξουσίας του κράτους και της περιστολής των ατομικών ελευθεριών», επιχειρηματολογούν οι συγγραφείς της.

Στην Ευρώπη, η Ισπανία πέρασε το 2021 από το καθεστώς της «πλήρους δημοκρατίας» σε αυτό της «ελαττωματικής δημοκρατίας», κατηγορία στην οποία κατατάσσεται επίσης η Γαλλία από το 2020.

Στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται από το EIU οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Νότια Αφρική.

Η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο (που έπεσε δυο θέσεις και πλησιάζει τις «αδύναμες δημοκρατίες») βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία της κατάταξης, όπως και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, ο Μαυρίκιος και η Κόστα Ρίκα. Πρώτη είναι η Νορβηγία. Ωστόσο, ο πληθυσμός των χωρών αυτών δεν αποτελεί παρά το 6,4% του παγκόσμιου.

Στην κατηγορία των «υβριδικών καθεστώτος» βρίσκει κανείς το Μπανγκλαντές, τη Σενεγάλη, την Ουκρανία, το Χονγκ Κονγκ, αλλά και την Τυνησία, που σημείωσε μια από τις πιο θεαματικές πτώσεις.

Στα «αυταρχικά καθεστώτα» κατατάσσονται από το EIU η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Ρουάντα, το Βιετνάμ, η Κίνα. Σε αυτά αναλογεί πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού (το 37,1%).

Στον πάτο της κατάταξης βρίσκεται το Αφγανιστάν, όπου την εξουσία ανακατέλαβαν οι Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021. Είναι πλέον η χώρα η οποία χαρακτηρίζεται η λιγότερο δημοκρατική στην υφήλιο, πάντα σύμφωνα με τη μελέτη του EIU.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.