ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε την συνέντευξή της

Ό. Γεροβασίλη: «Απαραίτητη η ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου στην ΔΕΗ».

Την ανάγκη ανάκτησης του δημοσίου ελέγχου στην ΔΕΗ υπογραμμίζει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο "Reader.gr".

Η κ. Γεροβασίλη ασκεί κριτική στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης που «είχε αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι πρώτη στην τιμή χονδρικής της ενέργειας και τέταρτη στην τιμή της βενζίνης όταν το κατά κεφαλή εισόδημα είναι στο 62% του μέσου όρου της ΕΕ».

Αναφέρει ακόμη: «Ενώ στην κυβέρνηση ήταν γνώστες της μελλοντικής ανόδου του κόστους της ενέργειας μέσα από τις τιμές των προθεσμιακών προϊόντων, επέλεξαν να ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ. Προηγουμένως, είχαν προχωρήσει στην άμεση απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας την ώρα που άλλοι στην ΕΕ έθεταν ως καταληκτικό έτος αυτής της εξέλιξης το 2038 και ακόμη παραπέρα. Σε χώρες όπως η Γαλλία μπήκε πλαφόν 4% στις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος, στην Ισπανία μειώθηκε ο ΦΠΑ, στην Τσεχία οι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου εξαιρέθηκαν από το καθεστώς ΦΠΑ. Εδώ, η κυβέρνηση απέρριψε δύο τροπολογίες μας για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα».

Η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι «ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, η ανάγκη άσκησης δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ από το βασικό μέτοχό της, το ελληνικό δημόσιο, είναι επιβεβλημένη. Όπως επιβεβλημένος είναι άλλωστε και ο αυξημένος έλεγχος της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο πως η τιμή του ρεύματος επί 4,5 χρόνια κατά τη δική μας διακυβέρνηση και παρά τις πιέσεις δεν αυξήθηκε. Η ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου της ΔΕΗ θα επιτευχθεί με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου ήδη εφαρμόζεται επιτυχημένα».

Γενικεύοντας υποστηρίζει ότι «η διατήρηση αποτελεσματικού δημόσιου ελέγχου στην παραγωγή και την παροχή δημόσιων αγαθών κρίσιμων για την κοινωνία αποτελεί σήμερα στρατηγική επιλογή στις αναπτυγμένες κοινωνίες. Εδώ, η ΝΔ επιμένει ακόμη σε πείσμα της λογικής και των οικτρών αποτελεσμάτων των πολιτικών επιλογών της σε συνταγές περασμένων δεκαετιών. Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες και τη στήριξη ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, που θα έχει στον πυρήνα του τη δημόσια υγεία και τη δημόσια εκπαίδευση».

Επαναλαμβάνει το αίτημα για εκλογές και την ανάγκη σχηματισμού προοδευτικής διακυβέρνησης. «Η απομάκρυνση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη από τη διακυβέρνηση είναι επείγουσα ανάγκη ώστε να σωθεί ότι είναι δυνατό να διασωθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά. Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝ.ΑΛ απαντά: «Είναι σαφές πως και το ΚΙΝ.ΑΛ. και η ηγεσία του θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αναπόφευκτα πολιτικά διλήμματα. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές θα σηματοδοτήσει το τέλος της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία και θα δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής διακυβέρνησης. Αυτή θα στηρίζεται στην επίτευξη προγραμματικών συγκλίσεων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.