ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε φάση «damage control» περνάει, μοιραία, το Μέγαρο Μαξίμου

Σε Συμπληγάδες η κυβέρνηση

Μπορεί η κυβέρνηση να αναγκάστηκε χθες να διαψεύσει επισήμως τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου και για επίσπευση των εκλογικών εξελίξεων, όμως είναι σαφές ότι η άτυπη προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει -αν και οι εκλογές απέχουν ακόμη πολύ. Ωστόσο, σαφές είναι και κάτι άλλο: πως το Μαξίμου έχει σαστίσει ενώπιον της νέας κατάστασης, που πρέπει να διαχειριστεί: δηλαδή, της αποδυνάμωσης του κυβερνώντος κόμματος.

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι σαφή όχι τόσο ως προς τα ποσοτικά τους χαρακτηριστικά, όσο ως προς τα ποιοτικά τους. Η διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας είναι πλέον ολοφάνερη, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει να «βαθμολογείται» από την πλειονότητα των πολιτών κάτω από τη βάση στη διαχείριση όλων των θεμάτων που αξιολογεί ως σημαντικά η κοινή γνώμη.

Οι «καταλύτες»

Βεβαίως, από ένα σημείο και μετά, το να μπει μία κυβέρνηση σε έναν κύκλο φθοράς -ακόμη και διατηρώντας το πολιτικό της προβάδισμα και έχοντας συντριπτικές πιθανότητες να κόψει πρώτη το νήμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης- είναι απολύτως φυσιολογικό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κληθεί να διαχειριστεί πολλές κρίσεις, έχει αποτύχει στις περισσότερες εξ αυτών, ενώ ήδη από την περίοδο πριν τις Γιορτές των Χριστουγέννων έχουν σημειωθεί αρκετά γεγονότα  που έχουν παίξει τον ρόλο του καταλύτη των εξελίξεων: για παράδειγμα, η αποκάλυψη της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα για τα όρια του ΕΣΥ και την αύξηση της θνητότητας μετά την υπέρβαση του «ορίου» των 400 διασωληνωμένων απογύμνωσε το «αφήγημα» του Μεγάρου Μαξίμου περί «τριπλασιασμού των κλινών ΜΕΘ που παρέλαβε η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ» και έφερε ξανά στο προσκήνιο την εφιαλτική πρωτιά της Ελλάδας σε θανάτους. Επίσης, ήδη από την περίοδο των Γιορτών, αλλά και έως σήμερα, οι λογαριασμοί ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου που φτάνουν στα νοικοκυριά έχουν καταστήσει την κοινωνία «καζάνι που βράζει», ενώ το επιτελικό «φιάσκο» του Μεγάρου Μαξίμου στη διαχείριση του πρόσφατου χιονιά στην Αττική ήταν επίσης η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι -ή, τουλάχιστον, μία απ’ αυτές.

Διαχείριση της αδυναμίας

Το ενδιαφέρον είναι πως, παρά την απροσχημάτιστη στήριξη της κυβέρνησης από την πλειονότητα των ΜΜΕ, η πραγματικότητα «κραυγάζει» με τόσο τρανταχτό τρόπο που τα παραπάνω γεγονότα-καταλύτες δεν είναι δυνατό να κρυφτούν -κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία όλων των ΜΜΕ. Έτσι, στο Μαξίμου πλέον έχουν πάρει μία γεύση της νέας περιόδου στην οποία, μοιραία όπως κάθε κυβέρνηση, εισέρχεται η ΝΔ: δηλαδή, σε μία περίοδο που η ΝΔ δεν είναι κυρίαρχη και που το Μαξίμου θα πρέπει να ασχολείται καθημερινά με το λεγόμενο «damage control» -δηλαδή την διαχείριση της οικονομικής και πολιτικής ζημιάς. Οι διαρροές και οι σκέψεις από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη περί αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι ενδεικτικό της «νέας κατάστασης» που καλείται να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Βεβαίως, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε με σαφήνεια αυτό το σενάριο, ενώ είχε προηγηθεί σχετική διαρροή μετά την συνεδρίαση του «πρωινού καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, παρά την ηχηρή διάψευση, και μόνο που στο εσωτερικό της κυβέρνησης ξεδιπλώνονται τέτοιες σκέψεις, είναι ενδεικτικό της κατανόησης της θέσης αδυναμίας που έχει αρχίσει να βρίσκεται η ΝΔ. Σαν να μην έφτανε αυτό, σε μία φάση που η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να δείξει ότι κάνει φιλόδοξα βήματα για να μειώσει το έλλειμμα και που τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα, η κοινωνική αλλά και πολιτική πίεση για πιο γενναία μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας έχουν αρχίσει να δημιουργούν κλοιό σε βάρος της κυβέρνησης. Το θέμα, μάλιστα, έχει προκαλέσει σοβαρή διχοστασία στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου, αφού υπάρχουν εκείνοι που  λένε ότι τυχόν ευρεία μείωση σε ΦΠΑ που αφορά σε τρόφιμα και άλλα χρειώδη ή μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα ήταν «αυτοκτονία», αλλά υπάρχουν και εκείνοι που αντιτείνουν ότι αυτοκτονία είναι… η στάση που τηρεί τώρα η κυβέρνηση. Σε απλά ελληνικά, μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδη

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.