ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Ζελέ με κρασάτο χταπόδι

Αυτά τα ζελέ, οι Γάλλοι τα ονομάζουν ασπίκ. Το πιο κλασικό είναι η πηχτή με χοιρινό κεφάλι. Μία εξαιρετική συνταγή από την Ηλία Μαμαλάκη.

Χρόνος προετοιμασίας: 25' Χρόνος μαγειρέματος: 1:30', Έτοιμο σε: 1:55', Χρόνος αναμονής: 6

Υλικά
1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού κόκκους από μαύρο πιπέρι
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο γλυκό κρασί Μοσχάτο
1 κουτ. σούπας κάππαρη
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό

Διαδικασία
Καθαρίζετε το χταπόδι από τα εντόσθια και του βγάζετε το ράμφος. Το πλένετε καλά και το βάζετε σε μια κατσαρόλα. Αδειάζετε μέσα όλα τα υλικά εκτός από την κάππαρη. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βάζετε από πάνω της ένα βαρίδι να μην χαθούν ατμοί. Ανοίγετε τη φωτιά στο δυνατό της σημείο για 15 λεπτά περίπου και κατόπιν χαμηλώνετε τη φωτιά στο 1. Μαγειρεύετε για 1 ώρα και 30 λεπτά τουλάχιστον και μέχρι το χταπόδι να γίνει τρυφερό. Το αφήνετε να χλιαρέψει.

Παίρνετε μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ και την ντύνετε εσωτερικά με μεμβράνη κουζίνας. Τοποθετείτε μέσα κυρίως τα πλοκάμια του χταποδιού, τέσσερα κομμάτια με τη χοντρή πλευρά προς τα πάνω και τέσσερα κομμάτια με τη χοντρή πλευρά προς τα κάτω, εναλλάξ. Αδειάζετε μέσα στη φόρμα το λίγο ζουμί που έχει η κατσαρόλα και σκορπάτε την κάππαρη. Σκεπάζετε το χταπόδι με μια δεύτερη μεμβράνη και βάζετε από πάνω κάτι βαρύ να το πιέζει. Το βάζετε στην ψύξη τουλάχιστον για 6 ώρες.

Το ξεφορμάρετε με τη βοήθεια της μεμβράνης και το κόβετε φετούλες. Ένα υπέροχο ορεκτικό, δροσερό και νόστιμο, για να συνοδεύσει ένα απεριτίφ.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.