ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Μακαρόνια σκιουφιχτά

Πώς να φτιάξετε το νόστιμο ζυμαρικό που αγαπούν ιδιαίτερα στην Κρήτη. Τρώγονται σκέτα -μόνο με αγνό βούτυρο και μπόλικο τριμμένο γαλοτύρι ή μυζήθρα- αλλά συνδυάζονται και με κρέας, απάκι, μανιτάρια ή οποιαδήποτε κόκκινη σάλτσα. Μία εξαιρετική συνταγή από την Σιμόνη Καφίρη.

Μερίδες: 4, Χρόνος προετοιμασίας: 40', Χρόνος μαγειρέματος: 30', Έτοιμο σε: 40', Χρόνος αναμονής: 2 ώρες

Υλικά
½ κιλό αλεύρι σταρένιο
2 φλιτζάνια νερό περίπου
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος ή στακοβούτυρο*
μυζήθρα ή ξερό κρητικό ανθότυρο τριμμένο
αλάτι

Διαδικασία
Ζυμώνετε το αλεύρι με το νερό, το αλατάκι και το λεμόνι. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες.

Πλάθετε κορδόνια σε πάχος λεπτού δαχτύλου και κόβετε κομμάτια ζύμης μήκους 3εκ. περίπου. Στην Κρήτη με επιδέξιες κινήσεις φτιάχνουν τα κοντόχοντρα μακαρόνια λεπτότερα, σχεδόν αδειανά (κουφωτά) στη μέση. Τα αφήνετε να στεγνώσουν απλωμένα σε αλεύρι για 1 ώρα.

Τα κοσκινίζετε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα περίπου.

Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τα πασπαλίζετε με τον τριμμένο ανθότυρο και τα περιχύνετε με καυτό στακοβούτυρο. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb

Tips
Στακοβούτυρο θα βρείτε στα καταστήματα με κρητικά προϊόντα.

* Με ιδιαίτερες επιδόσεις στην παρασκευή πολύ νόστιμων χειροποίητων ζυμαρικών οι οικοδέσποινες της Κρήτης! Τα σκιουφιχτά είναι από τα πιο γνωστά και τα ετοίμαζαν ειδικά για τις Απόκριες, συνήθως λίγο πριν τα μαγειρέψουν. Και, αν τα έφτιαχναν νωρίτερα, φρόντιζαν να τα ξεράνουν στον αέρα, πάντα σε σκιά, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν μόλις τα χρειαστούν.

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.