ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ
Ταρταλέτες με λεμόνι και αμύγδαλο
Ευχάριστα ξινό και σπιρτόζικο, το αγαπημένο εσπεριδοειδές χαρίζει τη φρεσκάδα του σε μία εντυπωσιακή ταρταλέτα.
Υλικά για 6 άτομα
Για τη βάση:
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον|
½ κ.γ. αλάτι θαλασσινό
1 φλιτζ. ηλιέλαιο
Για τη γέμιση:
250 ml γάλα σόγιας
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. κορν φλάουρ
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
25 γρ. μαργαρίνη
75 γρ. αµύγδαλα ασπρισµένα και ψιλοκοπανισµένα
25 γρ. φιλέ αµυγδάλου
100 ml φυτική κρέµα γάλακτος χτυπηµένη
σε σαντιγί για το σερβίρισµα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το ηλιέλαιοανακατεύοντας με τα δάχτυλα και τρίβοντας τη ζύμη ώστε να μοιάζει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι για να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα. Πασπαλίζουμε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι.
Αλευρώνουμε έναν πλάστη και ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό δίσκο διαμέτρου περίπου 20 εκ., ενώ με κουπ πατ διαμέτρου 8 εκ. την κόβουμε σε 6 δίσκους. Καλύπτουμε με αυτούς τη βάση καιτα πλαϊνά από έξι ατοµικές φόρµες για τάρτες διαµέτρου 10 εκ. Κόβουμε με μαχαίρι τη ζύμη που προεξέχει περιμετρικά, στρώνουμε από πάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε φασόλια για βάρος και προψήνουμε για 15΄. Αφαιρούμε το χαρτί και τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 5΄ μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή και να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν.
Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μισόγάλα σόγιας με τον χυμό λεμονιού, το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε μέσα τομείγμα αλευριού, τη μαργαρίνη και τα αμύγδαλα. Οταν πάρει βράση, τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε 5΄-10΄ να κρυώσει ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα. Μοιράζουμε τη γέμιση στις ατομικές τάρτες και ψήνουμε για 30΄-40 ή μέχρι να ροδίσουν. Μόλις κρυώσουν λίγο εκτός φούρνου πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και συνοδεύουμε με φυτική κρέμα χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγί.
Φωτογραφία: Peter Cassidy
Πηγή: olivemagazine.gr