ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε αναλυτικά

Θεσσαλονίκη: Στην πορεία Μνήμης του Ολοκαυτώματος συμμετείχε ο Ισραηλινός πρέσβης Γιόσι Αμράνι

Ο πρέσβης του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι συμμετείχε στην πορεία μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη με τίτλο: Πορεία Μνήμης: «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς - 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου Συρμού».

«Η σημερινή μας πορεία εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία, για τους παρευρισκόμενους και για πολλούς που δεν είναι εδώ μαζί μας σήμερα. Εκτιμώ όλους όσοι είναι παρόντες εδώ σήμερα, υψώνοντας τη φωνή τους, κάνοντας μια δήλωση μνήμης και υπενθυμίζοντας. Η ανθρώπινη κοινωνία, ο πολιτισμός μας δεν μπορεί να δεχτεί τη λήθη ή τον εφησυχασμό της μνήμης. Αν υπάρχει ένα δίδαγμα, να αντλήσουμε, να το κουβαλάμε μαζί μας, από τη μια γενιά στην άλλη, είναι η ανάμνηση της δικής μας ανθρώπινης αποτυχίας να σταθούμε ενάντια στο κακό, να φροντίσουμε τους αδύναμους, τους άπορους. Μπορεί να ορκιστούμε "ποτέ ξανά", αλλά τα λόγια δεν αρκούν, η προσωπική μας δέσμευση και η καθημερινή μας συμπεριφορά είναι υπό αμφισβήτηση» επισήμανε ο Γιόσι Αμράνι σε ομιλία του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας

Επίσης, ο Ισραηλινός πρέσβης τόνισε πως «αυτές τις μέρες, καθώς γινόμαστε μάρτυρες των τραγικών γεγονότων που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία, καθώς για άλλη μια φορά ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται στον βωμό της πολιτικής και της ματαιοδοξίας, καθώς η ρητορική οξύνεται, δεν πρέπει να ικανοποιούμαστε με λόγια, που παραπέμπουν στην ορολογία της Σοά» και σημείωσε: «Το Ολοκαύτωμα είναι μοναδικό στην ιστορία, στην παγκόσμια ιστορία για την ιδεολογία πίσω από αυτό. Το Ολοκαύτωμα, διαφορετικό από κάθε θηριωδία ή γενοκτονία, στέκεται από μόνο του, η προσπάθεια εξάλειψης ενός λαού, της εξόντωσής του για λόγους ρατσισμού μόνο».

Καταληκτικά, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα ανέφερε ότι «το ιστορικό μάθημα του Ολοκαυτώματος είναι η ευθύνη, ατομική και συλλογική, εντός των κρατών και της χώρας μας, να σταθούμε δίπλα στο θύμα, τον αδύναμο, τον πρόσφυγα» και επισήμανε πως «η ζωή, η προστασία και η διάσωση της ζωής πρέπει να είναι η μόνη μας δέσμευση, η ευθύνη μας, μάθαμε από τις εβραϊκές ότι "αυτός που σώζει μια ψυχή είναι σαν να έχει σώσει όλον τον κόσμο"».

Ο κόσμος μας είναι αυτός που πρέπει να σωθεί, υπογράμμισε ο Γιόσι Αμράνι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.