ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων

Κ. Μπακογιάννης: Νίκη της ανθρωπιάς ο νέος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ

«Η χώρα μας έχει τη θλιβερή πρωτιά του υψηλότερου δείκτη θνησιμότητας χρηστών», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στο χαιρετισμό του, στα εγκαίνια σήμερα, του νέου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ, τον οποίο και χαρακτήρισε «νίκη του ορθού λόγου, της επιστήμης και της ανθρωπιάς». Ο νέος αυτός χώρος, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο δήμαρχος της Αθήνας εξέφρασε τη «λύπη» του, διότι ο χώρος αυτός που «κυριολεκτικά σώζει ανθρώπινες ζωές, άργησε σχεδόν μια δεκαετία» και υπενθύμισε ότι «ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει με το πρόγραμμα «Οδυσσέας» το 2013-2014 με τους επιστημονικούς υπεύθυνους να καταλήγουν στον εισαγγελέα. Τι ντροπή», είπε.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, εξήρε το έργο των οργανώσεων, όπως του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ κ.ά. που δίνουν τη δική τους μοναχική μάχη στο πλευρό των τοξικοεξαρτημένων και υπογράμμισε την ανάγκη η πολιτεία να αποκτήσει επιτέλους μία ολοκληρωμένη συνεκτική δημόσια πολιτική στην οποία να ενταχθούν όλοι. «Τη δίνουν τόσο οραματικά και ηρωικά όσο και μοναχικά. Η αλήθεια είναι πως εδώ και πολλά χρόνια έρχονται αντιμέτωποι με τη συστημική αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας, η οποία επιλέγει ως μοναδική πολιτική αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών αυτή της στρουθοκαμήλου, να βυθίζει δηλαδή όσο μπορεί πιο βαθιά το κεφάλι της στην άμμο», είπε χαρακτηριστικά . Ο κ. Μπακογιάννης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ακόμη ότι «έφτασε η στιγμή να μη συμβιβαζόμαστε με το αποτέλεσμα μεμονωμένων ηρωικών πράξεων, αλλά να αποκτήσουμε επιτέλους μία ολοκληρωμένη συνεκτική δημόσια πολιτική και να ενταχθούμε σε αυτήν. Πέρασε ο καιρός που ο καθένας μας έκανε το δικό του με γνώμονα τις καλές προθέσεις. Η αποτυχία αυτού του μοντέλου είναι οι εικόνες στις οποίες αναφέρθηκε η Πρόεδρος μας, αυτές των ταλαιπωρημένων και βασανισμένων συνανθρώπων μας στους δρόμους της πόλης. Ο καθένας μας από μόνος του δε φτάνει αλλά δεν περισσεύει και κανείς».

Ο Δήμος Αθηναίων, πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό «έχει επιτέλους ξυπνήσει από τη νιρβάνα του» και επεδίωξε «τη σύνθεση χωρίς εγωισμούς και ατζέντες και είμαστε ευγνώμονες στον ΟΚΑΝΑ, στο ΚΕΘΕΑ και σε τόσους άλλους φορείς και προγράμματα που μας οδήγησαν σε ένα ενιαίο σχέδιο κατά των ναρκωτικών, το οποίο υλοποιείται με μια δυναμική που πρώτη φορά βλέπει Αθήνα. Η επιστήμη και οι διεθνείς καλές πρακτικές είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και προτάξαμε τη συνεννόηση, τη συνεργασία και τη συναίνεση και αναγνωρίσαμε πως όλοι -κάποιοι είναι σήμερα εδώ- έχουν λόγο και έχουν ρόλο. Με σεβασμό. Για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις που ανέλαβε ο Δήμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη φροντίδα του ευάλωτου πληθυσμού των άστεγων χρηστών, ανέφερε τη λειτουργία «του πρώτου και καινοτόμου ξενώνα μεταβατικής φιλοξενίας για τους άστεγους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.

Μία δομή που θεμελιώθηκε σε συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τον ΟΚΑΝΑ, με το ΚΕΘΕΑ και με άλλες οργανώσεις. Έτσι, με τη λογική των συνεργιών και των συνεργασιών φτάσαμε στη δημιουργία ενός εκ των μεγαλύτερων και πιο σύγχρονων δομών φιλοξενίας αστέγων στην Ευρώπη. Το Πολυδύναμο μας Κέντρο. Έτσι βγαίνουμε πια και στο δρόμο, εκεί που οι τοξικοεξαρτημένοι περιμένουν κάποιον να τους δώσει το χέρι ή κάποιον να τους οδηγήσει στις δομές μας και να τους ανοίξει ένα νέο παράθυρο στη ζωή και είναι χαρά μου που μπορώ σήμερα να ανακοινώσω πως το streetwork του Δήμου Αθηναίων έχει πλέον διπλασιαστεί, καθώς έχουμε εξασφαλίσει τους αναγκαίους ευρωπαϊκούς πόρους. Σε μερικούς μήνες, θα κυκλοφορήσουν οι πρώτες 5 κινητές μονάδες εποπτευόμενης χρήσης. Και βέβαια δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων, να έχει παρουσία σε κάθε διαμέρισμα της πόλης, ώστε να φθάσει σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο, σε κάθε παιδική χαρά». Τέλος, επεσήμανε, ότι η Αθήνα κάνει ήδη πράξη μία συνολική δημόσια πολιτική που ξεκινάει από τη στοχοθεσία και το σχέδιο του γραφείου και φθάνει στην υλοποίηση, στο πεδίο.

«Αποτελεί πρόκριμα για τη συνέχεια, όχι μόνο γιατί διαμορφώθηκε με βάση τις πραγματικές ανάγκες και γέμισε το κενό της απουσίας της εθνικής πολιτικής, αλλά και επειδή πατάει στη βάση της ισχύος που δημιουργείται από όλους μαζί. Από το διάλογο, τη συνεννόηση και τη σύνθεση. Και σήμερα ελπίζουμε να κάνουμε μια αντίστοιχη νέα αρχή σε εθνικό επίπεδο, με το έμπρακτο ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας, με την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού, όπως εκφράστηκε για ακόμη μια φορά την προηγούμενη εβδομάδα, με μια δυναμική, αποφασιστική και αποτελεσματική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και με τη διακομματική συναίνεση. Ας μη ξεχνάμε πως οι νόμοι για την εποπτευόμενη χρήση ψηφίστηκαν από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις και δύο διαφορετικές αξιωματικές αντιπολιτεύσεις. Αυτός είναι ο δοκιμασμένος δρόμος της Αθήνας, είναι ένας μονόδρομος», είπε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.