ΥΓΕΙΑ

Χάρτα Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής»

Κοινωνική συμμαχία για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

Στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής συμμαχίας για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, συνυπογράφοντας την Χάρτα Κοινωνικής Πρωτοβουλίας, «Ανάσα Ζωής», προσκαλεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, θεσμούς, φορείς, οργανισμούς υγείας και πολίτες. Πρόκειται για ένα έγγραφο ηθικής δέσμευσης όλων των μερών, με το οποίο δεσμεύονται να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα, παροτρύνοντας την προληπτική εξέταση και ενθαρρύνοντας τη διακοπή του καπνίσματος.

«Στο Υπουργείο Υγείας, στηρίζουμε κάθε δράση πρόληψης και έχουμε υιοθετήσει ένα εθνικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου και διασφάλισης πλαισίου υγιούς διαβίωσης. Χαίρομαι λοιπόν για τη στήριξη που δίνουν ως συνοδοιπόροι σε αυτό το εθνικό πρόγραμμα, η Χάρτα της κοινωνικής πρωτοβουλίας και η «Ανάσα Ζωής», ενθαρρύνοντας τη διακοπή του καπνίσματος και τις προληπτικές εξετάσεις των πνευμόνων γενικά και του καρκίνου του πνεύμονα ειδικότερα. Εύχομαι και άλλοι φορείς να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που μας αφορά όλους», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Φέτος, η «Ανάσα Ζωής» γίνεται μια κοινωνική συμμαχία που προσκαλεί Πολιτεία και πολίτες να δράσουν μαζί για έναν κοινό σκοπό: μια κοινωνία απαλλαγμένη από καρκίνο του πνεύμονα. Η Χάρτα της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας δίνει μία προστιθέμενη αξία σε αυτό το σημαντικό έργο, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργή εμπλοκή θεσμικών φορέων και πολιτών», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

Οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ απευθύνουν κάλεσμα σε όλους να γίνουν μέλη αυτής της κοινής προσπάθειας, τονίζοντας ότι ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΠΕ είναι η θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση για την αξία της πρώιμης διάγνωσης.

Η κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής», υλοποιείται με την υποστήριξη της Johnson & Johnson και από το 2020, εστιάζει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για την υγεία του πνεύμονα και την αξία του προληπτικού ελέγχου, καθώς επίσης και στην ένταση των προσπαθειών για τη διακοπή του καπνίσματος. Στόχος είναι η καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης για την υγεία του πνεύμονα, ώστε να γίνει η Ελλάδα, η χώρα με τους λιγότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη. Η υπογραφή της Χάρτας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε μια προσπάθεια θεσμικής υπευθυνότητας που αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και ενίσχυσης ενός εποικοδομητικού διαλόγου με θεσμούς και κοινωνικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.