ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με φόντο την προεκλογική δραστηριότητα των υπουργών

Μαξίμου: «Ψήνεται» κυβέρνηση «μάχης»

Οι σκέψεις για «κυβέρνηση μάχης» επιστρέφουν στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να αναγνωρίζει πλέον ότι η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί πολλαπλά και δύσκολα μέτωπα, που απαιτούν από τους υπουργούς να ασχολούνται… μόνο μ’ αυτά.

Η συζήτηση και η δυσφορία στο Μαξίμου για τις πραγματικές ενασχολήσεις των υπουργών είναι σχετικά παλιά, αφού εδώ και δύο περίπου μήνες πολλοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη βλέπουν το μισό υπουργικό συμβούλιο να κάνει… περατζάδα στα κανάλια σχεδόν καθημερινά, να κόβει βασιλόπιτες, να μετέχει σε κοινωνικέ εκδηλώσεις και να μιλάει σε οργανώσεις της περιφέρειας ενός εκάστου των υπουργών. Με άλλα λόγια, την ώρα που η οικονομία εκτροχιάζεται και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη και με το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει επισιτιστική κρίση, αρκετοί υπουργοί συμπεριφέρονται περισσότερο ως πολιτευτές και λιγότερο ως διαχειριστές κρίσιμων χαρτοφυλακίων.

Προειδοποίηση

Αυτός ο προβληματισμός, λοιπόν, είναι έντονος εδώ και εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ασφαλείς πληροφορίες επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να διαμηνύσει προς όλους τους συμμετέχοντες στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι οφείλουν να είναι προσηλωμένοι μόνο στα καθήκοντά τους. Παράλληλα με τον προβληματισμό που αναπτυσσόταν στο Μαξίμου, άρχισαν και τα πρώτα σχόλια σε αρκετά ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για «Μαυρογιαλούρους υπουργούς» που «έχουν σηκώσει τα μολύβια» και «ετοιμάζονται για τις πολιτικές εξελίξεις». Το μήνυμα ήταν σαφές και μέσω της εφημερίδας «Καθημερινή», η οποία σε άρθρο της υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα χρόνο και κάτι έως τα εκλογές», τονίζοντας πως ως εκ τούτου «δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες και άλλοθι για όσους υπουργούς έχουν κατεβάσει τα μολύβια ή για εκείνους που αποκρούουν τις μεταρρυθμίσεις με το επιχείρημα ότι πλησιάζουν οι εκλογές». Παράλληλα, στο άρθρο γίνεται λόγος για «ανεπαρκείς, λιπόψυχους και οπαδούς της ακινησίας» και η εφημερίδα ουσιαστικά «περιγράφει» τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η κυβέρνηση: «Μόνο με επιμονή, κουράγιο, σοβαρή και προσηλωμένη ομάδα θα βγει πέρα αυτή η ‘‘επικίνδυνη αποστολή’’» κατέληγε το εν λόγω άρθρο.

Τελευταία ευκαιρία

Πέραν των προειδοποιήσεων που έχουν ακουστεί δια χειλέων Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός φρόντισε να φρενάρει τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις, προκειμένου όντως να μην «υπάρχει άλλοθι», όπως έλεγε και η «Καθημερινή»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο, «έκαψε» το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου και προανήγγειλε εκλογές «στα τέλη της Άνοιξης του 2023», καθιστώντας σαφές ότι η η κυβέρνηση έχει έναν καθαρό πολιτικό διάδρομο που υπερβαίνει τους 12 μήνες. Τώρα, λοιπόν, από το Μαξίμου εκτιμούν ότι όλα τα μηνύματα έχουν εκπεμφθεί. Η τελευταία προειδοποίηση, δηλαδή, βρίσκεται ήδη σε ισχύ και αν ο πρωθυπουργός διαπιστώσει ότι το μήνυμα δεν έχει γίνει κατανοητό από τους υπουργούς, τότε θα προχωρήσει σε δραστικότερα μέτρα, με έναν σαρωτικό ανασχηματισμό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.