ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συστάσεις» και διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη προς «γαλάζια» στελέχη

ΝΔ: Ασκήσεις συσπείρωσης με τις «μαύρες μέρες» στον ορίζοντα...

Να κρατήσει το κυβερνών κόμμα συσπειρωμένο ενόψει των δύσκολων ημερών που έρχονται επιχειρεί ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μετά τα όσα είπε προχθές και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις «μαύρες μέρες» που έρχονται, στο Μαξίμου προεξοφλούν ότι η επόμενη περίοδος θα αποτελεί για τη χώρα ταραγμένα και αχαρτογράφητα νερά.

Όσοι δεν είχαν ακόμη στη ΝΔ διαπιστώσει την ένταση και το βάθος της κρίσης που διαφαίνεται στον ορίζοντα, αντιλήφθηκαν πόσο δύσκολες είναι οι μέρες που έρχονται όταν άκουσαν τον πρωθυπουργό να αναφέρεται σχετικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας: ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ακρόασή του από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζήτησε να είμαστε προετοιμασμένη για «μία περίοδο έντονης αστάθειας και αβεβαιότητας», παρά το γεγονός ότι αρκετοί «γαλάζιοι» πίστευαν ακριβώς το αντίθετο: ότι, δηλαδή, το τέλος του χειμώνα και το συνεπαγόμενο τέλος των αυξημένων αναγκών για θέρμανση, σε συνδυασμό με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, θα ανακούφιζαν όχι μόνο την ασφυκτιούσα ελληνική οικονομία, αλλά ταυτοχρόνως θα αποκλιμάκωναν και τις πιέσεις που υφίστανται τα ελληνικά νοικοκυριά.

Συστάσεις για... υπευθυνότητα

Αυτή η δραματική περιγραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις μέρες που έρχονται ήρθε να προστεθεί στην πολιτική πίεση που αισθάνεται το Μέγαρο Μαξίμου από την προϊούσα ακρίβεια και την συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Τα διαβήματα των βουλευτών της συμπολίτευσης στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι καθημερινά, ενώ η φράση «κάτι πρέπει να κάνουμε» ακούγεται διαρκώς στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.
Ωστόσο, το Μαξίμου επιμένει ότι η εξίσωση που έχει να διαχειριστεί είναι δύσκολη: από τη μία, δηλαδή, υπάρχει η ανάγκη των πολιτών και των επιχειρήσεων για περισσότερα μέτρα στήριξης, από την άλλη ο διαρκής κίνδυνος πλήρους δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την παρουσία του στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ζητήσει ο ίδιος από όλα τα στελέχη του κόμματός του να είναι... φειδωλά στο τί ζητούν –δημοσίως αλλά και κατ’ ιδίαν. Αφού διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, απέναντι στο κύμα ακρίβειας», ο πρωθυπουργός πρόσθεσε με νόημα πως «κρατά εφεδρείες για την περίπτωση που χρειαστούν νέα μέτρα». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τα «γαλάζια» στελέχη να μην ζητούν δημοσίως ούτε να προαναγγέλλουν νέα μέτρα στήριξης.

«Η κυβέρνηση των κρίσεων»

Επίσης, υπενθύμισε στα κομματικά στελέχη πόσες κρίσεις έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση: «Στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν νομίζω ότι υπήρχε άλλη κυβέρνηση που να διαχειρίστηκε τόσες δυσκολίες και 30 μήνες μετά την εκλογή της να έχει τόσο σημαντικό προβάδισμα από την αξιωματική αντιπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατά τη διάρκεια των «ασκήσεων συσπείρωσης», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε δις στον
ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή. Υποστήριξε, μάλιστα, πως «η κυβέρνηση απέδειξε ότι αυτή η παράταξη έχει λαϊκό και κοινωνικό πρόσημο και εφαρμόζει πραγματικά προοδευτική πολιτική». «Ποιος θα περίμενε ότι ανάμεσα στα πολλά τα οποία μας έτυχαν, θα έπρεπε να διαχειριστούμε και ένα πόλεμο στην Ευρώπη», σχολίασε επίσης, για να προσθέσει: «Γνωρίζουμε καλά σήμερα και το αναγνωρίζουμε πρώτα εμείς ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών πολιορκούνται από την ακρίβεια. Γνωρίζουμε επίσης ότι θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στρέφοντας πάντα το βλέμμα μας στους πιο αδύναμους. Ξέρουμε επίσης ότι ακόμη και σήμερα στη χώρα μας οι μισθοί είναι χαμηλοί δεν είναι στο επίπεδο που θέλουμε να φτάσουμε». «Όλα αυτά είναι μία πραγματικότητα, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Όμως επειδή έχουμε τη δυνατότητα, με τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση την οποία έχουμε κάνει, εξαγγείλαμε για το μήνα Απρίλιο ένα σημαντικό πρόσθετο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία ακόμη οι πολίτες δεν τα έχουν δει», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας... αυτοσυγκράτηση: «Και για αυτό και θέλω να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για ενδεχόμενα νέα μέτρα. Ας δρομολογήσουμε πρώτα τα μέτρα τα οποία έχουμε ψηφίσει. Σας διαβεβαιώνω ότι με το οικονομικό επιτελείο φροντίζουμε πάντα ώστε να υπάρχουν εφεδρείες σε περίπτωση που η κρίση αυτή κρατήσει περισσότερο. Έχουμε όμως να δρομολογήσουμε μέσα στον Απρίλιο τα μέτρα για την πρόσθετη στήριξη των νοικοκυριών κατά των ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας, για σα 200 ευρώ τα οποία θα παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για την πολύ σημαντική στήριξη που δίνουμε στον πρωτογενή τομέα».

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.