ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑ ΕΞΙ "ΣΙΓΟΥΡΑ" ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ...

Μπορεί να ζούμε στην εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας και της απροσδιοριστίας όμως στα (εγχώρια) πολιτικά πράγματα υπάρχουν ορισμένες βεβαιότητες. Έξι τον αριθμό. Πρώτον, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Δεύτερον, ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει. Τρίτον, για πρώτη φορά, οι βουλευτικές εκλογές, ουσιαστικά, θα γίνουν σε δύο γύρους αφού την πρώτη φορά, με την απλή αναλογική, δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία κάποιου κόμματος και θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Τέταρτον, εκτός δραματικού απροόπτου η σειρά κατάταξης των τριών πρώτων κομμάτων θα είναι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Πέμπτον, εάν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συνεταιριστεί με τον Κυριάκο Βελόπουλο και να κάνει κυβέρνηση με το (ακραία δεξιό) κόμμα του. Έκτον, το ΚΙΝΑΛ είναι ο μπαλαντέρ των εκλογών. Με την απλή αναλογική και τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα οι έδρες που θα συγκεντρώσει, προστιθέμενες σε αυτές του πρώτου κόμματος -είτε είναι η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ-, είναι αρκετές για να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία.

Αυτά είναι τα δεδομένα, οι βεβαιότητες. Μετά αρχίζουν τα σενάρια. Των οποίων ουκ έστιν αριθμός, ανάλογα με τον εμπνευστή τους ή τα κέντρα απ' όπου εκπορεύονται. Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο (και έχει αρχίσει να συζητείται έντονα στα παρασκήνια) είναι τι γίνεται σε περίπτωση που ο μικρότερος εταίρος, εν προκειμένω το ΚΙΝΑΛ, συμφωνήσει να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης είτε στη ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προϋπόθεση ότι ο πρωθυπουργός θα είναι τρίτο πρόσωπο και όχι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Η απαίτηση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί θεμιτή σε περίπτωση που η Χαριλάου Τρικούπη στις εκλογές λάβει σημαντικό ποσοστό, άνω του 15%, και το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό μικρότερο του 30%. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, με το πρώτο κόμμα να έχει ποσοστό άνω του 30% και το ΚΙΝΑΛ κάτω του 15% η απαίτηση να είναι άλλος πρωθυπουργός θα θεωρηθεί στυγνός εκβιασμός, δεν θα γίνει δεκτός ούτε από τον Μητσοτάκη ούτε από τον Τσίπρα και πιθανότατα θα γυρίσει μπούμερανγκ, στις δεύτερες εκλογές, στον Ανδρουλάκη.

Βεβαίως, όλα τα ανωτέρω ισχύουν υπό μία προϋπόθεση: ό,τι οι εξελίξεις θα είναι ομαλές και προβλέψιμες. Και επειδή αυτό κανείς δεν μπορεί να το ξέρει ισχύει η ρήση: όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο θεός γελάει. Αν πριν δύο χρόνια λέγαμε ότι θα υπάρξει πανδημία που θα αλλάξει τον κόσμο, όλοι θα γελάγαμε. Θα γελάγαμε επίσης αν κάποιος πριν δύο μήνες υποστήριζε ότι θα υπάρξει εισβολή σε ευρωπαϊκό κράτος και πόλεμος που μπορεί να αλλάξει εκ βάθρων τις γεωοικονομικές ισορροπίες και να απειλεί την ανθρωπότητα ακόμη και με πυρηνικό όλεθρο. Μπορεί κάποιος να προβλέψει πότε και πως θα σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Μπορεί να αποκλείσει κάποιος ανάφλεξη σε άλλη περιοχή, της βαλκανικής περιλαμβανομένης; Μπορεί να βεβαιώσει ότι η πανδημία δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα ή ότι δεν θα επανέλθει φονικότερη τον Οκτώβριο; Μπορεί να αποκλείσει ακραία καιρικά ή άλλα φαινόμενα που θα επιδράσουν καθοριστικά ακόμη και στην εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων; Μπορεί να είμαστε σίγουροι πως θα εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες ο τουρκικός αναθεωρητισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Θράκη; Μπορεί, μπορεί, μπορεί... Στον αστερισμό της παροιμίας "κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο" βρίσκεται η πολιτική ζωή και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο μάλλον είναι, για να το πούμε όσο πιο κομψά γίνεται, αιθεροβάμων. Τις συνθήκες στις οποίες θα γίνουν οι επόμενες εκλογές ουδείς τις γνωρίζει και γι' αυτό τα όσα λέγονται, σήμερα, από τα κομματικά επιτελεία για το τι θα συμβεί, μετά από ένα χρόνο, είναι μικρής αξίας.

Σίγουρα, έχουν δίκαιο στην Κουμουνδούρου να πανηγυρίζουν για το γύρισμα της τύχης. Πριν από ένα χρόνο οι αναγωγές των δημοσκόπων προεξοφλούσαν νίκη της ΝΔ ακόμη και με νταμπλ σκορ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά ακόμη και πάνω του 40% για την κυβέρνηση σήμερα είναι στο 30% και κάτω. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από το 5% πέταξε στο 15%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ για δύο και πλέον χρόνια ήταν καθηλωμένος ή είχε φθίνουσα πορεία τώρα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δείχνουν έστω και μικρή άνοδο, με πλέον χαρακτηριστικό δείγμα αυτό της MRB όπου η ΝΔ παρουσιάζει πτώση 2,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξηση 1,5% και η διαφορά από τις 11 μονάδες πέφτει στις 7,4 (28,6% έναντι 21,2% και με το ΚΙΝΑΛ στο 13,4%). Από την Κουμουνδούρου μεταδίδεται ότι "πρόκειται για ουσιαστικό κλείσιμο της ψαλίδας που επιβεβαιώνει την τάση ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από όλες τις μετρήσεις". Η πρόταση του Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση για πρώτη φορά εμφανίζεται να συγκεντρώνει πιθανότητες ευδοκίμησης, ιδίως μετά τη δήλωση Ανδρουλάκη ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη δεξιά και η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχει σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό.

Στην Κουμουνδούρου άκουσαν επίσης ευχάριστα τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, με όσα είπε περί σοσιαλδημοκρατίας, δείχνει να προτιμά τη συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα και όχι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρούν ότι η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου τους ευνοεί ακόμη κι αν ο στόχος ήταν να εκθέσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στους πασοκογενείς, κεντρώους και αντισύριζα ψηφοφόρους της ΝΔ, που εμφανίζουν τάσεις επιστροφής στα ...πατρώα εδάφη. Οτιδήποτε αδυνατίζει τη Χαριλάου Τρικούπη και ενισχύει τον διπολισμό-δικομματισμό ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων χαροποιεί την αξιωματική αντιπολίτευση αφού η δημοσκοπική πάχυνση του ΚΙΝΑΛ, θέτει εν αμφιβόλω τον ηγεμονικό ρόλο της Κουμουνδούρου και του Τσίπρα στην Κεντροαριστερά. Και φυσικά θεωρούν ως μεγαλύτερο κέρδος την εικόνα που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να βρει πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους, σε αντίθεση με τη ΝΔ, που μπορεί να ελπίζει μόνο σε αυτοδυναμία και η οποία, με τις σημερινές πολιτικο-εκλογικές προσομοιώσεις φαντάζει αδύνατη.

Πριν τρεις μήνες κάποιοι, ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούνταν τον Τσίπρα "τελειωμένο" αφού, όπως έλεγαν, ούτε ο ίδιος δεν θα άντεχε να ηττηθεί για τρίτη (μετά τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές του 2019) φορά από τον Μητσοτάκη. Τώρα έχει αναχθεί και πάλι σε κεντρικό παίχτη. Και αυτό, ως είναι φυσικό, θα επηρεάσει και τους συσχετισμούς τόσο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην εκλογή της ηγεσίας από το σύνολο των μελών του κόμματος. Οι διαφωνίες της Ομπρέλας, για τον τρόποι εκλογής της ηγεσίας, παραμένουν, αλλά με την πολιτική αναβάθμιση του Τσίπρα, το πιθανότερο είναι να έχουμε ενίσχυση, και οργανωτικά, του λεγόμενου προεδρικού μπλοκ. Σήμερα ή το αργότερο Τρίτη οι εσωκομματικές ομάδες θα γνωρίζουν πόσους συνέδρους έχουν εκλέξει (η ψηφοφορία ξεκίνησε την Πρωταπριλιά και ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή 3 Απριλίου με σχετικά μικρή προσέλευση) και ανάλογα θα κάνουν τα κουμάντα τους. Πηγές που γνωρίζουν καλά το εσωκομματικό παρασκήνιο διατείνονται πως τελικά το συνέδριο και η εκλογή ηγεσίας από τη βάση δεν θα οδηγήσει, όπως πολλοί προφήτευαν, σε διχασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η αιφνίδια αλλαγή του πολιτικού κλίματος από την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και τον πόλεμο, που έχει οδηγήσει σε σημαντική κυβερνητική φθορά, εμβάλει σε δεύτερες σκέψεις και τους αρχηγέτες των εσωκομματικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόθεση για εσωκομματικό εμφύλιο έχει υποχωρήσει και στο συνέδριο, εφόσον οι παρασκηνιακές συζητήσεις τελεσφορήσουν, θα έχουμε αντιπαράθεση πολιτικών θέσεων για τη φυσιογνωμία, τη μετεξέλιξη και τις προτεραιότητες του κόμματος με εμφανή όμως τη διάθεση για σύνθεση.

Την ανάγκη να υπάρξει εσωκομματική ηρεμία και ενότητα ο Τσίπρας δεν την έχει απλώς διαμηνύσει στους βουλευτές και τα προβεβλημένα στελέχη, αλλά και φέρεται αποφασισμένος, μετά το συνέδριο και την επανεκλογή του στην αρχηγία, να την επιβάλλει ακόμη και με διοικητικές κυρώσεις αν στην τελική ευθεία για τις εκλογές εμφανιστούν φαινόμενα δυστροπίας στην βούληση της ηγεσίας. Όπως μάς λέει συνεργάτης του "ο Αλέξης είναι στα πάνω του. Να τελειώσει και η ιστορία με το συνέδριο, να είναι απερίσπαστος από τις χαζομάρες". Και προσθέτει "το περιβάλλον γίνεται πολύ δύσκολο και έρχονται πιο δύσκολα. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο". Βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και σοβαρά στελέχη τα οποία υποστηρίζουν ότι "είναι μεγάλο λάθος αν νομίζουμε ότι αρκεί να καταρεύσει η κυβέρνηση για να αναλάβουμε εμείς το γκουβέρνο. Χρειάζεται να έχουμε συγκεκριμένο εναλλακτικό πρόγραμμα. Δεν αρκούν πλέον οι γενικότητες για να κερδίσεις την πλειοψηφία". Ειδικά στη μεσαία τάξη, η ψήφος της οποίας σε σημαντικό βαθμό κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα και η οποία έχει πικρή εμπειρία από την διακυβέρνηση της "πρώτης φοράς αριστερά". Σωστά η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των φτωχών και αδυνάμων. Πρέπει όμως να πει και που θα βρει τα λεφτά για να τους στηρίξει. Θα βάλει και πάλι φόρους; Θα αφαιμάξει και πάλι την μεσαία τάξη; Στην Κουμουνδούρου φαίνεται ότι έχουν συνειδητοποιήσει το αυξανόμενο οικονομικό πρόβλημα της χώρας και έχουν φτιάξει ομάδες εργασίας, στις οποίες συζητούν και επεξεργάζονται διάφορα, "συγκεκριμένα και εναλλακτικά, μέτρα και πολιτικές", ενώ από το Ινστιτούτο ΕΝΑ, του οποίου ηγείται ο Γιάννης Δραγασάκης, το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να γίνουν "πιο συγκεκριμένοι και επιδραστικοί" στα θέματα της οικονομίας.

Εκτός από το οικονομικό πρόβλημα της χώρας υπάρχει και το πολιτικό. Η κυβερνητική φθορά όντως είναι μεγάλη -κυρίως λόγω των δυσβάστακτων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και της εμπλοκής στον πόλεμο με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία- αλλά η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται. Για να μπορέσει η "προοδευτική διακυβέρνηση" να αποχτήσει υπόσταση θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές, με την ενισχυμένη αναλογική, να έλθει πρώτο κόμμα ώστε να καρπωθεί το μπόνους, αρχικά των 20 εδρών και στη συνέχεια ανάλογα με το ποσοστό που θα έχει λάβει και τις άλλες. Σημειώνουμε πως το πρώτο κόμμα λαμβάνει επιπλέον 20 έδρες εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό 25% και στη συνέχεια για κάθε μισή μονάδα παίρνει μία έδρα. Μπορεί λοιπόν να πάρει το σύνολο του μπόνους (50 έδρες) εφόσον λάβει το 40% των ψήφων. Εάν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ η "προοδευτική διακυβέρνηση" πάει στο καλάθι με τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Η μοναδική περίπτωση να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα είναι αν το πρώτο κόμμα πάρει 29%, το δεύτερο 27%, το τρίτο 21% και η αντιπροσώπευτη ψήφος (δηλαδή τα εκτός Βουλής κόμματα) είναι 15%. Στην περίπτωση αυτή τα δύο κόμματα αθροίζουν 154 έδρες, που μπορούν να φτάσουν και τις 158 αν το πρώτο κόμμα λάβει 28%, το δεύτερο 27% και το τρίτο 22%, με την αναντιπροσώπευτη ψήφο πάντα στο 15%. Προσώρας, οι δημοσκοπήσεις πόρω απέχουν από τέτοια ποσοστά, ιδίως για το τρίτο, να φτάσει δηλαδή το ΚΙΝΑΛ στο 21-22%. Εξυπακούεται πως με το σύστημα της απλής αναλογικής κυβέρνηση δεύτερου και τρίτου κόμματος δεν υφίσταται, ενώ για να σχηματίσει το πρώτο κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 41% και η αναντιπροσώπευτη ψήφος να ανέλθει στο 19%, κάτι που, με τα σημερινά δεδομένα, επίσης πόρω απέχει από την πραγματικότητα. Κατά συνέπεια πάμε σίγουρα σε δεύτερες εκλογές και το πρόβλημα, που πιθανώς θα ανακύψει είναι αν θα πάμε και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση ή (όπερ και το πιθανότερο) σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως "ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε κενό στρατηγικής, αφού θα πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα το ερώτημα: Με ποιόν θα κυβερνήσει, δεδομένου ότι τη φαντασίωση της αυτοδυναμίας την έκαψε ο ίδιος. Με τον Βελόπουλο; Ή ελπίζει να κάνει κυβέρνηση μετεγγραφών και διασπάσεις κομμάτων;" Αισθάνονται δικαιωμένοι στο ζήτημα των συνεργασιών επειδή, όπως λένε οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός "προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί από τη στρατηγική της διπλής κάλπης και της αυτοδυναμίας επιβεβαίωσε πλήρως την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι σημαντική και μπορεί και θα δώσει κυβέρνηση σταθερότητας, αρκεί να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ". Κατά τα λοιπά, διατείνονται πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να τιθασευθεί η ακρίβεια είναι ουσιαστικά ...ασπιρίνες και σε επίρρωση των λεγομένων τους επικαλούνται έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποίαν οι 8 στους 10 πολίτες απορρίπτουν τα μέτρα ως ανεπαρκή και οι έξι στους δέκα έχουν αρχίσει να κόβουν βασικά είδη διατροφής λόγω οικονομικής αδυναμίας". Για να υποστηρίξουν ότι το πολιτικό κλίμα αλλάζει, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνουν ως παράδειγμα την τελευταία δημοσκόπηση της MRB, σύμφωνα με την οποίαν "μόνο το 19,1% των πολιτών θεωρεί τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αποτελεσματικά, όταν το 27,8% θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέφερε αποτελεσματικότερη στήριξη στο θέμα της ακρίβειας". Κατά συνέπεια στο μείζον πρόβλημα που είναι η ακρίβεια η Κουμουνδούρου διαπιστώνει ότι "υπερέχει κατά 8,7% της κυβέρνησης" και, όπως λένε, "για πρώτη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση περνά μπροστά από την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών"....

46 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Αισχρός και πρόστυχος είσαι εσύ φασίστα Δημοσθένη Μπόγδη. Ένα ερπετό είσαι που υποστηρίζεις με φανατισμό τους πολιτικούς και οικονομικούς εγκληματίες Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή) και Τζέφρι Παπανδρέου που μας κατέστρεψαν, μας πρόδωσαν και μας χρεοκόπησαν. Ότι και να λες φασίστα Μπόγδη, όσο και να κοπανιέσαι ο ήλιος του κλεφτοπασόκ έδυσε για πάντα. Άντε στα τσακίδια τώρα κάθαρμα, αλητάμπουρα.

  2. Άσε τον Αδόλφο Πούτιν και κοίταξε τα χάλια του δήθεν Δημοκράτη και Προέδρου των ΗΠΑ του Τζό Μπάιντεν. Ο Μπαιντενάκης που είχατε πρήξει όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι ένας φιλοπόλεμος και εκδικητικός ηγέτης. Παίζουν στο διαδίκτυο οι δηλώσεις του από το 1999 που δήλωνε να βομβαρδίσουν την πρώην Γιουγκοσλαβία,
    Ήταν τότε που μαζί με τους δήθεν Σοσιαλιστές Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου από την Ελλάδα, τον αριστερό Μάιμο Ντ[ Αλέμα και τον κεντροαριστερό Σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν υπέγραψαν από την μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετείχαν στον βρόμικο πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Τα θύματα ήταν άμαχοι κυρίως γυναίκες και παιδιά.Εκτός από τα αεροδρόμια που παραχώρησε στο ΝΑΤΟ η ξεπουλημένη Ελληνική κυβέρνηση για να βομβαρδίζει τους Σέρβους αδερφούς μας. τους άφησε να κάνουν κανονική απόβαση στον Πλαταμώνα. Ήταν τότε που τα μέλη της ΚΝΕ άλλαζαν τις πινακίδες στους δρόμους για να μπερδέψουν τους Νατοϊκούς. Χτυπάς τον Πούτιν για να χτυπήσεις τον ΣΎΡΙΖΑ και να καρπωθεί πολιτικά οφέλη το ΚΙΝΑΛ. Γελοίε Μπόγδη για μια ακόμη φορά θα αποτύχεις. Όλη μας θυμόμαστε τα εγκλήματα της κυβέρνησης Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή) της οποίας Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Τζέφρι Παπανδρέου. Δεν πετυχαίνει η προσπάθεια σου να παραχαράξεις την ιστορία ξεφτιλισμένε. Εδώ θα είμαι για να θυμίζω τα εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ ρουφιάνε.

  3. Στην ζωή μας oρισμένες Αρχές τις οποίες έχει καταγράψει η Ιστορία και επιβεβαιώνει η επικαιρότητα είναι ωφέλιμες !
    Παρατήρησα άλλωστε , ότι και η παγκόσμια Ιστορία της προοδευτικής πορείας για τους λαούς του κόσμου στην άσκηση πολιτικής λέει τα ίδια πράγματα όσον αφορά τις συμμαχίες . Την χάραξη και της τήρησης τους .
    Ετσι ποτέ στην πολιτική ο σκοπός δεν αγιαζει τα μέσα,
    ότι μπορεί να φαίνεται σαν νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό,
    Ισχύς του Δικαίου δεν είναι το δίκαιο του ισχυρού να επιβάλλει τις δικές του ιδέες. .
    Και τέλος ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός .

    Το ότι δεν πιάνεις εύκολα φιλίες μας τους εχθρούς του εχθρού σου και αντίθετα να κάνεις εχθρούς τους φίλους του δικού σου εχθρού ,
    είναι όχι και τόσο αποτελεσματικες τακτικές πολιτικής .

    Με τα παραπάνω υποστηρίζω την θεση της Ελλάδας μας εναντίον της φασιστοναζιστικής εισβολής της Ρωσίας του Αδόλφου Πούτιν και των Ακρων της στήλης Μαργαρίτα και FEMA
    εν:μένους (Ενωμένες ) να μας αποδείξουν τα αισχρά για μια ακόμη φορά στην ένωση των ακρων τους και των μηρών τους
    Όπως στην είδανε στην ένωση Π.ΚΑΜΕΝΟΥ και ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ .

  4. Δαν 23:11 08/04/2022

    Γειά σου FEMA παινεμένη.
    Καλό ΣΚ.

  5. FEMA 20:45 08/04/2022

    OK- ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
    ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΦΡΕΝΟ. ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΜΟΥ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΠΑΣ ΝΤΟΥΓΡΟΥ ΓΙΑ ΓΚΡΕΜΟ !
    ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ.ΤΟ ΣΟΚ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ
    ΣΟΥ ΤΟ ΛΕΩ !
    ΜΑΣ ΖΑΛΙΣΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ! ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΑΡΧΙΚΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ-ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΙ (!)-ΜΕΤΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΑΣΚΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ
    ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ.
    ΕΓΩ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ 21/3/22 ΣΟΥ ΕΔΩΣΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ -ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ. ΧΘΕΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ
    ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΘΡΟ 5 ΠΑΡ.3 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ…)
    ΕΣΥ ΒΕΒΑΙΑ…ΜΟΥΓΚΑ ΤΩΡΑ..
    ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΩΣ ΣΥΡΙΖΑΙΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ
    ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ!
    ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ -ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ.
    ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ!
    ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΟΜΩΣ !!

  6. οκ 13:16 08/04/2022

    δεν αποτελεί έκπληξη ότι και ο Κασιδιάρης έβγαλε ανακοίνωση…

    στην ίδια γραμμή με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ κι βαρούφα…

    άλλωστε η χρυσή αυγή συγκυβερνούσε με τον σύριζα κι τον καμμένο…

    συμπερασματικά – ΝΔ κι ΠΑΣΟΚ έχουν πατριωτική υποχρέωση να συγκυβερνήσουν, αλλά στη βάση προγραμματικών αρχών, όχι για τη νομή της εξουσίας όπως έγινε από τον Βενιζέλο κι τον Σαμ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.