ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τo business plan της για την περίοδο 2022-2025 παρουσιάζει η Τράπεζα Πειραιώς

Το business plan για το διάστημα 2022 έως 2025 ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς ενώ η παρουσίαση αυτή θα λάβει χώρα σε ξένους θεσμικούς επενδυτές στις 12.00 το μεσημέρι.

Πρόκειται για:

-Εκταμιεύσεις νέων δανείων ύψους περίπου 27 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την περίοδο 2022-2025 ενώ η πιστωτική επέκταση θα κινηθεί στα 7 δισ. ευρώ.

Η ενίσχυσητων καθαρών εσόδων από προμήθειες κινείται κατά περίπου 140 εκατ. κατά την περίοδο 2022-2025, μέσω οργανικής ανάπτυξης και νέων στρατηγικών πρωτοβουλιών στο asset management και τη διαχείριση ακινήτων

Η τράπεζα θα επιδιώξει την επίτευξη βέλτιστης λειτουργικής αποτελεσματικότητας, με μείωση του κόστους κατά περίπου 25% την ίδια περίοδο.

Η τράπεζα προτίθεται να διπλασιάσει την κερδοφορία της προ προβλέψεων, σε επαναλαμβανόμενη βάση, ώστε αυτή να διαμορφωθεί σε 1,2 δισ. το 2025, σε σύγκριση με €0,6 δισ. το 2021, θέτοντας τη βάση για σταθερές και βιώσιμες αποδόσεις για τους μετόχους

Πρωταγωνιστική θέση στοχεύει να αποκτήσει στο asset management, με στόχο τον διπλασιασμό των κεφαλαίων υπό διαχείριση ως το 2025, φτάνοντας περίπου τα12 δισ.

Στόχο αποτελεί η τράπεζα να εξυγιανθεί πλήρως με την τελική φάση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να οδηγεί σε δείκτη περίπου 3%, αντίστοιχο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εξορθολογισμό του οργανικού εξόδου προβλέψεων στις περίπου 40 μ.β. επί των δανείων

Επίσης οι στόχοι του business plan περιλαμβάνουν επίσης τα εξης:

-Στήριξη στη δυναμική των κύριων δραστηριοτήτων μας και στην ηγετική παρουσία στην αγορά, για την αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών που προκύπτουν από το οικονομικό περιβάλλον και την ψηφιοποίηση

-Κορυφαία θετική επίδραση στον τομέα του ESG, με αύξηση των βιώσιμων τραπεζικών δραστηριοτήτων περίπου στα €9 δισ. κατά την περίοδο 2022-2025 (χρηματοδοτήσεις, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, έκδοση τίτλων).

Oι χρηματοοικονομικές επιδιώξει για το 2025 προβλέπουν ακόμη:

-Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 13% το 2021 σε περίπου 9% το 2022 και περίπου 3% το 2025

-Διατηρήσιμη απόδοση επί του μέσου όρου των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 6% το 2022 και περίπου 12% το 2025

-Κεφαλαιακό επίπεδο περίπου στο 16% για το 2022, με απορρόφηση της επίπτωσης της τελευταίας φάσης εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, η οποία, στη συνέχεια, οδηγούμενη από την παραγωγή οργανικού κεφαλαίου, θα διαμορφωθεί υψηλότερα του 17% το 2025

-Δυνητική διανομή μερίσματος από το 2024, συναρτήσει της απόδοσης και της πορείας των κεφαλαίων

Κοινοπραξία με τη Natech
Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε κοινοπραξία στρατηγικού χαρακτήρα με την εταιρεία Natech Α.Ε. για την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης καινοτόμου ψηφιακής τράπεζας προς πελάτες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά για την παροχή χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών.

Η νέα πλατφόρμα BankTech, η οποία συνδυάζει κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία, θα παρέχει υπηρεσίες Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τους καταναλωτές, με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο.

Η εν λόγω πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει από τον κλάδο λιανικής, με την Πειραιώς δυνητικά να συνεισφέρει πελάτες εξοικειωμένους με τα ψηφιακά μέσα, μειώνοντας σημαντικά κόστος και χρόνο εξυπηρέτησης. Επιπλέον, η αξιοποίηση της προσφοράς των ως άνω προϊόντων αναμένεται να αποφέρει επιπρόσθετα έσοδα. Οι εν λόγω ευκαιρίες μείωσης κόστους και ενίσχυσης εσόδων δεν συμπεριλαμβάνονται στο τρέχον επιχειρηματικό σχέδιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.