ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ

Δ. Κουτσούμπας: Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο αγώνας του λαού σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

«Μπορεί η επέτειος της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ να είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα, μια μαύρη επέτειος, όμως για την εργατική τάξη και το λαό είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία, ιδιαίτερα για τους πιο νέους. Να ανατρέξουν στην αιματοβαμμένη, γεμάτη εγκλήματα, ιστορία αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, η οποία συνεχίζει να γράφεται και στις μέρες μας» είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στην ημερίδα της ΚΕ του κόμματος για τα 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτές τις μέρες, οι σελίδες της αιματοβαμμένης ιστορίας του ΝΑΤΟ γράφονται στην Ουκρανία. Εκεί όπου καίει η φωτιά του πολέμου που δεν άναψε ξαφνικά πριν μερικούς μήνες με την απαράδεκτη επέμβαση της καπιταλιστικής Ρωσίας, αλλά σιγοκαίει χρόνια πριν, πάνω από μια δεκαετία.

Αναδεικνύονται οι ευθύνες και των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, από τη μια η Ρωσία και από την άλλη το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ και η ΕΕ, τα οποία ανταγωνίζονται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη μοιρασιά των αγορών, του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, των εδαφών και του εργατικού δυναμικού, των αγωγών και του δικτύου μεταφοράς εμπορευμάτων.

Αυτό είναι το διακύβευμα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά και κάθε σύγκρουσης στην εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού, στον οποίο έχει περάσει ο καπιταλισμός εδώ και έναν αιώνα» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, τον αυξανόμενο κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου.

Πρόσθεσε ότι «λάδι στη φωτιά» ρίχνουν «η αποστολή όπλων, οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία που ανακοινώνουν χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την ίδια τη Ρωσία να προειδοποιεί, ότι η μεταφορά όπλων, αλλά και η αποστολή χιλιάδων στρατιωτών στα σύνορά της είναι 'νόμιμος στρατιωτικός στόχος'» καθώς και «οι αποφάσεις, τόσο της Ρωσίας όσο και του ΝΑΤΟ, να θέσουν σε επιφυλακή τα πυρηνικά όπλα».

«Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των άλλων κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο τη συμμετοχή και εμπλοκή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για το λαό μας. Κλιμάκωση της ελληνικής εμπλοκής είναι ο σχεδιασμός για αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη γραμμή αντιπαράθεσης με τη Ρωσία» είπε.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική εμπλοκή, είπε ότι η ρίζα της βρίσκεται στα «συμφέροντα της αστικής τάξης, τις 'ευκαιρίες' για κέρδη και την αναβάθμιση των δικών της συμφερόντων μέσα από την ενεργή εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

«Σήμα κατατεθέν όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης για τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, στόχος που υπηρετείται με την επιθετική στρατηγική της αστικής τάξης της Ελλάδας» ανέφερε, περιλαμβάνοντας στην επιθετική αυτή στρατηγική «την συμμετοχή σε ευρωατλαντικές αποστολές στο εξωτερικό, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, τα πάνω από 4 δις. ευρώ που πληρώνει ετησίως ο λαός για ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, για εξοπλισμούς που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας, τις αμερικανο-νατοïκές βάσεις στη χώρα μας που αναπτύχθηκαν διαχρονικά με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων».

«Ο λαός μας δεν καταπίνει αμάσητη την ευρωατλαντική προπαγάνδα, αντιδρά. Κι όσο πιο πολύ αντιδρά, τόσο πιο πολύ λυσσάνε τα αστικά επιτελεία, τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια που βάζουν στο στόχαστρο, όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την ΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα, να πάρει τη θέση του στο στρατόπεδο των λαών, απέναντι από το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο» είπε αναφερόμενος στη λαϊκή δυσαρέσκεια και ανησυχία που γεννά ο πόλεμος και η οποία «παίρνει αμπάριζα και τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα και τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και την κυβέρνηση της ΝΔ που αναβαθμίζει ολοένα την ελληνική εμπλοκή».

«Ακόμα και τις δημοσκοπήσεις των δικών τους Μέσων 'θάβουν', για να μη βγει στην επιφάνεια πως οι εργαζόμενοι, ο λαός, δε δίνουν καμιά λευκή επιταγή στην κυβέρνηση της ΝΔ, σε καμιά κυβέρνηση για να τους σύρει στο μακελειό του πολέμου» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «σήμερα, περισσότερες εργατικές λαϊκές δυνάμεις μπορούν να κατανοήσουν ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι κανένας φιλειρηνικός οργανισμός, καμιά δύναμη ειρήνης και δημοκρατίας. Είναι πολεμικό εργαλείο κατά των λαών, το οπλισμένο χέρι του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην όξυνση των ανταγωνισμών σε διεθνή κλίμακα «με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα, αποδεικνύοντας ότι πλέον έχουμε περάσει σε νέα φάση, στο ξαναμοίρασμα του κόσμου», στο ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή ενεργοποίησης και άλλων θερμών εστιών στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στον Περσικό Κόλπο, στη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας στον Ινδοειρηνικό, στις πολεμικές προετοιμασίες, στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, στην ενίσχυση του ΝΑΤΟίκού οπλοστασίου και στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, για την οποία σημείωσε ότι «προμηνύεται ότι θα αποτελέσει άλμα στην ένταση της επιθετικότητας και της πολεμικής προετοιμασίας αυτού του δολοφονικού οργανισμού. Κι αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η επικίνδυνη εξέλιξη με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τον νέο γύρο επέκτασης του ΝΑΤΟ που ήδη προκαλεί την αντίδραση της Ρωσίας».

«Όταν μαζί και χώρια από το ΝΑΤΟ, η ΕΕ εντείνει τη στρατιωτικοποίησή της, στην προσπάθειά της να αποκτήσει άλλο ένα οπλισμένο χέρι σε βάρος των λαών, μαζί με αυτό του ΝΑΤΟ, τότε ο λαός μας, οι άλλοι λαοί, μπορούν να καταλάβουν πως έχει ξεκινήσει και γράφεται ιστορία στον 21ο αιώνα. Και όταν γράφεται ιστορία, τότε ο λαός μας, όλοι οι λαοί, πρέπει να επιλέξουν τη σωστή πλευρά» πρόσθεσε και υπογράμμισε:

«Και η σωστή πλευρά της Ιστορίας δεν είναι η επιλογή να στρατευτεί στο πλευρό της αστικής τάξης για την αναβάθμιση των συμφερόντων της στον διεθνή ανταγωνισμό, στο πλευρό του ενός στρατοπέδου απέναντι στο άλλο.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της κάθε χώρας σε αυτόν.

Η σωστή πλευρά είναι η καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, αλλά και η καταδίκη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που υποδαύλισαν τον πόλεμο και συνεχίζουν να τον πυροδοτούν με κίνδυνο αυτός να γενικευτεί».

«Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι ο αγώνας για να μην πληρώσει ο λαός τον πόλεμο! Δεν είναι δικό του χρέος! Είναι η λαϊκή πάλη για μέτρα υπεράσπισης του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια» τόνισε στη συνέχεια.

Όπως εξήγησε η ακρίβεια στην ενέργεια «δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο, αλλά σε παράγοντες που προϋπήρχαν και επιταχύνθηκαν μέσω του πολέμου, όπως η 'απελευθέρωση της ενέργειας', η πολιτική 'της πράσινης μετάβασης της ΕΕ' - με την απολιγνιτοποίηση και τα χρηματιστήρια ενέργειας, οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, που υλοποίησαν και συνεχίζουν να στηρίζουν όλα τα άλλα κόμματα και σήμερα εμφανίζονται αθώοι του εγκλήματος σε βάρος της λαϊκής τσέπης».

Είπε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων «δεν θίγουν στο ελάχιστο τις κύριες αιτίες της ενεργειακής ακρίβειας, γι' αυτό και δεν αποτελούν λύση».

Τόνισε ότι «διέξοδο δίνουν οι προτάσεις του ΚΚΕ για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και μείωσης των τιμών, για άμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, για κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και ρύπων, για απόσυρση από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία» και αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας που σήμερα θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και των δεσμεύσεων της ΕΕ, με επιστημονικό σχέδιο και κεντρικό συνολικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία, με σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με όλες τις άλλες χώρες και λαούς».

«Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι η πάλη για την ίδια την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό. Και το ΚΚΕ, όχι μόνο στα 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αλλά και σε ολόκληρη, την πάνω από 100 χρόνια διαδρομή του, στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.