ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς «διαβάζουν» στην Κουμουνδούρου τις χθεσινές κάλπες

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Κέρδισε το στοίχημα ο Αλ. Τσίπρας

Βαθιά ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου για την έκβαση της χθεσινής πανελλαδικής εσωκομματικής διαδικασίας, καθώς όλα τα στελέχη συμφωνούν με τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ως εφεξής, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο κόμμα: μαζικότερο, λαϊκό, ριζοσπαστικό, νεανικό και έτοιμο να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία.

Αν και πήχυς επισήμως δεν είχε τεθεί, πηγές της Κουμουνδούρου έλεγαν από την περασμένη εβδομάδα πως αν ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν εξαψήφιος, τότε το στοίχημα θα είχε κερδηθεί: τω όντι, λοιπόν, 150.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, ενώ συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πλέον 172.000 μέλη –από 30.000 μέλη που είχε όταν κέρδιζε, το 2014 και το 2015, τρεις συνεχόμενες και δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε μία συγκυρία ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει το στοίχημα», υποστηρίζουν, λοιπόν, «ακτινογραφώντας» τη χθεσινή κάλπη, ανώτατοι παράγοντες τη Κουμουνδούρου, προσθέτοντας τα εξής:
«Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε:
- Να ξεπεράσει σημαντικά τον «εξαψήφιο» πήχη - αριθμό στις κάλπες της Κυριακής, με περισσότερους από 150.000 πολίτες να πηγαίνουν στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα, να εγγράφονται μέλη και να ψηφίζουν τόσο για την ΚΕ όσο κυρίως για τον Πρόεδρο του κόμματος.
- Το στόχο που είχε βάλει μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, όταν έχοντας 30.000 μέλη είχε τονίσει πως το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (1.781.000 ψήφους) πρέπει να μπορέσει να γίνει μέλος, να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αντιστοιχηθεί ο εκλογικός με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο στόχος αυτός πλέον επετεύχθη, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είναι ένα νέο μαζικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Η μεγάλη πορεία ενίσχυσης, μαζικοποίησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεχίζεται μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με ακόμα πιο μαζικό και παρεμβατικό κόμμα σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.
- Τρία χρόνια μετά το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει πλέον πάνω από 172.000 εγγεγραμμένα μέλη (110.000 νέα μέλη στη σημερινή ψηφοφορία και 62.000 ήδη εγγεγραμμένα), έχοντας πετύχει σχεδόν εξαπλασιασμό τους από το 2019 και σημαντική κοινωνική γείωση. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πει εξάλλου ήδη από το Σάββατο πριν τις εσωκομματικές εκλογές στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους πως εάν καταφέρει να πετύχει διπλασιασμό των μελών (δηλαδή θα φθάσουν 120.000) θα είναι απολύτως επιτυχημένη η διαδικασία.
- Να ενισχύσει πολύ σημαντικά με νέα μέλη τον κομματικό μηχανισμό, να τον βάλει σε κινητοποίηση (σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς ανθυποψήφιο) και να τον προετοιμάσει για τη μεγάλη εκλογική μάχη των εθνικών εκλογών, που βρίσκεται μπροστά, δεδομένου ότι η χώρα εισέρχεται σε de facto προεκλογική περίοδο με το κλείσιμο τριών ετών διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
- Να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως δέκα χρόνια μετά το 2012, όταν και κατέγραψε τη μεγάλη εκλογική του άνοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όχι απλά παραμένει στο προσκήνιο ως ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά ενισχύεται πολύ με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενοι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαίοι)».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από σήμερα γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας σε αριθμό μελών και πάρα πολλά – χωρών με πολλαπλάσιο πληθυσμό - της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», καταλήγουν οι ίδιοι παράγοντες, με το βλέμμα πλέον όλων να είναι στραμμένο και στη σημερινή αποτύπωση των επακριβών εσωκομματικών συσχετισμών, που θα αναδειχθεί από την σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής και την σταυροδοσία που θα αναδείξει η αναλυτική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Να έχανε το στοίχημα με μοναδικό υποψήφιο τον εαυτό του ακούγεται εντελώς παράλογο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.