ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Πίσω από τους πανηγυρισμούς για την εποπτεία...

Περίσσεψαν χθες οι πανηγυρισμοί στην ελληνική δημόσια σφαίρα για την απόφαση-εισήγηση της Κομισιόν να εξέλθει και επισήμως του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας η Ελλάδα. Μάλιστα, αυτή η απόφαση συνοδεύθηκε όχι μόνο με την δέσμευση για καταβολή των 700 εκατομμυρίων ευρώ της τελευταίας «δόσης» των επιστροφών προς την χώρα μας, αλλά και με την γενικότερη απόφαση της Κομισιόν υπέρ της δημοσιονομικής επέκτασης και της παράταξης της ισχύος της «Ρήτρας διαφυγής» και το 2023.

Με άλλα λόγια, συνδυάζοντας κανείς αυτές τις ειδήσεις, θα μπορούσε να εικάσει ότι μεταξύ των άλλων χωρών, και η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε εκείνες που μπορούν να ξοδέψουν όσα θέλουν και να αγνοήσουν τους «κανόνες» για τα όρια του χρέους και του ελλείμματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση ακρίβειας.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού τόσο οι Βρυξέλλες, όσο –και κυρίως- οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά όσες χώρες της Ε.Ε. και δη της Ευρωζώνης έχουν υψηλό χρέος και δυνητικά αποτελούν τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι –που δεν ανήκει μεταξύ των «γερακιών» της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, κάθε άλλο- το είπε καθαρά: «… η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών». Με άλλα λόγια, και να αρχίσουμε σιγά σιγά να μειώνουμε το χρέος μας, μας κάλεσε, αλλά και να ενισχυθεί η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων (από το Ταμείο Ανάκαμψης) ώστε να μην υπονομευθούν έτι περαιτέρω τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας.

Και, ενόσω στο εσωτερικό της χώρας κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε –παρά την μίνι ψυχρολουσία που υπέστη η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο στην τελευταία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές...- άλλες χώρες φαίνεται ότι, για μία ακόμη φορά, «προσέχουν για να έχουν». Για παράδειγμα, η Πορτογαλία, που είναι η τρίτη σε ποσοστό χρέους στην Ευρωζώνη, μετά από εμάς και από την Ιταλία, δεν περιμένει ούτε συστάσεις, ούτε μηνύματα από τις αγορές. Η –σοσιαλιστική- κυβέρνηση Κόστα έχει θέσει ως «κατεπείγοντα στόχο στρατηγικής σημασίας», όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Μεντίνα, τη μείωση του χρέους της και την βελτίωση της δημοσιονομικής της εικόνας. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να προσθέσουμε έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου στο σημερινό δυσμενές περιβάλλον επιβράδυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης και ανόδου των επιτοκίων», επισήμανε ο Μεντίνα, καθιστώντας σαφές ότι η Πορτογαλία, που ούτως ή άλλως αποτέλεσε «υπόδειγμα» χώρας που ξεμπέρδεψε με τα μνημόνια γρήγορα και αποτελεσματικά, δε θα αφήσει τα γεγονότα να αυτονομηθούν ούτε το πράγμα να «ξεχειλώσει». Εδώ, πάλι, προσώρας απλώς πανηγυρίζουμε. Άραγε, πώς να μεταφράζεται στα πορτογαλικά η παροιμία «γελάει καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος»;

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΚΟΝΤΡΑ».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.