ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τους πανηγυρισμούς…

ΣΥΡΙΖΑ: Τα μεγάλα διακυβεύματα της «επόμενης μέρας»

Οι πανηγυρισμοί τελείωσαν, η ικανοποίηση περισσεύει και πλέον, στην Κουμουνδούρου αρχίζουν να έρχονται αντιμέτωποι με το δύσκολο ερώτημα της «επόμενης μέρας» μετά την εσωκομματική διαδικασία: «και τώρα τί;», διερωτώνται όσα στελέχη είναι ειλικρινώς προσηλωμένα στην διεύρυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και όσοι διαπορούν ποια βέλη εφεξής θα μπορεί να έχει στην πολιτική φαρέτρα του ο Αλέξης Τσίπρας.

Με άλλα λόγια, το ερώτημα της επόμενης μέρας είναι διπλό, καθώς το ένα σκέλος του αφορά το εσωκομματικό «οικοσύστημα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ το άλλο το κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Εντολή ανανέωσης

Από την ευρεία συμμετοχή στην πανελλαδική κάλπη της Κυριακής, αλλά και από τις εντυπωσιακές ανατροπές στην σταυροδοσία για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε το συμπέρασμα που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας πως εφεξής η Κουμουνδούρου είναι «ένα άλλο κόμμα». Ταυτοχρόνως, ο «λαός της Αριστεράς» κατέστησε σαφή την επιθυμία του για ανανέωση, τόσο σε επίπεδο ηλικίας και επετηρίδας, όσο όμως και σε επίπεδο προσώπων. Συν τοις άλλοις, τώρα που και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ζητήματα της «επόμενης μέρας», σκέφτεται πολύ σοβαρά την ανάγκη ανανέωσης της ηγετικής ομάδας, παρά το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων οι τομεάρχες, ήτοι οι «σκιώδεις υπουργοί», πρέπει να είναι βουλευτές ώστε να μπορούν να μεταφέρουν και στην Βουλή τον έλεγχο και την αντιπολίτευση που ασκούν στους «ομολόγους» τους, ήτοι στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πάντως, καίτοι είναι ακόμη πολύ νωρίς για τελικές αποφάσεις, είναι σαφές ότι το ηχηρό μήνυμα για ανανέωση και οι ανατροπές στην σταυροδοσία για την Κεντρική Επιτροπή προφανώς και θα «αναγκάσουν» τον Αλέξη Τσίπρα να συμπεριλάβει την βούληση των 150.000 ψηφοφόρων υπόψη του πριν ανακοινώσει τον επόμενο εσωκομματικό «ανασχηματισμό».

Αντιπολιτευτικά όπλα

Αυτά, βεβαίως, αφορούν στην εσωκομματική ανθρωπογεωγραφία και αποτελούν, αναμφίβολα, ζητήματα «εσωτερικής καύσεως». Όμως, το βασικό κεντρικό πολιτικό θέμα που τίθεται εφεξής για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πόσα ποια «πολεμοφόδια» τής έχουν απομείνει στην μάχη της κατά της κυβέρνησης. Το τελευταίο εξάμηνο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσης, ενώ έχει ανασύρει από το οπλοστάσιό του όλα τα «βαριά» χαρτιά: τον περασμένο Δεκέμβριο, με αφορμή την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα για τους υπερβάλλοντες θανάτους στις ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και επισήμως εκλογές και έκτοτε, επαναλαμβάνει καθημερινά και με κάθε ευκαιρία αυτό το αίτημα. Επίσης, έναν μήνα αργότερα, τον Ιανουάριο του 2022, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής «κατά της χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ πλέον, με την προχθεσινή εσωκομματική διαδικασία προχώρησε και στο επόμενο αποφασιστικό βήμα μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άλλο, μαζικό, αριστερό και λαϊκό κόμμα. Με άλλα λόγια, εφεξής δεν είναι άπειρα τα όπλα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας στην πολιτική του φαρέτρα και, ως εκ τούτου, αποτελεί για την Κουμονδούρου ανοιχτό ερώτημα -και βασανιστικό προβληματισμό- πώς θα μπορέσουν να κρατήσουν το «momentum» και την συγκυρία που έχει διαμορφωθεί, αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στη διαφαινόμενη απόφασή του για εξάντληση της τετραετίας…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.