ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς αποτιμά η Χαριλάου Τρικούπη την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Το Κογκρέσο να εμποδίσει την πώληση αμυντικού υλικού στον διεθνή ταραξία

Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να μην απορρίπτουν αφοριστικά τις προσπάθειες Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ωστόσο επιμένουν στην άποψη ότι βασική προτεραιότητα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, πρέπει να είναι η ξεκάθαρη δέσμευση εκ μέρους των ΗΠΑ ότι θα σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών προς την Τουρκία. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα θέμα που έθεταν από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανακοίνωσης της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.
«Εκτός από τα ευγενή χειροκροτήματα, το Αμερικανικό Κογκρέσο οφείλει να αποδείξει έμπρακτα ότι θα εμποδίσει οποιαδήποτε πώληση αμυντικού υλικού στον διεθνή ταραξία», λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, θυμίζοντας με νόημα ότι η γειτονική μας χώρα παραβιάζει συστηματικά τις αρχές της καλής γειτονίας, τις διεθνείς συνθήκες στην Μεσόγειο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της. Ήδη από την πρώτη μέρα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, εξάλλου, είχαν μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται διεθνώς η Τουρκία μη σεβόμενη ευρύτερα τις διεθνείς συνθήκες στην Μεσόγειο, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της, ενώ είχαν αναφερθεί με νόημα και στο γεγονός ότι εν μέσω αυτής της γεωπολιτικής κρίσης ακόμα, η γειτονική μας χώρα ‘κάνει παζάρι’ πάνω στην προσπάθεια χωρών της ΕΕ να νιώσουν ασφάλεια. Το σχόλιο αναφερόταν προφανώς στην στάση της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ απέναντι στο αίτημα για είσοδο στην Συμμαχία από τη Σουηδία και την Φινλανδία.
«Περιμένουμε, λοιπόν, από αυτό το ταξίδι, πέρα από τις ανακοινώσεις του κ.Πρωθυπουργού για νέο δαπανηρό εξοπλιστικό πρόγραμμα με την αγορά μίας μοίρας F – 35, και σαφείς δεσμεύσεις από την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια της Τουρκίας με F – 16», λένε. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πολιτεύεται πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, και σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνει, ούτε υποβαθμίζει την αξία των πολιτικών που έχουν εθνικό όφελος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τεθεί η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη διπλωματία και τις δημόσιες σχέσεις, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.
