ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Δεν βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με τα προβλήματα των πολιτών

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για την διαμόρφωση του εθνικού κλιματικού νόμου.

«Ένα χρόνο πριν σε αυτή την αίθουσα μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Φ. Γεννηματά συζητούσαμε για την ανάγκη ενός βιώσιμου, δίκαιου κλιματικού νόμου για την κλιματική ουδετερότητα. Σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Σήμερα αυτό που συζητείται σε κάθε σπίτι και επιχείρηση είναι το υπαρξιακό πρόβλημα κάθε νοικοκυριού κάθε επιχείρησης» είπε αρχικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για να προσθέσει: «Και εσείς εδώ. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός όσο χρόνο βρίσκει βέβαια για να ασχοληθεί με τα προβλήματα των πολιτών και δεν βρίσκεται σε ιδιωτικές επισκέψεις με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για να παρακολουθήσει αγώνες NBA, αντί να ψάχνει απαντήσεις για τα προβλήματα πολιτών μάλλον προσπαθεί να βρει απάντηση στο υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησής σας. Δεν βρίσκετε απάντηση όμως όσο και να ψάχνετε. Γιατί εσείς δημιουργείτε την χαοτική απόσταση ανάμεσα στην ανασφάλεια που αισθάνεται ο πολίτης και στις δικές σας απαντήσεις».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το κλιματικό νομοσχέδιο προστατεύει «τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων μεταφέροντας το κόστος στην κοινωνική πλειοψηφία. Η πράσινη μεταβαση είναι ο αναγκαίος δρόμος που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να πορευτούμε. Αυτός ο δρόμος κοστίζει. Αυτό το κόστος είναι αναγκαίο να το επωμιστούμε για χάρη των επόμενων γενεών αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα το πληρώσει. Εμείς λέμε να πληρωθεί με δικαιοσύνη. Οι έχοντες να αναλάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Εσείς λέτε όπως πάντα να το αναλάβουν τα κορόιδα, νοικοκυριά, αγρότες μισθωτοί μην τυχόν και αναλάβουν το κόστος οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως αυτές της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις τιμές τις βενζίνης και στα τιμολόγια ενέργειας λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τιθασεύει το κόστος της ενεργειακής κρίσης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις τις κυβέρνησης στηρίζουν το ενεργειακό λόμπι και θέτουν «σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με την παρωδία της απολιγνιτοποίησης».

«Σε ένα κλιματικό νόμο νομοθετείται την δέσμευση της χώρας για ένα ορυκτό καύσιμο. Το ακριβώς αντίθετο με αυτά που προβλέπουν οι κλιματικοί νόμοι» είπε και συμπλήρωσε: «Η επικοινωνιακή διαχείριση της ανικανότητάς σας και τα επιχειρήματά σας είναι όπου φυσάει ο άνομος ενώ η πολιτική σας όσα παίρνει ο άνεμος. Αντί να χτυπήσετε την αισχροκέρδεια δίνεται οδηγίες να μην ανάβουν οι πολίτες τους θερμοσίφωνες. Τα έργα σας στην ηλεκτροκίνηση αποτελούν άλλη μια κούφια υπόσχεση. Οι αποφάσεις σας για τα πλαστικά μιας χρήσεις πάγωσαν. Διακινούνται υπόνοιες για τεράστια οικονομικά σκάνδαλα στην ανακύκλωση. Με αυτά τα πεπραγμένα είναι δεδομένο ότι δεν θα φέρνατε ένα δίκαιο κλιματικό νόμο. Αγνοήσατε την διαβούλευση. Αγνοήσατε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, κοινωνικούς φορείς και συνδικάτα που υπογραμμίζουν την ανάγκη να τεθεί στο επίκεντρο η κοινωνική δικαιοσύνη και συντάξατε μόνοι σας ένα νόμο με παράθυρα ευκαιρίας για τα συμφέροντα που σας στηρίζουν. Χωρίς όραμα για την προστασία της φύσης. Ένα νόμο που αποτελεί ύβρη για τις επόμενες γενιές. Σε ορισμένα ζητήματα υπάρχει μια λεπτή κόκκινη γραμμή. Εσείς δεν κληροδοτείτε προβλήματα στην επόμενη. Κληροδοτείτε προβλήματα στις επόμενες γενιές».

«Υποθηκεύετε το μέλλον των επόμενων γενιών. Η περιουσία της χώρας είναι η φύση και τα νιάτα της δεν είναι τα τζάκια και οι ελίτ. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα προστατεύσουμε με κάθε κόστος με αφετηρία ένα πραγματικό κλιματικό νόμο» συνέχισε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες μιας δικής του κυβέρνηση θα εξασφαλίζουν την «ενεργειακή δημοκρατία».

«Δεν θα κρατήσετε την χώρα πίσω. Δεν θα σας αφήσουν οι νέοι και οι νέες που τους δουλεύετε με τις ανοησίες με την ολιστική αντίληψη της ζωής. Οι νέοι έχουν καταλάβει ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το δικό σας σύστημα και αυτοί θα σας δώσουν ολιστική απάντηση» είπε.

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα είπε «Θα ήθελα να σας πω κάτι κύριε πρόεδρε. Σας έστειλα πριν από δύο μήνες μια επιστολή που ζητά συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την επίβλεψη την διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Θεωρώ ότι είναι πράξη στοιχειώδους διαφάνειας και ευθύνης που μια σοβαρή κυβέρνηση θα είχε υλοποιήσει. Θα ήθελα μια εξήγηση κύριε πρόεδρε γιατί δεν μου απαντήσατε αυτούς τους δύο μήνες. Μήπως έχετε λάβει αρνητική απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη; Φοβάται κάτι ο κ. Μητσοτάκης στην διαφάνεια των πόρων που θα εισρεύσουν στην χώρα. Είναι κρίσιμο ζήτημα. Τα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ επόμενης περιόδου. Περιμένω την απάντησή σας».

Συνεχίζοντας την κριτική για το νομοσχέδιο είπε «ότι αποτελεί ευκαιρία για νέο διευρυμένο κύκλο διαπλοκής με τον συντονισμό ενός διεφθαρμένου καθεστώτος. Τι κάνατε κ. Σκρέκα με τα υπερκέρδη της ενέργειας; Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζει και να μιλά για υπερκέρδη δεν θα τα αναγνωρίζατε καν. Εισαγόμενη ακρίβεια μας λέγατε. Ο Πούτιν που κάνει τον πόλεμο φταίει, μας λέγατε. Ο κ. Μητσοτάκης αντί να διεκδικήσει να μπει ένας φραγμός στην πηγή της αισχροκέρδειας εντός της χώρας γιατί εδώ είναι το πρόβλημα αυτός ζητούσε πλαφόν στους χρηματιστηριακούς κόμβους του φυσικού αερίου. Και ήρθαμε στην Βουλή και καταδείξαμε και δεν παίρνω πίσω ούτε μια τελεία από όσα είπαμε για το μέγεθος των υπερκερδών την περίοδο Ιούλιος 2021 Μάρτιος 2022 ότι είναι 1,5 δις ευρώ . Εσείς κάνατε ότι δεν υπάρχουν . Τελικά με καθυστέρηση τα βρήκατε και αφού τα βρήκατε αρχίσατε να παίζετε τις κουμπάρες με την ΡΑΕ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τους έδωσε εντολή. Σε ποιον; Στην ανεξάρτητη αρχή; Και οι άνθρωποι της ανεξάρτητης αρχής δεν βγήκαν να πουν ότι δεν δέχονται εντολές. Ήρθατε σήμερα και φέρατε μια τροπολογία για φόρο κερδών και θα δώσετε λέτε 600 ευρώ στους ανθρώπους. Σας είπα ότι θα πέσει πολύ κλάμα γιατί οι άνθρωποι περιμένουν 600 ευρώ και δεν θα τα πάρουν».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το κόμμα του καταθέτει τροπολογία για την μη διακόπτεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν υπάρχει οργάνωση για προστασία των δασών ενόψει της θερινής περιόδου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.