ΚΟΣΜΟΣ

KKE

Δ. Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα που ξεπουλά το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα». Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Πρωτούλης μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Βάλσαμος Συρίγος μέλος της ΚΕ και ο Σωτήρης Πουλικόγιανης στέλεχος του κόμματος.

Ο Δ. Κουτσούμπας, καλωσορίζοντας τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων Σκαραμαγκά, τόνισε πως: «Το ΚΚΕ είναι πάντα στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζόμενων για τα δίκαιά τους. Θεωρούμε ότι είναι δίκαιες οι διεκδικήσεις σας και σ' αυτήν την κατεύθυνση προσπαθούμε να παλέψουμε και μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτήν στους δρόμους του αγώνα.

Αποδεικνύονται πάρα πολύ υποκριτικοί οι πανηγυρισμοί, και της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα τώρα με το τέλος της περιβόητης εποπτείας, όπως ακούσατε κι εσείς. Κι είναι υποκριτικοί γιατί την ίδια στιγμή, φέρνουν αυτό το σχέδιο νόμου, πραγματικό έκτρωμα, το οποίο ουσιαστικά παραχωρεί, ξεπουλάει μια σπουδαία επιχείρηση της χώρας μας, τη ναυπηγική βιομηχανία του Σκαραμαγκά, στο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο, με διασυνδέσεις βέβαια και με ξένους.

Την ίδια στιγμή δε λύνει κανένα από τα ζητήματα της εξασφάλισης της δουλειάς των εργαζομένων, οι οποίοι απαιτούν να έχουν -και συμφωνούμε απόλυτα- μόνιμη και σταθερή εργασία. Δεν επιλύονται ακόμα τα ζητήματα των αποζημιώσεων, δεν επιλύονται τα ζητήματα της απόδοσης των δεδουλευμένων -τα οποία τα έχετε δουλέψει, έχετε προσφέρει γι' αυτά- και μια σειρά άλλα ζητήματα.

Εκτός απ' το μεγάλο γεγονός, ότι σ' αυτή τη φάση που περνάμε και σαν λαός και σαν χώρα, και γενικότερα στην Ευρώπη -με την οικονομική κρίση, με τους πολέμους, με τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- αυτή η βιομηχανία, τα Ναυπηγεία, θα έπρεπε να αναπτυχθούν παραπέρα. Θα έπρεπε να υπάρχει ενιαίο σχέδιο, ενιαίος κρατικός φορέας της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, της Ναυπηγοεπισκευής, όπου εκεί και να κατασκευάζονται και να συντηρούνται και να επισκευάζονται πλοία. Και να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα οι μεταφορές ή οι ηλεκτρονικοί εξοπλισμοί, ή πολύ περισσότερο η Εθνική Άμυνα, τα ζητήματα άμυνας της χώρας και λοιπά. Και υπήρχε αυτή η δυνατότητα με εργαζόμενους που θα δουλεύουν, με μια τεράστια τεχνογνωσία, με ένα έμπειρο εργατικό τεχνικό δυναμικό που διαθέτει τόσα χρόνια. Και θα μπορούσε πραγματικά να κάνει θαύματα και να αποδώσει, και ανταποδοτικά στους εργαζόμενους, στην οικονομία της χώρας, σε όλο το λαό».

«Απ' αυτή τη σκοπιά βλέπουμε εμείς τα ζητήματα. Θεωρούμε ότι αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον πάμε μέχρι τέλους, γιατί αυτή είναι και η πραγματική επίλυση του προβλήματος. Τα άλλα είναι «ασπιρίνες» είναι και «μπαλώματα» εδώ που τα λέμε. Εντάξει, να σας δώσει τις αποζημιώσεις, να εξασφαλίσει τα δεδουλευμένα -που το παλεύουμε κι αυτό. Αλλά εκεί είναι η λύση; Ή να αναπτυχθεί παραπέρα, να εκσυγχρονιστεί η βιομηχανία και να είναι στο κράτος για να αναπτύσσεται η οικονομία για το λαό και να μη λυμαίνονται αυτόν τον πλούτο οι λίγοι, οι οποίοι και θησαυρίζουν και απομυζούν τον ιδρώτα των εργαζομένων και βέβαια δεν ξέρουν τι έχουν, εκτός από τις «λαμογιές» που κάνουν.

Μ' αυτά τα λόγια θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας για να μου πείτε και εσείς, πως μπορούμε να πιέσουμε να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση -εμείς αυτό θα θέλαμε, αυτό προτείνουμε. Βέβαια δεν αφαιρούμαστε κι απ' το γεγονός ότι πρέπει να επιλύονται και κάποια ζωτικά ζητήματα των εργαζομένων έτσι κι αλλιώς» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Τέλος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε «κοινό βηματισμό, διεκδικώντας οι ίδιοι το δίκαιο τους, με τους άλλους βιομηχανικούς κλάδους όπως η ΛΑΡΚΟ, τα Πετρέλαια Καβάλας, τα Λιπάσματα Καβάλας, τα Πετρέλαια Ελευσίνας κτλ που βρίσκονται επίσης στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για ίδια ή παρόμοια ζητήματα».

Ο Δ. Κουτσούμπας δεσμεύθηκε για τη μεταφορά των αιτημάτων με κάθε τρόπο στη Βουλή, όπως έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.