ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00-20.30 και Σάββατο 12.00-14.30

Έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου: «Στον Παράδεισο θ’ ακούω!»

Όταν ρώτησαν τον Μπετόβεν πώς τα βγάζει πέρα με τη βαρηκοΐα του λέγεται πως απάντησε «στον Παράδεισο θ’ ακούω!». Θεωρώντας την παραδείσια συνθήκη ως τόπο «επανόρθωσης» της βλάβης, ο Μπετόβεν μπορούσε να περιμένει. Στις μέρες μας, οι πρόσφυγες που περιμένουν αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα μέχρι να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πρόσβαση στη γη της επαγγελίας εμφορούνται άραγε από ανάλογες προσδοκίες αποκατάστασης των τραυμάτων που έχουν υποστεί;

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, ο ξένος, αυτός που έρχεται «από αλλού» γίνεται αντιληπτός ως δυνητική πηγή κάθε «κακού» και κάθε αναταραχής. Καταλαμβάνει τη θέση που κατείχε άλλοτε ο διαφορετικός, ο «εσωτερικός εχθρός», ο αντιφρονών, που το ότι καταγόταν από την ίδια χώρα και μιλούσε την ίδια γλώσσα δεν εμπόδισε να γίνει αντικείμενο φονικού μίσους την εποχή του Εμφυλίου, αλλά και μεταγενέστερα κατά τη μετεμφυλιακή περίοδο.

Στο χώρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αγωνιστών (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) οι εικαστικοί Μπάμπης Καραλής και Ηλίας Πούλος «συνομιλούν» μ’ αυτόν τον φορτισμένο ιστορικά τόπο, προσκαλώντας μας σε έναν αναστοχασμό πάνω στις έννοιες του τραύματος, της μνήμης, του οικείου και του ανοίκειου, αυτού που μας ξενίζει στη θέα του αλλοδαπού πρόσφυγα, αυτού που τελικά ίσως αποφεύγουμε να αντικρίσουμε μέσα μας.

Στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, στις 19.30, θα διοργανωθεί στρογγυλή τράπεζα σε ανοιχτό χώρο στο προαύλιο του Σ.Φ.Ε.Α με ομιλητές τους: Νίκο Μανιό, γιατρό, Γ.Γ του ΣΦΕΑ, Νίκο Τζαβάρα, Καθηγητή Ψυχιατρικής- Ψυχαναλυτή, Βασίλη Αράπογλου, Καθηγητή Αστικής Κοινωνιολογίας, και Όλγα Ζιρώ, γλϋπτρια, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών. Τη στρογγυλή τράπεζα θα συντονίσει η επιμελήτρια της έκθεσης, Μιμίκα Κριτσανίδου.

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00-20.30 και Σάββατο 12.00-14.30.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.