ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οι Ρεπουμπλικάνοι αποκλείουν το ενδεχόμενο "συνασπισμού" με την παράταξη του Μακρόν

Οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς τη Γαλλία, απέκλεισαν σήμερα το ενδεχόμενο να συνασπιστούν με τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ή να συνάψουν κάποια συμφωνία συνεργασίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες καμία παράταξη δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, που συνεδρίασαν σήμερα για να συζητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, είχαν ήδη απορρίψει μια συμφωνία συνεργασίας με τον Μακρόν. Οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι ίσως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέχουν στήριξη, κατά περίπτωση, στα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Κριστιάν Ζακόμπ επανέλαβε σήμερα ότι αντιτίθεται στη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας με τον Μακρόν. «Είχαμε μόλις τώρα μια συζήτηση και αυτό που σας λέω εδώ είναι η σχεδόν ομόφωνη θέση μας, που αντικατοπτρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία», είπε στους δημοσιογράφους, καθώς αποχωρούσε από τη συνεδρίαση.

Η παράταξη Ensemble! («Μαζί») του Μακρόν και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν παραπλήσια προγράμματα σε ό,τι αφορά την οικονομία. Για παράδειγμα, θέλουν και οι δύο να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και στηρίζουν την πυρηνική ενέργεια. Αν συνεργάζονταν, θα είχαν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Όταν ρωτήθηκε για πιθανές αποσκιρτήσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Ζακόμπ είπε ότι οι βουλευτές του «έκαναν μαζί προεκλογική εκστρατεία και θα παραμείνουν μαζί χωρίς δυσκολία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.