ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Οι πρόωρες, η... «τοξικότητα» και ο ορισμός του καιροσκοπισμού 

Τώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να «μετράει» τις αντιδράσεις των πολιτών στο ενδεχόμενο φθινοπωρινών εκλογών, ώστε στα τέλη Αυγούστου να πάρει τις αποφάσεις του, δοκιμάζει ήδη την υποδοχή της επιχειρηματολογίας του στην ελληνική κοινή γνώμη. Προσπαθεί, δηλαδή, να δει αν «περνούν» τα επιχειρήματα που επιστρατεύει και που θα επικαλεστεί για να προκηρύξει, εκτός απροόπτου, τις πρόωρες εκλογές.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: εν αρχή, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη για τις εκλογές στην αντιπολίτευση. Λέει, δηλαδή, ότι είναι τόσο τοξικό το πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνει (κυρίως) ο ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που ασκεί κριτική, ώστε η χώρα δεν «αντέχει» μία τέτοια τοξικότητα και οι εκλογές καθίστανται περίπου μονόδρομος. Μόνο που στην Ελλάδα, πάντα τοξικό ήταν το κλίμα, πάντα διεξάγονταν με πολύ σκληρό τρόπο οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό το ξέρει καλά. Εξάλλου, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης που φώναζε «νάτος νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος» και κατηγορούσε τον τότε πρωθυπουργό ότι «πούλησε τη Μακεδονία για τις συντάξεις», μάλλον σε ηθικό επίπεδο δεν δικαιούται να λέει πολλά για τοξικότητα...

 

Κατά δεύτερον, ο πρωθυπουργός επικαλείται την κρίση που έρχεται, τον χειμώνα που προμηνύεται ζοφερός και τις πολλαπλές προκλήσεις στη γειτονιά μας (από τη διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία ως την τουρκική προκλητικότητα) για να τεκμηριώσει το επιχείρημα ότι χρειάζεται «σταθερότητα». Πράγματι, καλό είναι όλα αυτά να τα διαχειρίζεται η χώρα έχουσα διασφαλίσει ένα σταθερό πολιτικό σκηνικό. Μόνο που και αυτό το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη «χωλαίνει». Βλέπετε, ό,τι κι αν γίνει στις κάλπες, ο πρωθυπουργός αποκλείεται να βρει κάτι τόσο σταθερό όσο αυτό που έχει τα τελευταία 3 χρόνια: όσο καλά, μ’ άλλα λόγια, να τα πάει ακόμη και στις επαναληπτικές εκλογές, αυτοδύναμος πρωθυπουργός με 157 βουλευτές που θα έχει «και το μαχαίρι και το πεπόνι», δεν πρόκειται να ξαναβγεί. Συν τοις άλλοις, οι φίλοι μας οι Γάλλοι υπενθύμισαν στον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου –αφού πρώτα είχαν στείλει μήνυμα στο Ελιζέ- πως όταν οι πολίτες είναι απογοητευμένοι, δεν έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση το αγαθό της... πολιτικής σταθερότητας. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να θυσιάσει έναν χρόνο καθαρής κυβερνητικής θητείας κατά τον οποίο διαθέτει εξασφαλισμένη και αυτοδύναμη πολιτική κυριαρχία, στο όνομα της επιδίωξης μίας νεφελώδους σταθερότητας, που ακόμη κι αν έρθει, θα πρέπει η χώρα να διέλθει 2,5 μήνες ακυβερνησίας και αστάθειας για να γίνει αυτό.

Βεβαίως, υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι η προοπτική της αστάθειας αφορά στο ότι το τελευταίο έτος μίας κυβέρνησης είναι εξ ορισμού και de facto προεκλογικό. Όμως, αυτό το ήξερε ο κ. Μητσοτάκης έως και πριν δύο εβδομάδες, που διαβεβαίωνε χωρίς «αστερίσκους», «προϋποθέσεις» και «υποσημειώσεις» ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

 

Καλά τα επιχειρήματα και τα «αφηγήματα», λοιπόν, όμως η πραγματικότητα είναι τόσο ωμή και κυνική όσο φαίνεται: αν ο πρωθυπουργός το έχει όντως ξανασκεφτεί και θέλει να στήσει κάλπες το φθινόπωρο, δεν το κάνει ούτε για την τοξικότητα ούτε για την... σταθερότητα. Θα το κάνει γιατί θα έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, σε σχέση με την Άνοιξη του 2023, αφού μεσολαβεί ένας δύσκολος χειμώνας που ο ίδιος δεν ξέρει τί θα... τού ξημερώσει.

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Kontra.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Πολιτικός καιροσκόπος αιροσκόπος ήταν και παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας. Περιμένει στην γωνία για να χτυπήσει, εκμεταλλευόμενος από την δυσκολία των στιγμών, η κάποιων δύσκολων γεγονότων. Τα ίδια έκανε και το 2015 όταν ξεκίνησε το παραμύθι του με το κάψιμο και το σκίσιμο του μνημονίου και κατέληξε να πίνει σαμπάνια μαζί με την εφοπλίστρια Κατερίνα Παναγοπούλου, στην πολυτελή θαλαμηγό της. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ χαζός για να μην καταλάβει τον φανερά προβλέψιμο Αλέξη Τσίπρα. Μια πολιτική ύαινα είναι και τίποτα περισσότερο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.