ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Λιόλιος: «Προτεραιότητα οι wild cards στην Basket League σε όποιες ομάδες κοπούν»

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Βαγγέλης Λιόλιος, μαζί με τον γενικό διευθυντής της Ομοσπονδίας Ντίνο Σβερκούνο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον ΕΣΑΚΕ με την Επιτροπή Αδειοδότησης και οι οποίες ακολούθησαν την αρνητική εισήγηση της τελευταίας για τέσσερις ΚΑΕ (ΑΕΚ, Άρης, Απόλλων Πατρών, Λάρισας). Ο Βαγγέλης Λιόλιος, αφού τόνισε για μία ακόμη φορά πως στόχος του είναι η ενότητα του μπάσκετ και πως θέλει να βοηθήσει όλες τις ομάδες, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για νομιμότητα και τήρηση των κανονισμών. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ ενημέρωσε επιπρόσθετα που έκανε κατέθεσε μήνυση και αγωγή στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αλλά και στην ΚΑΕ ΑΕΚ.

«Από αύριο το πρωί συγκαλώ τον ΕΣΑΚΕ, ως ΕΟΚ, για να πάμε σε διαδικασία wild cards. Αύριο το πρωί θα στείλω τις οκτώ ομάδες και τις δύο που ανεβαίνουν στην ΕΕΑ, βάσει νόμου,» αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΟΚ σχετικά με το θέμα που ενέσκυψε με την Επιτροπή Αδειοδότησης του ΕΣΑΚΕ. Στην περίπτωση, λοιπόν που ο ΕΣΑΚΕ συμφωνήσει για τη διαδικασία συμμετοχής με wild card των ομάδων που δεν πήραν έγκριση από την Επιτροπή Αδειοδότησης, τότε η ΕΟΚ θα τις καλέσει και θα ζητήσει να φέρουν χαρτιά και ν’ αποδείξουν πως θα βρουν το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ, το οποίο ο ΕΣΑΚΕ όρισε ως μίνιμουμ εγγυημένο προαπαιτούμενο για συμμετοχή. Τότε, όμως η ΕΟΚ θα εγγυηθεί γι΄ αυτές τις ομάδες που θα πάρουν wild card. «Θα είμαστε κι εμείς πια συμμέτοχοι. Γιατί θα κριθούμε κι εμείς». Αν δε οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην Basket League της επόμενης σεζόν με wild card δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε η ΕΟΚ θα κάνει ανάκληση δελτίων αθλητών.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι έχουμε θέματα στο τηλεοπτικό είναι απόρροια αυτού που συμβαίνει. Το δεύτερο είναι πως θα μπορέσουν, να μας εγγυηθούν τι έσοδα είχαν τα περασμένα χρόνια και αν τα είχαν, θα τα δεχτούμε. Πως οι άλλες οκτώ τα είχαν αυτά τα χαρτιά και οι τέσσερις δεν τα είχαν; Θα έρθουν πάλι, λοιπόν να τα δούμε. Θέλω να προλάβω για να βοηθήσω τις ομάδες. Πρέπει, όμως και οι ίδιες οι ομάδες να θέλουν να συμμετάσχουν».

«Ρωτάω: Θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι; Εγώ αυτό το ελληνικό μπάσκετ δεν το θέλω,» είπε με έμφαση ο Βαγγέλης Λιόλιος.
Ο Βαγγέλης Λιόλιος τόνισε πως ο ΕΣΑΚΕ κάλεσε την ΕΟΚ ως θεματοφύλακα και πλέον η ΕΟΚ, από τη στιγμή που ο ίδιος έχει βάλει την υπογραφή του, οφείλει να διαδραματίσει τον ρόλο της. «Ο ΕΣΑΚΕ είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος. Αυθαίρετος δεν μπορεί να είναι. Δεν ξέρω τι γινόταν πριν. Τώρα θα υπάρχει νομιμότητα για να είμαστε δίκαιοι, είπε».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ υπογράμμισε εν συνεχεία πως δεν η Ομοσπονδία δεν παρεμβαίνει στο επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά απλά παρακολουθούσε έως τώρα τις εξελίξεις για την Επιτροπή της Αδειοδότησης του ΕΣΑΚΕ.

Αύριο, όμως (22/6) εκτός κι αν κάποια από τις 4 ΚΑΕ απευθυνθεί στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή (κάτι που υπενθύμισε ώστε να ενημερωθούν για αυτή τη δυνατότητα οι συγκεκριμένες ομάδες σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν), εκείνος θα πρέπει να στείλει στην ΕΕΑ τα ονόματα των οκτώ ομάδων που ενέκρινε ο ΕΣΑΚΕ (εκπνέει η προθεσμία), μαζί με τις δύο ομάδες που εξασφάλισαν την άνοδο από την Α2. Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή θα αποφασίσει σε διάστημα δύο ημερών. Αυτό σημαίνει πως θα κερδίσει περισσότερο χρόνο η ΕΟΚ αν έστω μία εκ των τεσσάρων απευθυνθεί στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή έως απόψε για να στείλει στην ΕΕΑ τα ονόματα των συμμετεχουσών ομάδων.

Αναλυτικά, η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιου:

«Είχα σκοπό ως Ομοσπονδία συμπληρώνοντας έναν χρόνο να κάνω συνέντευξη Τύπου για απολογισμό και τις δράσεις ενόψει της νέας χρονιάς. Έγιναν κάποια γεγονότα που θέλαμε να κάνουμε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
Πριν έναν μήνα έγινε η γενική συνέλευση, έγινε διεξοδική συζήτηση με τα σωματεία. Η φιλοσοφία μας είναι πως λειτουργούμε πάντα συλλογικά, μέσα από τα Δ.Σ. Εχουν γίνει 21-22 διοικητικά συμβούλια. Όσα θέματα είχαν τεθεί προς διαβούλευση συζητήθηκαν με τα σωματεία και είπαμε να σχεδιάσουμε τον χάρτη για το πως θα λειτουργούμε.

Έρχονται πολλές αλλαγές από τη νέα σεζόν. Το μπάσκετ θα... φύγει μπροστά! Έχει τεράστια δυναμική. Αισθάνθηκα υπερήφανος για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όταν βρέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στη FIBA. Βέβαια, αυτό το χρωστάμε και στους προκατόχους μας. Και από την άλλη, βλέπω τοξικά πράγματα να συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ.

Θα ανακοινωθούν πολλά! Ψηφιοποίηση, αλλαγές στα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά επειδή κινούμαστε με γνώμονα τη νομιμότητα, είναι τα χέρια μας δεμένα από τις περυσινές προκηρύξεις. Δεν γινόταν! Θα γίνουν την επόμενη χρονιά, γιατί αυτό λέει ο νόμος και ο κανονισμός. Πάντα θα κινούμαστε με πλήρη διαφάνεια, λογοδοσία στα σωματεία μας. Σε αυτούς κρινόμαστε, σε αυτούς απολογούμαστε. Χάρηκα πολύ που όλες οι αλλαγές που προτείναμε εγκρίθηκαν με πλειοψηφία 96 έως 99%. Και μιλάμε για ψηφοφορίες μυστικές.

Το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη να πάει μπροστά ενωμένο. Η ΕΟΚ έχει ρόλο ευθύνης να ενώσει τις δυνάμεις και όχι να τις διχάσει. Από την Basket League έως την τελευταία ομάδα σε οποιοδήποτε ακριτικό νησί. Και παράλληλα να σκεφτόμαστε το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε, λοιπόν μπροστά είναι να τηρήσουμε τους κανονισμούς και τους νόμους. Η τήρηση τους είναι πάνω από την κρίση τους.

Η ομοσπονδία έχει μία πολύ μεγάλη αγκαλιά. Χωρούν όλοι και έχει ευθύνη απέναντι σε όλους. Και στα 12 ή 14 της Basket League και στα 700 ερασιτεχνικά σωματεία που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια. Μέσα στην αγκαλιά της είναι όλοι οι παίκτες και όλοι οι προπονητές. Και οι μάνατζερ που έχουμε συζητήσει διεξοδικά για τον ρόλο τους που είναι σημαντικός. Και είναι και οι διαιτητές. Και απολογούμαστε σε όλη την κοινωνία. Μέσα από εσάς, τους δημοσιογράφους. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος σας. Και πρέπει όλοι να συναισθανθούμε την ευθύνη που έχουμε. Το θέμα που έγινε σήμερα αυτή η έκτακτη συνέντευξη Τύπου έχει να κάνει με τον ΕΣΑΚΕ και τις αδειοδοτήσεις.

Ενώ βρισκόμουν την Παρασκευή στη FIBA, για τα 90 χρόνια της, υπήρξε μία απίστευτη ανακοίνωση από τον κύριο Γιαννακόπουλο με συκοφαντικές καταγγελίες για τον πρόεδρο της ΕΟΚ. Απίστευτες καταγγελίες. Τα είχε γράψει, τα είχε αναφέρει. Ήξερα πάρα πολύ καλά ερχόμενος στην ελληνική τάξη πραγμάτων τι αντίδραση μπορεί να υπάρχει από διάφορα μέρη. Δεν απάντησα ποτέ σε τίποτα. Ο κύριος Γιαννακόπουλος ήταν ξεκάθαρο ότι δεν με ήθελε για πρόεδρο. Το είχε δηλώσει. Δεν με πείραζε. Σε δημοσιεύματα δεν θα αντιδράσω ποτέ. Δεν με ενδιαφέρει. Όπως είχα αναφέρει ότι το ελληνικό μπάσκετ στο μυαλό μου ήταν σαν αυτό το τραπέζι και στη μία καθόταν η ΕΟΚ, στην άλλη ο ΕΣΑΚΕ, στην άλλη οι διαιτητές, στην άλλη οι δημοσιογράφοι, οι ατζέντηδες. Και όλοι αυτοί καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι! Είχα πάρει την απόφαση ότι πρέπει να σπάσεις το τραπέζι για ν’ αλλάξεις κάτι, όχι ν’ αλλάξεις μία θέση. Δεν αντιδρώ σε τίποτα. Ας γράψουν ό,τι θέλουν. Το έχω πάρει απόφαση. Όμως, είναι διαφορετικό να καταφέρετε ο κ. Γιαννακόπουλος κατά του προέδρου της ΕΟΚ. Αυτός είναι θεσμός. Ο θεσμός δεν αγγίζεται. Εννοείται ότι κατέθεσε μήνυση κατά του κ. Γιαννακόπουλου. Για εμένα ας πει ό,τι θέλει. Όποιος θέλει. Τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μπάσκετ όμως θα τον έχουμε ψηλά. Διεκδικώ ένα πολύ μεγάλο ποσό και αυτό το ποσό δεσμεύομαι ότι θα πάει στα σωματεία, όποτε εκδικαστεί.

Ο Παναθηναϊκός έχει φέρει 6 ευρωπαϊκά, είχε τεράστιους παίκτες όπως οι Αλβέρτης, Τσαρτσαρής, Παπαπέτρου, Παπαγιάννης και άλλοι. Ο Θανάσης και ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Αυτό είναι υψηλά στη συνείδηση όλης της Ελλάδας. Πρέπει να ευχαριστούμε και τον Ολυμπιακό. Και την ΑΕΚ. Και τον Άρη και τον ΠΑΟΚ και το Περιστέρι. Εχουμε καθήκον να τους προστατέψουμε όλοι. Όμως, να ξεχωρίσουμε τον οργανισμό από το φυσικό πρόσωπο. Είμαι κατά του φυσικού προσώπου και για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του. Την καταδικάζω για συκοφαντική δυσφήμηση απέναντι στον πρόεδρο της ΕΟΚ. Να ξέρετε ότι ποτέ ξανά δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ αν αναφερθεί ο ίδιος ή οι πέριξ... σε εμένα.

Για τις καταγγελίες που έχει κάνει η ΚΑΕ ΑΕΚ, ο Βαγγέλης Λιόλιος είπε: «Έκανε εκκωφαντικές καταγγελίες η ΑΕΚ μιλώντας για εγκληματική οργάνωση. Η επίσημη θέση μίας ΚΑΕ να εκφράζει θέση για εγκληματική οργάνωση; Εννοείται ότι πήγαμε στον εισαγγελέα για άμεση επείγουσα διερεύνηση της καταγγελίας αυτής, όπως και για τα δημοσιεύματα δημοσιογράφων που υποστήριξαν αυτές τις καταγγελίες της ΚΑΕ ΑΕΚ. Έμαθα με χαρά πως σήμερα η ΚΑΕ ΑΕΚ πήγε να καταθέσει. Έχουμε ζητήσει από τη ΓΓΑ και τα ΕΠΑΘΛΑ να μας δώσει τα στοιχεία. Να δούμε ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από την εγκληματική οργάνωση. Δεν μπορεί κάποιος να μιλά έτσι.

Θα προτείνουμε να υπάρχει επιτροπή δεοντολογίας και να καλείται να πάρει θέση και η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΟΚ. Η ΕΟΚ είναι εδώ για να προστατεύει το ελληνικό μπάσκετ. Προστατεύει τους πάντες, θέλει να ενώσει το ελληνικό μπάσκετ. Να ρίξει άπλετο φως στους πάντες και να κινείται βάσει των νόμων, των κανονισμών, των αποφάσεων. Κάνουμε αυτό που επιτάσσει το δίκαιο. Θα περιμένω τις εξελίξεις. Τα παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά.

Πριν από λίγες ημέρες ελήφθη μία απόφαση από το Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ όσον αφορά στις αδειοδοτήσεις των ομάδων. Είχα πει δημόσια πως δεν απαντώ σε τίποτα γιατί τηρώ τους κανονισμούς.

Να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή για να μάθει ο κόσμος τι γίνεται. Εννοείται πως κάνουμε λάθη όλοι, λάθη δεν κάνει όποιος δεν ενεργεί. Στις 14/3/22 έγινε γενική συνέλευση στον ΕΣΑΚΕ, οπου παρίστατο και η ΕΟΚ. Ομόφωνα αποφάσισαν ότι θα προχωρήσουμε μπροστά. Ότι θα φτιάξουμε μία επιτροπή αδειοδότησης, με δύο βασικές αρχές. Όταν θέλει να συμμετάσχει μια ομάδα πρέπει να έχει ένα ελάχιστο ποσό, αυτό ορίστηκε στις 800 χιλιάδες ευρώ, τα οποία πρέπει να αποδεικνύονται. Γιατί είχαν φανεί προϋπολογισμοί ομάδων με απίστευτα χαμηλά νούμερα. Δεν γίνεται αυτό. Μόνοι τους αποφάσισαν να προτείνουν την Επιτροπή, τα άτομα που θα μετέχουν, τις διαδικασίες. Στις 19/1/22 με δική μου πρωτοβουλία είχαμε μαζευτεί μέσω zoom και όλες οι ομάδες ήταν ενθουσιασμένες και έλεγαν πάμε σε κάθαρση. Τις ομάδες που χρωστούν πρέπει να τις βοηθήσουμε, όχι να τις αποκεφαλίσουμε. Μου ήρθε χαρτί από τη FIBA ότι έχουμε παγκόσμια πρωτιά σε ban. Ξευτιλιζόμαστε ως χώρα. Τους πρότεινα να φτιάξουμε ένα πενταετές πλάνο αποπληρωμής με τη FIBA. Ήθελα να βοηθήσω. Σέβομαι την κοινωνία που έχουν πίσω τους, γιατί αυτές οι ομάδες είναι οργανισμοί, αλλά πρέπει και οι διοικήσεις να το συναισθανθούν αυτό. Στην Ομοσπονδία δεν παρεμβαίνουμε. Πήραμε μία απόφαση ομόφωνα, στάλθηκε στις ομάδες, κάθε ομάδα έβαλε την υπογραφή της. Δεύτερη φορά συμφώνησαν. Το έστειλαν για υπογραφή στην ΕΟΚ. Ο ΕΣΑΚΕ είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος. Αυθαίρετος δεν μπορεί να είναι. Δεν ξέρω τι γινόταν πριν. Τώρα θα υπάρχει νομιμότητα για να είμαστε δίκαιοι. Σέβομαι όλες τις ομάδες. Βάλαμε λοιπόν την υπογραφή μας κάτω από αυτό που ψηφίσαμε. Πήγε στον υπουργό και ο υπουργός έβαλε την υπογραφή του. Και έτσι δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αδειοδότησης που όλες οι ομάδες, ομόφωνα αποφάσισαν και ήταν όλες οι ομάδες ενθουσιασμένες. Για να είμαστε υπερήφανοι για το επαγγελματικό μας μπάσκετ. Η Επιτροπή ήταν και ελαστική... έδωσε παράταση, μέχρι τις 15 Ιουνίου για να έχουν περισσότερο χρόνο οι ομάδες. Εμείς παρατηρούσαμε και δεν επεμβαίναμε. Είδα τον Άρη και την ΑΕΚ, τις δύο ομάδες που έχουν τα ban. Είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια του Άρη να μειώσει όλα τα χρέη που έχει αυτή τη χρονιά. Το λέει και η FIBA. Ήταν σε επικοινωνία μαζί μας ο Άρης, με τη FIBA, για το πενταετές πλάνο. Εγγυηθήκαμε εμείς, η ΕΟΚ ότι αν τηρούσε αυτά που έλεγε θα κάναμε ανάκληση δελτίων. Από την άλλη υπήρχε η ΑΕΚ και είδαμε ότι δεν κινείτο. Στέλναμε επιστολή στον ΕΣΑΚΕ, επίσημη, καλώντας τους να έρθουν, να τους βοηθήσουμε. Η FIBA μας έστειλε μία λίστα με 21 ban. Τη στείλαμε στον ΕΣΑΚΕ. Θα αποκλειόταν μόνη της. Δεν ήρθε ποτέ. Αυτή είναι η αλήθεια. Θυμήθηκαν διάφορα στη διαδικασία της αδειοδότησης και άρχισαν να λένε πως η Επιτροπή είναι κακή που τους κόβει. Ρωτάω: Θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι; Εγώ αυτό το ελληνικό μπάσκετ δεν το θέλω. Είμαι υπόλογος για το ελληνικό μπάσκετ στη FIBA. Είμαι υπερήφανος για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό που έδωσε τους παίκτες του στην εθνική ομάδα (στα ματς με την Τουρκία) και ειδικά ο Παναθηναϊκός που έδινε αγώνα. Και φτάσαμε τώρα να γίνεται πόλεμος στον ΕΣΑΚΕ! Ν’ αποφασίζουν οι ομάδες ότι δεν περνά κανείς. Την Πέμπτη τους κόψαν όλους. Για να πας στην ΕΕΑ πρέπει να έχεις αδειοδότηση. Και τι αποφάσισαν στο Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ; Να κοπούν και οι οκτώ. Μηδέν ομάδες να πάνε στην ΕΕΑ. Και την άλλη ημέρα έκαναν έκτακτο Δ.Σ. και συμφώνησαν οι οκτώ να προχωρήσουν στην ΕΕΑ. Και το λένε πως οι τέσσερις ομάδες δεν είναι εντάξει.

Παρανόμως, το Δ.Σ. πήρε απόφαση να πάρει παράταση να δώσει 15 ημέρες. Γιατί δεν το κάνουμε 30 ημέρες, δύο ή πέντε μήνες; Εγώ εχω βάλει την υπογραφή μου για την Επιτροπή Αδειοδότησης του ΕΣΑΚΕ. Την υπογραφή μου δεν την παίρνω πίσω. Υπάρχει περιθώριο δύο ημερών, μέχρι σήμερα το βράδυ να πάει στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Να πει παιδιά είχα πλήρη φάκελο που αυτοί οι κακοί, που μας έχουν βάλει στο μάτι, είναι άδικο. Όπως λέει ο νόμος, να πάει στο δευτεροβάθμιο. Θα ισχύσει, όμως ο νόμος... όχι αυτοί. Από αύριο το πρωί συγκαλώ τον ΕΣΑΚΕ, ως ΕΟΚ, για να πάμε σε διαδικασία wild card. Αύριο το πρωί θα στείλω τις οκτώ ομάδες και τις δύο που ανεβαίνουν στην ΕΕΑ, βάσει νόμου. Το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται τους πάντες. Χρειάζεται την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ είναι ένας κόσμος ολόκληρος. Σε ένα πλαίσιο σωστό. Θέλουμε τον Άρη γιατί ξενυχτούσε όλη η Ελλάδα για τον Άρη. Και λέω μπράβο στον Άρη. Θα την έχουν οι ομάδες τη βοήθειά μας. Νόμιμα, όχι παράνομα. Θέλουμε τον Απόλλωνα που είναι ιστορική ομάδα και είναι ομάδα της πόλης μου. Να αποδείξει, όμως και ο Απόλλων πως θέλει να είναι εκεί. Να παρουσιάσει τα στοιχεία πως το θέλει. Θέλουμε τη Λάρισα. Και είναι παράδειγμα προς μίμηση για το πως είναι αγωνιστικά αυτή η ομάδα. Η εισήγηση της ΕΟΚ θα είναι οι τέσσερις αυτές ομάδες να είναι σε προτεραιότητα wild card. Να φαίνεται πως μπορούν ανταποκριθούν. Να μας φέρουν χαρτιά να το δούμε πως θα βρουν χρήματα. Όχι... έτσι θα βρω χρήματα.

Μία ομάδα από τις οκτώ που έχουν εγκριθεί, έχει εγκριθεί υπό έλεγχο. Τι θα πει υπό έλεγχο; Διαφάνεια δεν θέλουμε; Διαφάνεια θα έχουμε στα πάντα. Η πρόταση που θα κάνω στον ΕΣΑΚΕ είναι να μπουν σε προτεραιότητα wild card. Θα πρέπει, όμως να μας αποδείξει. Στη wild card θα εγγυηθεί η ΕΟΚ. Είμαστε κι εμείς πια συμμέτοχοι. Γιατί θα κριθούμε κι εμείς. Πρέπει να καταλάβουν οι ομάδες ότι έχουν ευθύνη. Οι 14 αυτές ομάδες είναι τα φώτα μας, είναι οι προβολείς μας. Θέλω αυτές οι 14 διοικήσεις να είναι πρότυπο για όλες τις άλλες ομάδες στην Ελλάδα. Ο ΕΣΑΚΕ τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός πως έχει ένα θέμα προσανατολισμού. Είναι και θέμα ΕΣΑΚΕ. Είμαι υπέρ ενός δυνατού, αυτόνομου ΕΣΑΚΕ. Άλλο αυτόνομη και άλλο αυθαίρετη Λίγκα. Ξέρω πολύ καλά στη θέση αυτή που κάθομαι τι αντιδράσεις θα είχα. Είναι συνειδητές μου αυτές οι πράξεις. Το ελληνικό μπάσκετ είναι ένα αεροπλάνο και αν έχει καλό καιρό απογειώνεται και φτάνει ψηλά. Είμαι υπερήφανος που είμαι πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Δεν θα προδώσω κανέναν. Να σκεφτούμε όλοι τον ρόλο μας και να πάμε μπροστά. Για να πας μπροστά πρέπει να κάνεις κι ένα βήμα πίσω. Έχουμε δώσει όλον μας τον εαυτό για το ελληνικό μπάσκετ. Το κάνουμε συνειδητά. Δεν έχουμε κάνει τίποτα κακό από πρόθεση. Να είστε σίγουροι. Δεν πάμε ποτέ μπροστά με άναρθρες κραυγές, μη σεβόμενος ο ένας τον άλλον. Τα έμαθα αυτά από τους ξένους παίκτες στον Προμηθέα και συνειδητοποίησα τι σημαίνει για εμάς, γι’ αυτούς το παγκόσμιο μπάσκετ. Η λέξη αυτή είναι σεβασμός».

Εν συνεχεία, ο Βαγγέλης Λιόλιος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Για το αν έχει δοθεί παράταση από FIBA για δήλωση ομάδων στο BCL: «Έχει σταλεί έγγραφο στη FIBA με τις ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή, με την επιφύλαξη της συμμετοχής τους στην επόμενη Basket League. Την Πέμπτη θα γίνει το ΔΣ του BCL, στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι ομάδες και εφόσον προκύψει κάποιο πρόβλημα με τον φάκελό τους και δεν μπορέσουν να συμμετάσχουν, αυτές οι ομάδες δεν θα αδειοδοτηθούν».

Για το αν ο κανονισμός επιτρέπει να δοθούν wild cards σε ομάδες της Basket League: «Όπως έχει ψηφιστεί ο κανονισμός πρωταθλήματος, αφήνει ένα παράθυρο για τις wild card, που είναι λίγο διαφορετικό από τον κανονισμό αδειοδότησης του 2012. Ο κανονισμός αναφέρει πως αν είναι κάτω από 12 ομάδες, μπαίνουμε σε διαδικασία wild cards. Οι τέσσερις ομάδες που είπαμε έχουν προτεραιότητα και αν δεν καλύψουν τις προϋποθέσεις, θα πάμε και σε άλλες ομάδες».

Για το αν περιμένει κάτι διαφορετικό από τις τέσσερις ομάδες που είχαν ελλείψεις σχετικά με τη διεκδίκηση wild card: «Πιστεύω πως θα αλλάξει. Μου αρέσει να μπαίνω στην ουσία. Θέλουμε ομάδες δυνατές, θέλω ομάδες που να αποδεικνύουν ότι μπορούν να έχουν το ελάχιστο ποσό. Έτσι έχουμε ασφαλείς ομάδες. Πώς θα προχωρήσει μια ομάδα με ελάχιστα έσοδα 100 χιλ. ευρώ; Εγώ θέλω δυνατές ομάδες και ισχυρές διοικήσεις. Είναι επαγγελματικό μπάσκετ. Είναι κλαμπ, ΚΑΕ, ανώνυμες εταιρείες. Σε ανώνυμες εταιρείες δεν μπορείς να κινείσαι έτσι, πόσω μάλλον όταν η λίγκα τους αποφάσισε ομόφωνα τους όρους συμμετοχής. Ζητάμε το ελάχιστο, όχι το μέγιστο. Δεν πάμε να ελέγξουμε τα οικονομικά των ομάδων. Ο ΕΣΑΚΕ ζητά το ελάχιστον των 800.000 ευρώ, συν ό,τι χρωστάνε να το διακανονίσουν. Κάποιες ομάδες φωνάζουν ότι έχουν πλήρη φάκελο. Ελάτε να το δούμε. Αν έχει κάποιος ερωτηματικό, στο φως να τα φέρουμε όλα. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του έχει ανοιχτή πόρτα. Εμένα η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή».

Για το αν περιμένει κάτι διαφορετικό από τις τέσσερις ομάδες που είχαν ελλείψεις σχετικά με τη διεκδίκηση wild card: «Πιστεύω πως θα αλλάξει. Μου αρέσει να μπαίνω στην ουσία. Θέλουμε ομάδες δυνατές, θέλω ομάδες που να αποδεικνύουν ότι μπορούν να έχουν το ελάχιστο ποσό. Έτσι έχουμε ασφαλείς ομάδες. Πώς θα προχωρήσει μια ομάδα με ελάχιστα έσοδα 100 χιλ. ευρώ; Εγώ θέλω δυνατές ομάδες και ισχυρές διοικήσεις. Είναι επαγγελματικό μπάσκετ. Είναι κλαμπ, ΚΑΕ, ανώνυμες εταιρείες. Σε ανώνυμες εταιρείες δεν μπορείς να κινείσαι έτσι, πόσω μάλλον όταν η λίγκα τους αποφάσισε ομόφωνα τους όρους συμμετοχής. Ζητάμε το ελάχιστο, όχι το μέγιστο. Δεν πάμε να ελέγξουμε τα οικονομικά των ομάδων. Ο ΕΣΑΚΕ ζητά το ελάχιστον των 800.000 ευρώ, συν ό,τι χρωστάνε να το διακανονίσουν. Κάποιες ομάδες φωνάζουν ότι έχουν πλήρη φάκελο. Ελάτε να το δούμε. Αν έχει κάποιος ερωτηματικό, στο φως να τα φέρουμε όλα. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του έχει ανοιχτή πόρτα. Εμένα η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή».

Για το αν θεωρεί πως οι δημοσιογράφοι λένε ψέματα ή τους παραπληροφορούν: «Ενδεχομένως είναι λάθος μου και το ανακαλώ ότι λένε ψέματα. Σίγουρα όμως η εικόνα που δόθηκε είναι παραπληροφόρησης. Έχετε ευθύνη όλοι σας να περνάτε από κρησάρα ό,τι γίνεται. Ο ΕΣΑΚΕ την Παρασκευή έδειξε ότι έχει θέμα ουσίας. Με μεγάλη στενοχώρια το διαπίστωσα, γιατί θέλω να προχωρά μπροστά».

Για το θέμα των ban της ΑΕΚ: «Η ΑΕΚ έχει κάποιες οφειλές. Εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τη FIBA. Μέχρι και προχθές που ήμασταν εκεί, δεν υπήρχε καμία εξέλιξη. Με τη wild card η ΑΕΚ θα έχει το χρονικό περιθώριο να το κάνει, αρκεί να το θέλει. Οποιοσδήποτε αμφισβητεί πως έχει ελλείψεις στο φάκελο, ας πάει μέχρι σήμερα το βράδυ στη δευτεροβάθμια επιτροπή».

Για το αν το προϊόν αντέχει πάνω από 10 διαφανείς και υγιείς ΚΑΕ: «Ο Άρης δεν κουβαλά 4,5 εκατ. ευρώ χρέη, αυτή τη στιγμή έχει απειροελάχιστα χρέη στη FIBA. Έκανε μια φοβερή προσπάθεια, τα κατάφερε και έχει βάλει σωστά τον πήχη του. Έχουμε απόλυτη συνεργασία στο κομμάτι αυτό. Για μένα το βασικότερο για το επαγγελματικό μπάσκετ είναι η υγεία. Όχι ο αριθμός των ομάδων. Θες χορηγούς και οι χορηγοί θέλουν ενότητα και καθαρότητα. Δεν θα συνδυάσουν ποτέ το προϊόν τους με κάτι που θεωρείται βρώμικο ή που είναι τοξικό και διχασμένο. Αυτό χρειάζεται η Basket League. Δεν είναι ο αριθμός, είναι η ποιότητα των ομάδων. Δεν μπορεί να κατηγορεί ο ένας τον άλλο. Το ελληνικό μπάσκετ έχει πρόκληση να ενωθεί. Αν ενωθεί, θα τα καταφέρει. Το προϊόν έχει ανάγκη την καθαρότητα και την προστασία. Δεν μας λείπουν οι ομάδες, αλλά η υγεία. Η ίδια η Basket League έχει ορίσει τα κριτήρια και ορίζει ως ελάχιστο εγγυημένο προϋπολογισμό τα 800.000 ευρώ».

Για την Α2 Ανδρών: «Να είστε σίγουροι πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για ένα θεαματικό πρωτάθλημα, που θα δίνει κίνητρα για τη χρησιμοποίηση νέων παικτών. Οι ομάδες είναι ενθουσιασμένες με το νέο μοντέλο της Α2 που συνδυάζει τα πάντα».

Για το αν η ομοσπονδία θα φύγει από το ΟΑΚΑ: «Ήμασταν υπέρ του να δοθεί το ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Μακάρι οι αθλητικές εγκαταστάσεις να πηγαίνουν σε υγιείς οργανισμούς. Έχουμε μιλήσει με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, προφορικά τα έχουμε βρει στα πάντα. Εδώ είναι το σπίτι των εθνικών ομάδων. Θα πρέπει να περάσει και το άρθρο 9 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το περιμένουμε. Το να έχεις κι εσύ το δικό σου σπίτι ως ομοσπονδία για 49 χρόνια εδώ, είναι σημαντικό. Είμαστε 100% υπέρ. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι απλή ομάδα, είναι κομμάτι της κοινωνίας, όπως και ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ... Στην κοινωνία δίνεται, αρκεί να δίνεται με σωστούς όρους».

Για το δημοσίευμα πως υπάλληλος σε εταιρεία του είναι διαιτητής στην Α1 είπε: «Για μένα μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Λέγανε και πριν τις εκλογές. Εγώ ξέρω ποιος είμαι και ο κόσμος ξέρει ποιος είμαι. Οι θεσμοί όμως δεν αγγίζονται. Για τον Λιόλιο ας πουν ό,τι θέλουν. Και στις εκλογές τα ίδια έλεγαν και έχασαν. Αν κάποιος έχει στοιχεία, ας πάει στον εισαγγελέα. Τα media αρκούν; Ας με καλέσει ο εισαγγελέας. Δεν κάνουν κακό σε μένα, αλλά στο ελληνικό μπάσκετ. Δεν με πειράζει να κάνουν κακό σε μένα, αλλά στο ελληνικό μπάσκετ. Οποιοσδήποτε θεωρεί πως κάνω μια παράνομη πράξη, έχει κάθε δικαίωμα να κάνει μια αγωγή. Σέβομαι πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ακόμη κι αν είναι άδικες. Εδώ στη θέση που είμαι πρέπει η παρακαταθήκη που θα αφήσω να είναι η νομιμότητα. Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε τους στόχους μας, αν θα πάρουμε ευρωπαϊκά κλπ, αλλά θα αφήσω παρακαταθήκη στον επόμενο τη νομιμότητα. Μπορεί να κάνω 100 λάθη, θα ζητήσω συγγνώμη αν έχω κάνει κάτι λάθος. Αλλά δεν θέλω να πληγώνεται μέσω εμού το ελληνικό μπάσκετ. Όλα αυτά που γράφονται είναι μια παραφιλολογία που δεν μας κάνει καλό. Όλοι θαυμάζουμε το επιχειρηματικό μοντέλο του ΝΒΑ και εκεί έχουν μια βασική αρχή. Μην τολμήσει κανείς να κάνει νύξη κατά του προϊόντος. Τους έχετε για τρελούς; Προφυλάσσουν το προϊόν τους. Μην κάνουμε άλλο τοξικό το ελληνικό μπάσκετ. Μπορούμε να το κάνουμε νούμερο ένα στον κόσμο. Αν φταίω σε κάτι, να το διορθώσω, αλλά εδώ ήρθαμε για να βοηθήσουμε το ελληνικό μπάσκετ. Μου λέτε αν κάποιος είχε επιχειρηματικά ένα μαγαζί... Τι να κάνω, να τους διώξω; Η ομοσπονδία είναι ένας οργανισμός και κάθε οργανισμός πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Απολογούμαι πρώτα στο ΔΣ και τη ΓΣ, θεσμικά και δέχομαι τις κριτικές όλες. Στη γενική συνέλευση που κουβεντιάσαμε, ήταν θετικοί κατά 96%. Αυτούς τους ανθρώπους δεν θα τους ακούσω; Έχουν γραφτεί πάρα πολλά αυτό το διάστημα για τη λειτουργία της ΕΟΚ, που αν τα πιάσουμε ένα-ένα είναι παραπληροφόρηση. Και δεν με πήραν να με ρωτήσουν. Η ΚΕΔ έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο. Ορίστηκε από το ΔΣ, αλλά υπεύθυνος για τη συνολική λειτουργία είμαι εγώ. Εγώ θα κριθώ στο τέλος και θα κριθώ από όλο τον κόσμο. Κάθε μέλος της ΚΕΔ λειτουργεί εν συνόλω να κάνει τη δουλειά του χωρίς παρέμβαση από κανέναν».

Για τα δημοσιεύματα περί συνεργασία με έναν κ. Μαυραγάνη, ο Λιόλιος απάντησε: «Είναι φίλος μου. Οι προσωπικές μου φιλίες δεν μπαίνουν στο κάδρο πουθενά».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.