ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο γάτος ...

Φρενίτιδα !
Δηλώσεις , παρεμβάσεις, προειδοποιήσεις, απειλές, κλιμάκωση προς πάσα κατεύθυνση, πυρετός !
Είναι έκδηλο ότι τούτος ο πυρετός είναι φτιασιδωμένος κι η κλιμάκωση εμφανώς καθοδηγούμενη, αφού στην Τουρκία όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την ήττα του Προέδρου Ερντογάν είτε με αντίπαλο τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης είτε με τον Δήμαρχο Άγκυρας !
Αλλά το ποσοστό του ως Σουλτάνου συμπεριφερομένου Προέδρου Ερντογάν είναι της τάξεως του 43 % , πράγμα το οποίο του επιτρέπει να διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες του , αφού του δίνει περιθώρια χειρισμών και ελιγμών. Μόνο που αυτοί πλέον οι ελιγμοί δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας. Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, η φτωχοποίηση λόγω της καθίζησης της οικονομίας δεν του αφήνουν ελπίδας ανάκαμψης ούτε των οικονομικών ούτε της εκλογιμότητας !
Η λύση , αφού δοκιμάστηκε η πυροδότηση της έντασης του ισλαμικού σουνιτικού φανατισμού με ενέργειες όπως της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και πάλιν σε τέμενος, μιάς έντασης που συντηρεί τις μεγάλες δυνάμεις στο πλευρό του επίδοξου Χαλίφη, η ενδεδειγμένη πλέον λύση είναι η πυροδότηση του εθνικιστικού φανατισμού !
Χωρίς αυτήν την κορύφωση της εθνικιστικής έντασης και τον αχαλίνωτο φανατισμό που τώρα στρέφει κατά της Ελλάδας δεν προβλέπεται ανάκαμψη των απαραίτητων εκλογικών ποσοστών γιά την νίκη του Ερντογάν κι οι εκλογές θα χαθούν για αυτόν λόγω της ψύχραιμης εκτίμησης των απελπισμένων από την φτώχεια, στην οποία οδηγεί η βύθιση των οικονομικών !
Τον Ερντογάν όμως θα ήταν σοβαρό λάθος να τον εκτιμήσουμε μόνον με αυτό το προεκλογικό κριτήριο !
Είναι απαραίτητο γιά την δική μας στρατηγική να συνυπολογιστεί η ψυχοσύνθεση ενός Ηγέτη, κι εδώ σημειώνω ότι ο Ερντογάν δεν είναι δημοκρατικός ηγέτης, δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν σέβεται την ελευθερία του τύπου, δεν σέβεται τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, δεν δίστασε να προβεί σε εκκαθαρίσεις και απολύσεις γιά την επιβολή του δικού του προσωπικού ελέγχου στα δημόσια πράγματα, αλλά, δεν μπορούμε να του αρνηθούμε ότι ως ολιγάρχης απέδειξε ηγετικά χαρίσματα αλλάζοντας την εικόνα της Τουρκίας, στηριζόμενος στους σουνίτες του Ισλάμ, στρέφοντας των χώρα προς την Ανατολή κι επενδύοντας ιδιαίτερα στις υποδομές, στην βιομηχανία και στο διεθνές status της χώρας .
Κι είναι καθοριστικό γιά την συνεκτίμηση των εξελίσεων στην γειτονιά μας, να κρατούμε πάντα κατά νούν, ότι ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος απροκάλυπτα διακηρύσσει ότι είναι ένας αναθεωρητικός ηγέτης , άρα επιδιώκει την αλλαγή των ισχυουσών διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, άρα και των υφισταμένων συνόρων, και ταυτόχρονα δεν κρύβει ότι επιζητάει γιά την Τουρκία τον ρόλο όχι απλώς μιάς ισχυρής περιφερειακής δύναμης , αλλά πολύ περισσότερο !
Και εισερχόμαστε σε ένα καλοκαίρι, όπου οι θερμοκρασίες κοκκίνησαν πρόωρα από την μεθοδευμένη Τουρκική επιθετικότητα !
Συνυπολογίστε ότι ο Ερντογάν προσωπικά βρίσκεται σε αψάδα, παρακολουθώντας την συνεχιζόμενη γιά τέταρτο μήνα επιθετικότητα του Ρώσσου Προέδρου Πούτιν με τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία, εύλογα καταγράφει τις αντιδράσεις των Δυτικών στην υποστήριξη της Ουκρανίας και εξεχόντως τις ενέργειες των Αμερικανών και των Βρεττανών κι είναι βέβαιο πώς ζυγίζει καθημερινά τα θετικά και τα αρνητικά μιάς δικής του αντίστοιχης στρατιωτικής Ειδικής Επιχείρησης απέναντι στην Ελλάδα !
Είναι καταφανέστατο πλέον , όπως επανειλημμένα έχει αναλυθεί στην ναυαρχίδα του Τύπου των ΗΠΑ , τους New York Times, ότι ο Ερντογάν δεν θεωρεί ότι τον δεσμεύουν αποκλειστικά οι υπογραφές δέσμευσης στην Συμμαχία του NATO ! Είναι αντιληπτό ότι η πολλαπλότητα των επαφών της Τουρκίας του Ερντογάν με την Ρωσσία, το Ιράν, το Πακιστάν, την Κίνα σε όλα τα επίπεδα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής, οικονομίας και ενέργειας, αποδεικνύουν ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι η χώρα του έχει αλλάξει επίπεδο και μπορεί να πράττει και να ενεργεί χωρίς και πέραν από τις Νατοικές δεσμεύσεις και τις συμμαχικές υποχρεώσεις !
Τούτο από μόνο του αποδεικνύει το μέγεθος της κρισιμότητας της κατάστασης !
Ο Ερντογάν εάν διαπιστώσει ότι μπορεί να καταγάγει σημειακή στρατιωτική νίκη σε βάρος της Ελλάδας, νίκη τέτοια που μπορεί να συνεγείρει τα πλήθη των εθνικιστών στην γείτονα και να του χαρίσουν τις εκλογές, δεν θα διστάσει να μιμηθεί τον φίλο του παραγγέλνοντας μιά Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση !
Τι σημαίνει αυτό γιά την Ελλάδα ;
Θαρρώ πώς η ισχυρότερη αποτροπή, αυτή που εξασφαλίζει την εδαφική μας και εθνική κυριαρχία , το πειστικότερο επιχείρημα προς τον δίβουλο Τούρκο Πρόεδρο είναι η απόλυτη στρατιωτική δική μας ετοιμότητα και η ουσιαστική συνεργασία με τις Σύμμαχες ρεαλιστικά δυνάμεις κι αναφέρομαι στην Γαλλία, στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Η.Α.Ε.
Το μήνυμα προς τον Πρόεδρο Ερντογάν,
από αυτήν την πλευρά του Αιγαίου,
πρέπει να είναι απλό και απολύτως σαφές :
Κινδυνεύεις !
Κινδυνεύεις προσωπικά από μιά στρατιωτική τυχοδιωκτική περιπέτεια σε βάρος της Ελλάδας !
Κινδυνεύεις όχι απλά να χάσεις τις εκλογές, αλλά ενδεχομένως και πολλά περισσότερα !
Ισχυρίζομαι, δηλαδή, ότι
απέναντι στον στριμωγμένο στη γωνία γάτο , που έβγαλε τα νύχια του και μας απειλεί, πρέπει να μιλήσουμε με την μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει.
Κι αυτό το μήνυμα πρέπει να εξηγηθεί στους Συμμάχους , συμμάχους με ή χωρίς εισαγωγικά !
Έρρωσθε !
Να έχουμε έγνοια ως Προμηθείς !
ΥΓ
Ένας από τους χάρτες που έδωσε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα του ΥΠΕΞ , στον οποίο αποτυπώνεται η φρενίτιδα της τουρκικών διεκδικήσεων με βάση
το Τουρκολιβικό Σύμφωνο !

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.