ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ

Ο Μακρόν στηρίζει το αίτημα της Μολδαβίας να ενταχθεί στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε σήμερα «απόλυτα θεμιτό» το αίτημα της Μολδαβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κισινάου με τη Μολδαβή ομόλογό του Μάγια Σάντου.

Η Μολδαβία είναι η μία από τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (οι άλλες είναι η Γεωργία και η Ουκρανία) που υπέβαλαν αίτημα ένταξης στην ΕΕ αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μολδαβία ανησυχεί ότι θα μπορούσε να συρθεί στον πόλεμο, λόγω της αστάθειας στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές και όπου έχει αναπτυχθεί μια ρωσική «ειρηνευτική» δύναμη, στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Γαλλία, η οποία προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη του μήνα, θα βοηθήσει να επιτευχθεί ομοφωνία μεταξύ των μελών της για το θέμα της ένταξης της Μολδαβίας, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου, την επόμενη εβδομάδα, είπε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά «απειλή για τη σταθερότητας όλης της περιοχής» και τόνισε ότι η Μολδαβία είναι μια χώρα που ήδη «έχει προσδεθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η Σάντου είπε ότι η Μολδαβία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ «το συντομότερο δυνατόν». «Αλλά είμαστε ρεαλιστές και καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία περιέπλεξε την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ, όμως οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται φέρνουν τη χώρα εγγύτερα στην Ευρώπη, τόνισε.

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.