ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: «Ένα πιο φωτεινό μέλλον έρχεται για την Αυτοδιοίκηση»

Με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Στέφανο, εκδήλωση της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ. και του τομέα ανθρώπινου δυναμικού με θέμα: «Η αναπτυξιακή διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Στην ομιλία του, ο κ. Πέτσας εστίασε εισαγωγικά -ως πρώτο πυλώνα, που συνδέεται άρρηκτα με την αναπτυξιακή διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης- στις θεσμικές παρεμβάσεις οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων από την αυτοδιοίκηση, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ψήφισε νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, «καταργώντας την α λα καρτ απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαθιστώντας την κυβερνησιμότητα στην αυτοδιοίκηση».

Σημείωσε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη «χρειάζεται πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμη», προσθέτοντας σε αυτά που έγιναν ήδη. «Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν, να μην μπορούμε να συνδυάσουμε σωστά, όλες αυτές τις επενδύσεις που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, με σωστές χρήσεις γης, ώστε ν' αποτυπώνεται πού θέλουμε να κάνουμε από ένα σπίτι, μέχρι ένα εργοστάσιο, και από μία μαρίνα μέχρι ένα οποιοδήποτε ξενοδοχείο».

Ο κ. Πέτσας έκανε ειδική μνεία στον κοινωνικό ρόλο της αυτοδιοίκησης, αναφερόμενος στην χρηματοδότηση ύψους 310 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» το οποίο αφορά σε δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ και ΚΔΑμΕΑ).

Ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο αναφέρθηκε είναι η αναπτυξιακή διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία, χρηματοδοτούμενα από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους -από τα παραδοσιακά, όπως το ΕΣΠΑ, τα πρόσφατα που δημιουργήθηκαν στην κρίση της πανδημίας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι το πρόγραμμα ”Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών. «Ένα πιο φωτεινό μέλλον έρχεται για την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που πλέον έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο κ. Πέτσας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα ”Αντώνης Τρίτσης”, είπε ότι δρομολογείται το αμέσως επόμενο διάστημα η έκδοση νέας πρόσκλησης, ύψους μέχρι 335 εκατ. ευρώ, για έργα οδοποιίας, σε δήμους και περιφέρειες, με έμφαση στην οδική ασφάλεια. Σημείωσε, τέλος, ότι μέσα από το ίδιο πρόγραμμα χρηματοδοτούνται αναπτυξιακά έργα για την Ανατολική Αττική συνολικού προϋπολογισμού 189,4 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.