Neo

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού

Τιμή μας να έχει το όνομα της Προέδρου μας

Μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης να βρέθηκε χθες στο Στρασβούργο, προκειμένου ως εν ενεργεία ευρωβουλευτής να μετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα μπορούσε να ‘λείπει’ από την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, που φέρει το όνομα της αείμνηστης προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 13% των διαγνώσεων καρκίνου παγκοσμίων αφορά στον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, ενώ στην Ευρώπη μία στις έντεκα γυναίκες θα νοσήσει πριν από τα 74 της χρόνια. Ο παράγοντας κινδύνου νόσησης μπορεί να αυξάνεται με την ηλικία, ωστόσο, το 21% των γυναικών που θα νοσήσουν, θα είναι κάτω από τα 50 έτη. «Νέες γυναίκες, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει ραγδαία, τη στιγμή που σχεδιάζουν να κάνουν οικογένεια ή ξεκινούν την καριέρα τους. Στην ίδια θέση βρέθηκε πριν από 14 χρόνια και η αγαπημένη μας Φώφη και έδωσε τη μάχη, με σθένος και αξιοπρέπεια», είπε, σημειώνοντας πως η υποκίνηση των γυναικών σε τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να αποβεί σωτήρια, αφού ο εντοπισμός της ασθένειας σε αρχικό στάδιο, εξασφαλίζει με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, το εξαιρετικό προσδόκιμο επιβίωσης της τάξης του 99% στα πέντε έτη.

«Το κράτος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου για τη ζωή κάθε γυναίκας, με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τόσο απεικονιστικά, με μαστογραφία και υπέρηχο μαστών, όσο και με γονιδιακές εξετάσεις, ιδίως για τις γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσησης. Σε αυτές τις γυναίκες, η κατάρτιση εξειδικευμένου πλάνου μη επεμβατικού ελέγχου, σώζει ζωές», συνέχισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, θυμίζοντας πως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημία στην πρόληψη του καρκίνου, προτείνει στα κράτη-μέλη την υλοποίηση προγραμμάτων προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο, ώστε ο έγκαιρος εντοπισμός της νόσου, αλλά και των παραγόντων κινδύνου, να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του. Έκρουσε, δε, τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως ένα τέτοιο πρόγραμμα για να είναι επιτυχημένο, πρέπει να συνεπάγεται τη δυνατότητα πρόσβασης των γυναικών όλων των ηλικιών σε εξειδικευμένες κλινικές μαστού στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.

Αναφερόμενος στην αείμνηστη πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης θύμισε ότι μίλησε ανοιχτά για τον αγώνα της απέναντι στον καρκίνο, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Επαναλαμβάνοντας τα δικά της λόγια ότι «αν ζεις με τον φόβο, τότε έχεις νικηθεί. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι», με τα οποία έδωσε μαθήματα ζωής σε καρκινοπαθείς και μη, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως «είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά, που το πρόγραμμα αυτό θα έχει το όνομα της Προέδρου μας»…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.