ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε τη δήλωση

Χρ. Στυλιανίδης: Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην οριοθέτηση του νοτιοδυτικού μετώπου

Στην οριοθέτηση του νοτιοδυτικού μετώπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι επίγειες δυνάμεις στην πυρκαγιά στην Δαδιά, όπως ανέφερε σε νεότερη ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης που παραμένει για δεύτερη μέρα στην περιοχή μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, επισήμανε ότι έγινε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο, όπου εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες.

«Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης ενώ προσέθεσε ότι σήμερα το πρωί υπήρξε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία δύσκολη βραδιά με αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στη Δαδιά και υπογράμμισε: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία» ενώ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μία δύσκολη μάχη».

«Είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία, στον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, τον δήμαρχο, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Με ανέμους έντασης έως 4 μποφόρ συνεχίζεται σήμερα η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Μετά από ένα εφιαλτικό βράδυ με τη φωτιά να περνά αίφνης αντιπυρική ζώνη, απειλώντας το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και εξίσου ξαφνικά να αλλάζει πορεία και να εξαπλώνεται παράλληλα με την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έζησαν μία εφιαλτική νύχτα, σύμφωνα με την προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη.

Σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα με τη συνδρομή και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, της ΕΛ.ΑΣ, των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ειδικότερα για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ενεργό συμμετοχή με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, διατίθενται 42 αστυνομικοί και 21 οχήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και μέχρι στιγμής έχουν προβεί σε προληπτική εκκένωση-απομάκρυνση περισσοτέρων των 400 πολιτών από τις οικίες τους. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ο ρυθμιστής της πορείας και εξέλιξης της έρπουσας πυρκαγιάς καθώς η όποια μεταβολή στην ένταση και στην κατεύθυνση του ανέμου προκαλεί νέες αναζωπυρώσεις με τα βασικά πύρινα μέτωπα να συνεχίζουν την καταστροφική πορεία τους στο Εθνικό Πάρκο.

Με το διακύβευμα της πυρκαγιάς στη Δαδιά να αφορά την προστασία ζωών και περιουσιών, ταυτόχρονα με την προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και άγριας πανίδας του Εθνικού Πάρκου «το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον για το οποίο ενδιαφέρεται όλη η Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που έχει μεταβεί από χθες στη Δαδιά επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, και θα παραμείνει και σήμερα στην περιοχή.

της ανταποκρίτριάς μας Λ. Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.