ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος: Εμβόλιο για να κάνουμε διακοπές

Κορωνοϊός – Λινού: Βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση, ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η κ. Λινού μίλησε για την πορεία της πανδημίας, μετά την έξαρση που έχει παρατηρηθεί από την αύξηση των κρουσμάτων και των επαναμολύνσεων.

«Είναι δύσκολη κατάσταση, δεν είναι μόνο οι μεγάλοι αριθμοί των κρουσμάτων, σε αντιστοιχία με μικρό αριθμό τεστ, εκείνο που απασχολεί περισσότερο είναι οι αριθμοί περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους, που είναι υπερβολικά υψηλοί. Το ίδιο ισχύει και για τον γενικό δείκτη θετικότητας, την προηγούμενη εβδομάδα δεν έπεσε κάτω από το 10 ούτε μία μέρα, ωστόσο είχαμε λίγα τεστ. Εκείνο που αρχίζει και μας ανησυχεί είναι ότι τα συμπτώματα των νέων μορφών, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα», ανέφερε αρχικά.

«Η μάσκα παραμένει το ισχυρότερο μέτρο ασφαλείας. Διαφωνώ με τη στάση της πολιτείας. Υπάρχουν πολλά εκκολαπτήρια κορωνοϊού στα ΜΜΜ. Στο αεροπλάνο και στο πλοίο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης γιατί παραμένουμε περισσότερη ώρα σε αυτά τα μέσα, παρά στο λεωφορείο και στο μετρό. Τ θέμα της 4ης δόσης είναι ένα ερωτηματικό, αλλά προσφέρει κάτι. Εάν δεν έχεις άλλο τρόπο να προστατευθείς, καλό είναι να το κάνεις. Δεν είναι επαρκής η επιστημονική πληροφόρηση, ωστόσο εξαρτάται από το πώς ζει κανείς. Εάν κάποιος είναι ένας τύπος πολύ κοινωνικός καλό θα είναι να εμβολιαστεί, γιατί έρχεται σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους, περισσότερες ώρες», πρόσθεσε η κ. Λινού.

«Πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μέχρι να υπάρξει εμβόλιο που να καλύπτει τις μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 θα περάσουν 4-5 μήνες. Μπορούμε να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας και να συνεκτιμήσουμε τον τρόπο ζωής μας», κατέληξε μιλώντας για το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι, οι εισαγωγές είναι τις τελευταίες 2-3 μέρες πάνω από 300», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος.

Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων και ειδικότερα των εισαγωγών στα νοσοκομεία, είπε πως συγκριτικά, στη μεγάλη κρίση οι εισαγωγές ήταν 400-450 ημερησίως.

«Δεν είμαστε σε καλή κατάσταση, προφανώς το ΕΣΥ έχει ακόμα αντοχές», συμπλήρωσε σχετικά και εκτίμησε πως, «όταν έχεις μεγάλη διασπορά, άνθρωποι θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο».

«Έχει περάσει πολύς καιρός από την 3η δόση, υπάρχουν άνθρωποι που την έκαναν τον Νοέμβριο», είπε δεδομένου ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών είναι εμβολιασμένο.

Και τόνισε πως, «η 4η δόση δεν μας προστατεύει τρομερά από το να νοσήσουμε, αλλά από το να πάμε στο νοσοκομείο».

Ο καθηγητής συμβούλεψε, «την ώρα που δεν θέλουμε να κλείσουμε, αλλά να συνεχίσουμε να κάνουμε διακοπές. Ο μόνος τρόπος είναι το εμβόλιο».

Και κατέληξε: «το ότι θα έχουμε χώρο να νοσηλεύουμε, επειδή έχουμε κλίνες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις γεμίσουμε».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.