ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε αναλυτικά

Μ. Χαρακόπουλος: Οι Θρακιώτες φυλάττουν Θερμοπύλες σε ταραγμένους καιρούς

«Η πόλη του Διδυμοτείχου, όπως και αυτές της Ορεστιάδος, του Σουφλίου και της Αλεξανδρούπολης συνιστούν ένα ζωντανό και απόρθητο φρούριο της πατρίδας μας. Οι Θρακιώτες σε αυτές τις περιοχές, δίπλα από τον ποταμό του Έβρου, φυλάττουν Θερμοπύλες, σε ταραγμένους καιρούς. Σε εποχές που από τη γείτονα χώρα έχει ξεδιπλωθεί μια άκρως αναθεωρητική πολιτική, με απειλές που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, αλλά και με πρακτικές που προσπαθούν να την υπονομεύσουν με διαφόρους τρόπους. Και εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έγιναν την άνοιξη του 2020». Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της Αγίας του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας Ελευθερώτριας, στο Διδυμότειχο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, τον Δήμο Διδυμοτείχου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που έδωσαν τη δυνατότητα να παρουσιαστεί στο Διδυμότειχο ο τόμος για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας, επισήμανε ότι «η χαρά μας σκιάζεται από τη θλίψη για την καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο του δάσους της Δαδιάς, που είχα την τύχη να επισκεφθώ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνάδελφο Σταύρο Κελέτση ως νεοεκλεγέντες βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στην περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Είμαι βέβαιος ότι με την προτροπή της τοπικής κοινωνίας θα γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για την αποκατάσταση του πάρκου όσος χρόνος και όση προσπάθεια κι αν χρειαστούν».

Στη συνέχεια της ομιλίας του σημείωσε ότι η επιλογή της πόλης δεν έγινε τυχαία, και στάθηκε ιδιαίτερα στη «στενή σχέση της περιοχής της Θράκης και ιδιαίτερα της καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου με τον "ένδοξό μας βυζαντινισμό", κατά την έκφραση του Αλεξανδρινού ποιητή, καθώς για αιώνες αποτέλεσε λαμπρό διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο του Βυζαντίου. Η σημασία του Διδυμοτείχου αναδεικνύεται από το γεγονός ότι κατέστη τρεις φορές πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, αποδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο που είχε διαχρονικά η Θράκη στην ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού, ως γέφυρα μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ασιατικού χώρου, αλλά και του Αιγαίου με την βαλκανική ενδοχώρα».

Δεν αφήνουμε στη λήθη τη βαρβαρότητα κατά της Αγίας Σοφίας

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στις διάφορες δράσεις της ΔΣΟ, όπως «η «προστασία των χριστιανικών μνημείων, τα οποία υφίστανται αλλοίωση της λειτουργίας τους ή ακόμη και την καταστροφή τους. Κι αυτό είναι ένα πολύ διαδεδομένο φαινόμενο στη Συρία, στην Κύπρο, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Αζερμπαϊτζάν και στην ίδια την Τουρκία. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις, η σπουδαιότερη είναι αναμφίβολα η αυθαίρετη, βάρβαρη και βέβηλη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, το διαχρονικό αυτό σύμβολο της οικουμενικής χριστιανοσύνης, έναν φάρο πίστης και ελπίδας για τους απανταχού Ορθοδόξους, σε μουσουλμανικό τέμενος. Πράξη η οποία εδράζεται σε μια μισαλλόδοξη και αναχρονιστική πεποίθηση, η οποία θεωρεί ότι το δίκαιο της ισχύος, της βίας, της κατάκτησης είναι ανώτερο από την ισχύ του δικαίου και της αληθείας».

Υπογράμμισε ότι «από πλευράς μας θελήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε και να αφυπνίσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη και κυρίως τα κέντρα των αποφάσεων. Και το κάνουμε ποικιλοτρόπως. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και η έκδοση αυτού του τόμου, στον οποίο περιλαμβάνονται 37 ναοί, αφιερωμένοι στην Αγία του Θεού Σοφία. Ναοί εμβληματικοί, που απλώνονται σε μια τεράστια ακτίνα, με το ένα άκρο στις βρετανικές νήσους και τον Ατλαντικό Ωκεανό και το άλλο στην μακρινή Κίνα». Ο επικεφαλής της ΔΣΟ κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης, ει δυνατόν και στις πέντε ηπείρους. Δεν θα επιτρέψουμε να παραδοθεί στη λήθη αυτή η πράξη βαρβαρότητας της Τουρκίας. Θα συνεχίσουμε, γιατί το χρωστούμε στην ιστορία μας και στην αλήθεια».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, και ο βουλευτής Έβρου και ταμίας της ΔΣΟ, Σταύρος Κελέτσης, ο βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, η βουλευτής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή, ο αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος, ενώ για τον Τόμο μίλησε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Γεώργιος Τσιγάρας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως 'Ανθιμος, ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλειος Δελησταμάτης, ο στρατηγός διοικητής της XVI Μεραρχίας, Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.