ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγχος στο Μαξίμου, ρελάνς από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μάχη στα… «μαρμαρένια αλώνια» των «εθνικών»

Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ να ολοκληρώθηκε και να έχει πλέον στεγνώσει το μελάνι με το οποίο γράφτηκε το νέο δόγμα ασφαλείας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ωστόσο η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις ξεκίνησε, αφού τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα λεγόμενα… «εθνικά», θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά γήπεδα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Στη ΝΔ αντιλαμβάνονται αυτό το πεδίο ως «προνομιακό» τους, θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πάντα θα παίζει εκτός έδρας», όπως λένε εξάλλου και δημοσκόποι. Ταυτοχρόνως, το σχετικό έλλειμμα φαίνεται ότι αναγνωρίζουν υψηλόβαθμοι παράγοντες και στην Κουμουνδούρου, που επ’ ουδενί θα ήθελαν να αναγκαστούν να δώσουν την εκλογική μάχη σε ένα εκτός έδρας σκηνικό. Τούτου δοθέντος, η όξυνση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θεωρείται μονόδρομος για την αξιωματική αντιπολίτευση -πολλώ δε μάλλον που εξ αντικειμένου ο Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην Άγκυρα μετρώντας κέρδη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αθήνα μόνο με ζημιές.

«Θα γυρνούσα με τα πόδια»

Ενδεικτικό της όξυνσης του κλίματος και της αποφασιστικότητας του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει πολύ σκληρή αντιπολίτευση στην κυβερνητική εξωτερική πολιτική είναι οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε χθες, κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός και είχε εξελιχθεί έτσι όπως εξελίχθηκε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, «θα γυρνούσε από τη Μαδρίτη με τα πόδια». Επιπροσθέτως, μίλησε για «διπλωματικό Βατερλό», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άφησε την Τουρκία να κερδίσει πόντους ακόμη και δημιουργώντας τετελεσμένα στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Παραλλήλως, σε πολύ υψηλούς τόνους κινείται η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά και την κατοχύρωση του σήματος «Turkaegean» από την Τουρκία για την τουριστική της καμπάνια.

Νευρικότητα και απολογίες

Εξάλλου, αυτό το θέμα έχει εγκλωβίσει «στα σχοινιά» την κυβέρνηση, αφού το φιάσκο είναι πρόδηλο. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης κατάλαβε, έπειτα από 24 ώρες ότι διατάσσοντας την διεξαγωγή ΕΔΕ δεν μπορεί να «στεγανοποιήσει» την ευθύνη σε διοικητικά στελέχη του υπουργείου. Έτσι, ο υπουργός Ανάπτυξης αναγκάστηκε χθες να εκφράσει την λύπη του και να ζητήσει «συγγνώμη απ’ όσους στενοχώρησε», ενώ τον κ. Γεωργιάδη κάλυψε και ο πρωθυπουργός, σε σχετικές δηλώσεις του από τη Μαδρίτη, πριν αναχωρήσει από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κάποιον υπάλληλο που «απλούστατα δεν έκανε καλά τη δουλειά του», καίτοι η πολιτική ευθύνη «φωνάζει» από μακριά.
Πάντως, στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, το εμπορικό σήμα του τουρκικού οργανισμού τουρισμού δεν είναι το μείζον πρόβλημα. Το μείζον είναι, αντιθέτως, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη, λίγο πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα. Ταυτοχρόνως, δεν περνά απαρατήρητο ότι ο Τούρκος πρόεδρος «πούλησε» ακριβά το βέτο με το οποίο απειλούσε, γυρίζοντας μία νέα σελίδα στη σχέση του με τις ΗΠΑ. Όλα τούτα έχουν προκαλέσει νευρικότητα και προβληματισμό στην Αθήνα -όσο κι αν προσώρας κρύβεται πίσω από δηλώσεις και διαρροές περί «ικανοποίησης» της κυβέρνησης και «υποχώρησης του Ερντογάν από τις απειλές του».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.