ΕΛΛΑΔΑ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Θα σκάσουμε σαν τα ποντίκια

Η Ευρώπη φλέγεται και η Αθήνα να ετοιμάζεται. H αιτία είναι γνωστή και αναμφισβήτητη: η κλιματική αλλαγή.

Η Ευρώπη φλέγεται και η Αθήνα να ετοιμάζεται. Στην Πορτογαλία και την Ισπανία περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της αφύσικης ζέστης και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν περιοχές λόγω των πυρκαγιών, η Γαλλία γνωρίζει αυτό που οι παρατηρητές ονομάζουν «θερμική αποκάλυψη», ενώ η Βρετανία γνωρίζει τις υψηλότερες θερμοκρασίες της ιστορίας της. «Κόλαση» (‘Just Hell’) είναι ο τίτλος του Politico.

H ευρωπαϊκή (και ελληνική) γεωργία πλήττονται ήδη σοβαρά και θα πληγούν ακόμα περισσότερο. Συχνά δεν μαθαίνουμε καν τις ήδη εμφανιζόμενες συνέπειες. Ποιος ξέρει για παράδειγμα ότι η Εγκλουβή στη Λευκάδα, γνωστή για τις φακές της, δεν παρήγαγε πέρυσι ούτε ένα κιλό, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών; Ή ότι η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών είναι υπεύθυνη για τις μωβ μέδουσες που εμφανίστηκαν στα ελληνικά νερά;

Το κακό δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ, η Κίνα, τμήματα της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής επίσης πλήττονται από καύσωνες και πυρκαγιές. H αιτία είναι γνωστή και αναμφισβήτητη: Η κλιματική αλλαγή λόγω της αλόγιστης παραγωγής αερίων θερμοκηπίου εξαιτίας της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

«Συλλογική αυτοκτονία»

Πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην επείγουσα δράση για το κλίμα τώρα και τη συλλογική αυτοκτονία μας, είπε χτες ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στην απελπισμένη προσπάθειά του να κρούσει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ξεπερνούν τα όρια του πλανήτη.

Όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου έχουν αναγνωρίσει στα λόγια το πρόβλημα. Όλα τα κράτη έχουν βάλει την υπογραφή τους κάτω από τη Συμφωνία του Παρισιού που προσδιορίζει τους στόχους της ανθρωπότητας (έστω και αν θεωρείται ανεπαρκής). Οι ίδιες έχουν συστήσει ένα πάνελ από πάνω από 4.000 επιστήμονες, το IPCC, που εκδίδει κάθε τόσο ανακοινώσεις και εκθέσεις, τη μία πιο ανησυχητική από την άλλη.

Και τι κάνουν; Αυτό που ξέρουν καλύτερα να κάνουν αυτοί που μας κυβερνάνε: κοροϊδεύουν τον κόσμο. Θα τους λέγαμε καραγκιόζηδες, αλλά δεν θα το κάνουμε από εκτίμηση σε αυτή τη φιγούρα που τη βρίσκουμε πολύ συμπαθή και αξιοπρεπή στις συνθήκες που είναι υποχρεωμένη να ενεργεί.

Όχι μόνο δεν παίρνουν κανένα σοβαρό μέτρο, αλλά η κύρια δραστηριότητά τους είναι να δίνουν παρασκηνιακές μάχες, ώστε το τμήμα «πολιτικές και συστάσεις», το μόνο που διαβάζεται από τις εκθέσεις του IPCC να είναι όσο πιο ήπιο γίνεται.

Στροφή προς τα ορυκτά καύσιμα

Ακόμα χειρότερα. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος κυρώσεων και αντικυρώσεων και ο ευρύτερος ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οδηγούν στη λήψη μέτρων που επιδεινώνουν πολύ σοβαρά το πρόβλημα, πυροδοτώντας αύξηση, αντί για δραστική μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και μάλιστα ιδιαίτερα ρυπογόνων (και πανάκριβων) όπως το αμερικανικό LNG.

Μέσα στο κλίμα που έχει προκαλέσει ο νέος «θερμός-ψυχρός» πόλεμος λαμβάνονται αποφάσεις με μακροχρόνιες και φοβερές οικολογικές, οικονομικές, στρατηγικές συνέπειες όπως η περαιτέρω εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα και την Αμερική.

Ακόμα όμως και στα πλαίσια της κατάστασης που ζούμε, διερωτάται κανείς αν συμφέρει περισσότερο μια χώρα σαν την Ελλάδα να φτιάξει πανάκριβους και επικίνδυνους τερματικούς σταθμούς LNG αντί αίφνης να ρίξει λεφτά στις ανανεώσιμες (τις μόνες που στηρίζουν την ανεξαρτησία μας, μαζί βεβαίως με τον λιγνίτη, που είναι όμως εξαιρετικά ρυπογόνος) ή να αυξήσει τη δυνατότητα των διαμετακομιστικών σταθμών αερίου να λαμβάνουν αέριο. Αλλά βέβαια δεν έχει και πολύ νόημα να θέτουμε τέτοια ερωτήματα σε μια χώρα που διοικείται από την αμερικανική πρεσβεία, τους Γερμανούς βιομηχάνους και τους εγχώριους αντιπροσώπους τους και όπου τα κόμματα, αντί να μελετάνε σοβαρά τα προβλήματα και να παράγουν πολιτική, επιδίδονται σε επικοινωνιακές ίντριγκες.

Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί «υπαρξιακή απειλή» για την ανθρωπότητα. Σήμερα, η κυβέρνησή του έχει βάλει την Ελλάδα (προς μεγάλη βλάβη των εθνικών συμφερόντων του ελληνικού λαού) στην πρώτη γραμμή μιας παγκόσμιας σύγκρουσης που απειλεί να ανατινάξει τον πλανήτη!

Ο Γκουτέρες επεσήμανε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα και οι συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και η θερμοκρασία των ωκεανών έσπασαν καινούρια ρεκόρ από τον περασμένο Νοέμβριο που έγινε στη Γλασκώβη η τελευταία διάσκεψη για το κλίμα.

Η μισή ανθρωπότητα είναι στη ζώνη κινδύνου από πλημμύρες, ξηρασίες, ακραίες καταιγίδες και άγριες πυρκαγιές, τόνισε ακόμα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι κανένα κράτος δεν είναι στο απυρόβλητο. Θυμίζουμε ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου ανήκει η Ελλάδα θεωρείται ως αυτή που θα πληγεί περισσότερο από την κλιματική κρίση στην Ευρώπη. Η χώρα μας θα υποστεί εκτεταμένη ερημοποίηση. Το ιδιαίτερα τρωτό και επιβαρυμένο οικοσύστημα της Αττικής απειλείται να «εκραγεί» κάποια στιγμή. Όσο για την Κύπρο ανήκει στην ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής, που είναι πολύ αμφίβολο, όπως πάνε τα πράγματα, ότι θα παραμείνει κατοικήσιμη πέραν του αιώνα που διατρέχουμε.

Το τελευταίο έγκλημα της Δύσης

Ιδιαίτερα ανάλγητη και ιδιαίτερα ανόητη είναι η πολιτική της Δύσης απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας που αυτή θα πληρώσει πρώτη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η Δύση έχει καταληστεύσει (και κατασφάξει) όλη την ανθρωπότητα επί πεντακόσια χρόνια, αρχής γενομένης από την πρώτη (και την πιο βάρβαρη από τις δύο) άλωση της Κωνσταντινούπολης και την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο. Είναι επίσης αυτή που επιβαρύνει περισσότερο τον πλανήτη – μόνο η πόλη της Νέας Υόρκης ξοδεύει περισσότερη ενέργεια από όλη τη μαύρη Αφρική.

Υποσχέθηκαν να δώσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες δημιουργίας υποδομών προστασίας και χρηματοδότησης της στροφής στις ανανεώσιμες ενέργειες, έναντι των τεσσάρων τρισεκατομμυρίων που υπολογίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Και ούτε αυτά δεν δίνουν, παρόλο που «λεφτά υπάρχουν», αν κρίνουμε από τον θηριώδη προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου (850 δισ. δολάρια), για την απόκτηση όπλων που, αν χρησιμοποιηθεί έστω και ένα μικρό κλάσμα τους, δεν θα μείνει ούτε κουνούπι πάνω στη Γη, και επίσης, αν κρίνουμε από τα αστρονομικά κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών εν μέσω πανδημίας.

Το αποτέλεσμα; Ένας στους τρεις ανθρώπους ζει σήμερα σε περιοχές που δεν έχουν συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι κάτοικοι της Αφρικής, της Νότιας Ασίας, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής είναι 15 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από τέτοια φαινόμενα.

Αυτός είναι ο «δυτικός πολιτισμός» για τον οποίο επαίρονται, παρ’ ημίν, διάφοροι ιδιοτελείς ανεγκέφαλοι.

Μόνο που το κακό δεν θα μείνει μόνο στον Νότο. Θα γυρίσει μπούμερανγκ σε μας, με προσφυγικά κύματα, παγκόσμια αστάθεια, αρρώστιες, τρομοκρατία και χίλιους δυο άλλους τρόπους.

Χωρίς επιστροφή

Η χειρότερη συνέπεια όμως δεν θα είναι αυτή. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής διασχίζει τώρα το σύνορο που γίνεται ανεπίστρεπτο. Αν δεν δράσουμε τώρα, μετά δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η Γη θα έχει μπει σε άλλη «κλιματική τροχιά» πιθανώς ασύμβατη με την επιβίωση των ανώτερων (ο Θεός να τις κάνει) μορφών ζωής, όπως ο Άνθρωπος ο Κουτός (και όχι Σοφός, Sapiens, όπως αυτοαποκαλείται).

Αν δεν κάνουμε κάτι, αν δεν μεσολαβήσει μια εντελώς απαραίτητη παγκόσμια εξέγερση, στο τέλος θα συμβεί με το κλίμα ότι είχαν πει ο Χρουστσόφ και ο Κένεντι για μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο: Οι ζωντανοί θα ζηλεύουν τους πεθαμένους.

Πηγή: konstantakopoulos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.