ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η TotalEnergies θα πουλήσει το μερίδιό της στη ρωσική Terneftegaz

Η TotalEnergies, που αντιμετωπίζει επικρίσεις για τους διάφορους επιχειρηματικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα πως θα πουλήσει το μερίδιό της στην Terneftegaz, μια κοινοπραξία με τη Novatek, στη ρωσική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Το κλείσιμο αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2022, υποκείμενο στους συνήθεις όρους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εταιρία.

Η γαλλική εταιρία βρέθηκε υπό πίεση αυτή την εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις διασυνδέσεις της με την Terneftegaz, αφότου η εφημερίδα Le Monde έγραψε πως η εταιρία παρείχε συμπυκνωμένο αέριο το οποίο μετατράπηκε αργότερα σε κηροζίνη που χρησιμοποιήθηκε σε δύο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα η TotalEnergies ανέφερε πως αυτή η εκποίηση είχε σχεδιαστεί πριν εμφανιστεί η αντιπαράθεση και πως είχε στείλει αίτημα έγκρισης της συμφωνίας στις ρωσικές αρχές στις 8 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη Le Monde, η κοινοπραξία της εταιρίας Terneftegaz ενεπλάκη στη προμήθεια συμπυκνωμένου αερίου για την παρασκευή καυσίμου αεριωθούμενων που μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Η TotalEnergies επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα παραγάγει συμπυκνωμένο αέριο από κοινού με τη Novatek στη Ρωσία που καταλήγει σε καύσιμο αεριωθούμενων, αλλά είπε πως αυτό προοριζόταν όλο για εξαγωγή.

Η Global Witness, που βοήθησε τη Le Monde να συμπληρώσει την έρευνα, είπε πως η TotalEnergies αντιφάσκει στις ανακοινώσεις της και πως θα πρέπει να διενεργηθεί έρευνα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.