ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία του 2022 και η Ελλάδα του 2010

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας οδήγησαν τις χώρες της ΕΕ να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν πολλές από τις επιλογές του παρελθόντος για να διασφαλιστεί η συνοχή της: Από την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών και το ρόλο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων σε συνθήκες ύφεσης μέχρι την υιοθέτηση ενιαίας στάσης στον τομέα της υγείας στα χρόνια της πανδημίας.

Σήμερα η ΕΕ και η συνοχή της δοκιμάζονται ξανά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Η Ρωσία αξιοποιεί ως στρατηγικό όπλο την ενεργειακή εξάρτηση χωρών της ΕΕ προκειμένου να πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία και ενδεχομένως και στην ίδια την ΕΕ. Η ένταση της τωρινής κρίσης οφείλεται σε επιλογές που έκανε η Γερμανία στο απώτερο παρελθόν. Προκειμένου να εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια για την εξαγωγική της βιομηχανία παράβλεψε τους κινδύνους της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Με αφορμή την περικοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς χώρες της ΕΕ, που θέτει σε κίνδυνο κυρίως τη γερμανική οικονομία, η πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής ζήτησε την αλληλεγγύη των υπολοίπων χωρών της ΕΕ. O Καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς με δήλωσή του είπε ότι όλοι επηρεάζονται από τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το ζήτημα αυτό αφορά μόνο μερικές χώρες (Financial Times 22 Ιουλίου 2022).

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως από την Ισπανία και την Πορτογαλία στην αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εθελοντική περικοπή στην κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% στους επόμενους οκτώ μήνες έναντι του μέσου όρου κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας. Περικοπή η οποία σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούσε να γίνει υποχρεωτική.

Το επιχείρημα του Όλαφ Σόλτς - τηρουμένων των αναλογιών - είναι ταυτόσημο με το επιχείρημα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου το 2010. Τότε η Ελλάδα ζητούσε την αλληλεγγύη της ΕΕ λέγοντας ότι η χρηματοοικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 από τις ΗΠΑ δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα - παρά τα λάθη στην οικονομική της πολιτική πριν το 2009 - και σύντομα θα διαχυθεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τότε η ΕΕ άργησε πολύ να αντιδράσει. Όταν τελικά ανέλαβε πρωτοβουλίες χρησιμοποίησε αυστηρά μέτρα για την Ελλάδα για να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος από μελλοντικές αυθαιρεσίες στην τήρηση των δημοσιονομικών της κανόνων. Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα και οι πολίτες της να υποστούν τις συνέπειες μιας μακροχρόνιας κρίσης ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε οικονομικές περιπέτειες και άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα επιχειρήματα της Γερμανίας και των «φειδωλών» συμμάχων της του 2010 ότι η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της και επομένως η ΕΕ δεν έχει καμία υποχρέωση να τη στηρίξει, τα χρησιμοποιεί σήμερα η Ισπανία για να αποφύγει την εφαρμογή των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με ανοικτή επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ισπανίδα Υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση Teresa Ribera Rodríguez εναντιώθηκε στην πρότασή της λέγοντας:

Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι στον πυρήνα των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διασφάλιση ενεργειακής τροφοδοσίας. Δεν μπορεί όμως αυτό να γίνεται χωρίς να αξιολογηθεί αν οδηγεί σε άνιση κατανομή των βαρών μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Σε αντίθεση με άλλες χώρες η Ισπανία, σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές της ανάγκες δεν ζούσε όλα αυτά τα χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της.

Οι χώρες που εξαρτώνται ενεργειακά πολύ λιγότερο από τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα των «φειδωλών» του 2010, επιχειρούν με τη σειρά τους - με κριτήριο τον ηθικό κίνδυνο και την άνιση κατανομή των βαρών - να δικαιολογήσουν τις επιφυλάξεις τους στην έκκληση της Γερμανίας για αλληλεγγύη.

Μια κίνηση που θα έλυνε, ως ένα βαθμό, το πρόβλημα της κάλυψης ενεργειακών αναγκών της Γερμανίας, θα ήταν να επανεξεταστεί η απόφαση της διακοπής λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά είναι προγραμματισμένα να κλείσουν στο τέλος του 2022. Αν η πρόταση για παράταση της λειτουργίας τους γίνει αποδεκτή κινδυνεύει να διαλυθεί η κυβερνητική συμμαχία της Γερμανίας. Το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων είναι στον πυρήνα των προγραμματικών θέσεων του κόμματος των Πράσινων. Μια υποχώρηση τους στο ζήτημα αυτό θα δημιουργούσε έντονα υπαρξιακά προβλήματα.

Τα προαναφερθέντα δείχνουν ότι η έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών που αναφέρεται στο Άρθρο 2 στη Συνθήκη της ΕΕ, λαμβάνει σε κάθε κρίση διαφορετική ερμηνεία. Το περιεχόμενο της αλληλεγγύης - όπως προκύπτει από την εμπειρία - συνήθως καθορίζεται όχι από τη Συνθήκη για την ΕΕ αλλά από τις εθνικές προτεραιότητες και τα συμφέροντα των χωρών.

Η ΕΕ την τελευταία δωδεκαετία έχει στο παθητικό της ένα ιστορικό ελλείμματος στην έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης. Το 2010 με την κρίση στην Ελλάδα και το 2015 με την κρίση στο Προσφυγικό. Έχει όμως κάνει και επιλογές όπως η πρωτοβουλία για κοινή προμήθεια εμβολίων αλλά και η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που δείχνουν ότι η ΕΕ μπορεί να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στην παρούσα συγκυρία η Γερμανία και οι φειδωλοί σύμμαχοι της ίσως κατανοήσουν καλύτερα την ανάγκη να υπάρξει μια θεσμική λύση στο ζήτημα της ερμηνείας της έννοιας της αλληλεγγύης. Είναι σωστό να υπάρξει τώρα αλληλεγγύη γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσει η συνοχή της ΕΕ και θα πετύχει τους στόχους της η Ρωσία. Είναι όμως αναγκαίο να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θεσμική ερμηνεία της έννοιας της αλληλεγγύης.

Διαφορετικά σε κάθε κρίση θα καταφεύγουμε σε ad hoc ερμηνείες της. Να θεσπιστεί αν και πότε πρέπει να εκδηλώνεται η αλληλεγγύη, να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στην ΕΕ για στήριξη των χωρών σε συνθήκες κρίσης και πώς πρέπει να κατανέμονται τα βάρη μεταξύ των χωρών. Αυτή θα είναι η πιο αποτελεσματική αντίδραση απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό αλλά και στην έξαρση του λαϊκισμού που απειλεί τη δημοκρατία και τις προοπτικές για περαιτέρω ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος σε μια περίοδο ραγδαίων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ανακατατάξεων.

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Δεν δίνει κανείς αξία στα κατεβατά από μ@λακίες του ξεπερασμένου Δημοσθένη Μπόγδη.Όλοι έχουν καταλάβει ότι κάνει αγωνιώδη προσπάθεια αυτό το σκουπίδι ο Μπόγδης να ξεπλύνει το εγκληματικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα αφήνω τίποτα αναπάντητο από την γριά αδερφή Δημοσθένη Μπόγδη που είναι στρατευμένος και μάλιστα σε διατεταγμένη υπηρεσία από το κλεφτοπασοκ. Τίποτα αναπάντητο λοιπόν σκουπίδι και τιποτένιε Δήμο Μπόγδη. Η περίοδος της παντοκρατορίας σας της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του 1990, έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα, κάθαρμα.

  2. Τι είπες παλι ! Και το θεώρησες επιχείρημα ;
    ¨….Άντε στο διάολο κουράδα.¨
    Σου απαντάω δεόντως αφού μου κανείς πάσα !

    H γριο -λεσβιακή απεγνωσμένη προσπάθεια προώθησης των φασιστικών δογμάτων , του ρατσισμού ,
    του Ιμπεριαλισμού και της Πλουτοκρατίας …
    ενάντια στην δημοκρατική πρόοδο του λαού μας που θέλει και προσπαθεί για Διεύρυνση Δικαιοσύνης , Αξιοκρατίας, Διαύγειας, και Ισότητας στην υπάρχουσα Δημοκρατία μας !
    Φθείρεται ανεπανόρθωτα!
    Μας παρουσιάζει την κατάσταση της , η χρυσαυγητισσα και Κωστακαραμανληκιά , η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. ΒΕΡΥΚΙΟΥ η οποία και μας την περιγράφει την κατάσταση αυτήν , της Ακροδεξιάς από μόνη της, με τις πολύ συχνές αλλά άσχετες παρεμβάσεις της , που την εκθέτουν Ανεπανόρθωτα !
    Με την ευκολία που χρησιμοποιεί στην αισχρολογίας της αντί επιχειρημάτων που δεν έχει και Εμμένει στον άνισο, άνοστο και ανούσιο «Αιδιοκινηγητό» της από τούτη την στήλη λόγου και γνώμης, οποία χρειάζεται και σύνεση αντί της ασυδοσίας της που την κατέχει …
    Ναι , αγαπητή μου κ. Μαργαρίτα Βερύκιου ,
    Που σε έχουν καταλάβει όσοι τύχει να διαβάσουν τα σχόλια σου που δεν απευθύνονται ποτέ στο κείμενο των άρθρων …
    Επιλπλεον δίνεις έναυσμα σε ανθρώπους σαν και μένα που δεν ξεχνούν να σου υπενθυμίζουν απαριθμώντας τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.
    Η οποία περίοδος λόγω επερβαρων χρεων ελλειμμάτων και σκανδαλων μας έφερε την πτώχευση και όλες τος περιπέτειες που επακολούθησαν την πορεία της χώρας μας μέσα και έξω :
    Σκάνδαλο Νο. 27 λοιπόν ,
    ( από τα 42 που έχω ξεχωρίσει για σένα και τους καρανμανληκούς νεοδημοκράτες σου ή και ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ )
    Σαν την φίλη σου την FEMA / ΨΕΜΑ …..

    ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005 , ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΣΟΥΦΛΙΑ !

  3. Πολιτικοί και οικονομικοί εγκληματίες όλοι αυτοί από το ΠΑΣΟΚ που αναφέρω φασίστα Μπόγδη. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Κατάλαβες λοιπόν Δημοσθένη Μπόγδη, αιδιόπανο του ΠΑΣΟΚ; Άντε στο διάολο κουράδα.

  4. Πως γίνεται εσύ και ο Αδόλφος Χίτλερ , να μισείτε με την ίδια μανία τους Eβραίους , τους Μαύρους και όσους άλλους
    ανθρώπους, εναντίον των οποίων συνεχώς σχολιάζεις ;
    Αυτά που μόνη σου , με χυδαίες εκφράσεις και γλώσσα την οποία μόνον οι γριές ανέραστες και κακόπιστες ΛΕΣΒΙΕΣ χρησιμοποιούν ;
    Θα μας απαντήσεις ;
    Εγώ πρεσβεύω μια ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών με δικαιοσύνη , ισότητα , διαύγεια , αξιοκρατία και υπευθυνότητα των ιδιων των πολιτών που να συμβαδίζει με τα δικαιώματα τους .
    Χωρίς ειδικα συμφέροντα , ρουσφέτια και αδηκίες ή κομματικά ανταλλαγματα .
    ΑΥτα που πλάθεις εσυ στο μυαλό σου και τα μεταφέρεις εδώ είναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ .

  5. @ Μαραγαριτα Βερύκιου
    Όταν αποφασίζεις εσυ τι πιστεύω εγώ ,( διαβασε αυτό το τελευταίο που έγραψες ) αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχεις ίχνος συναισθήματος του τι είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ .
    Οι κατηγορίες πολιτών προς άλλους πολίτες ή, λειτουργούς του κράτους μας
    πρέπει να αποδεικνύονται !
    Διαφορετικά είναι ποινικά Κολάσιμες από την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ της Δημοκρατίας μας .
    ΑΠοδειξη και αυτού οι οι πολλές καταδίκες στον
    Πάνο Καμμένο όταν κατηγορούσε την οικογένεια ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ χωρίς βάση και αποδείξεις !

  6. Άντε ρε μ@λάκα Μπόγδη, φασίστα. Θα μας πεις εσύ τενεκέ ότι ήταν καλή η περίοδος 2009-2011 του ανθέλληνα Τζέφρι Παπανδρέου με το Καστελλόριζο και το πρώτο μνημόνιο. Ούτε εσύ ο ίδιος δεν τα πιστεύεις αυτά που λες βλάκα, γελοίε.

  7. Αυτή, η σε βάθος εκτίμηση και ανάλυση της κατάστασης της Ευρώπης μας, όπως εξελίσσεται από ώρα σε ώρα ,
    είναι η απόρροια και ο μεστός απολογισμός ενός ανθρώπου , καλού γνώστη των Εθνικών και Ευρωπαϊκών προβλημάτων μας,
    όπως τα ζήσαμε στο παρελθόν !
    Τώρα όμως ο εκλεκτός καθηγητής κ. Φίλιππος Σαχινίδης φαίνεται όχι μόνον στο πόσο βοήθησε στο παρελθόν για στην θωράκιση ( όση κατορθώθηκε με το δικό μας παράδειγμα , τις και ενέργειες μας τότε ) ,
    αλλά ανοίγει τους δρόμους της σκέψης για τις μελλοντικές Κρίσεις , οικονομικές ,ενεργειακές ,περιβαντολογικές προσπάθειες Δημοκρατίας και ανθρωπισμού.
    Τέτοια πολλά μας έχουν περικύκλωσει ήδη.

    Μας τονίζει και σε τούτο το άρθρο του ότι πρέπει όλοι μας να βαδίζουμε στον δρόμο της Δημοκρατίας με Δικαιοσύνη , Διαύγεια , Πράσινη Ανάπτυξη και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον του Πλανίτη μας με ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ !

    Πράγματα , καταστασεις , σκέψεις , και εφαρμογές τους εκείνη την λαμπρή περίοδο διακυβέρνησης, 2009 ΅2011.
    Εμπρος λοιπόν ! να την ξαναζήσουμε με τους κατάλληλους ανθρώπους σαν τον αρθρογράφο μας !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.