ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Συναγερμός για τα σύνορα στον Έβρο: Συνεδριάζει αύριο Τρίτη το ΚΥΣΕΑ

Αύριο το απόγευμα στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Πρόκειται για τακτική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με κύριο θέμα τα σύνορα του Έβρου.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες η Άγκυρα με τη στάση της στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, και ειδικότερα μετά τον εγκλωβισμό των 38 μεταναστών σε νησίδα στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας επαναφέρει στο προσκήνιο τον «υβριδικό πόλεμο». Οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν τελικά ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, και αφού είχαν περάσει στην ελληνική όχθη του ποταμού.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισκέφθηκε τον Έβρο ενώ ενημέρωσε πως οι ελληνικές αρχές θα κινηθούν μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου, «ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του».

Ο Νότης Μηταράκης, επικαλούμενος τις καταθέσεις των προσφύγων είπε πως «σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές Αρχές» χωρίς να λάβουν « δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το διεθνές δίκαιο». Ακόμη, ο αρμόδιος υπουργός σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα.

Ανάλογη ανακοίνωση εκδόθηκε και από κύκλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφέροντας πως η νησίδα ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας. Ωστόσο, ερωτήματα παραμένουν για τους χειρισμούς και εκ μέρους των ελληνικών αρχών, ενώ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας - εργαλειοποίησης φαίνεται πως έρχεται εκ νέου ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.