ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση

Τη Δευτέρα η δήλωση Μητσοτάκη για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις - Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης

Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί από την παραίτηση «βόμβα» του Γρηγόρη Δημητριάδη, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και του διοικητή της ΕΥΠ.

Για τεράστιο και ασυγχώρητο λάθος έκανε λόγο σε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το «ΒΗΜΑ της Κυριακής», όταν την Τετάρτη έμαθε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη. «Δεν το γνώριζα, δε θα επέτρεπα ποτέ να παρακολουθείται το τηλέφωνο κανενός πολιτικού προσώπου». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός ακούστηκε να λέει: «Οφείλω στον κ. Ανδρουλάκη μια συγνώμη για το λάθος που έγινε».

Τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί δημόσια και στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι ήταν εκείνος που από την πρώτη στιγμή ζήτησε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. «Ο πρωθυπουργός προφανώς και δε θα περιμένει να ανοίξει η Βουλή. Θα κάνει δήλωση τη Δευτέρα για το ζήτημα».

Η κυβέρνηση επεδίωξε δια του Γιώργου Γεραπετρίτη να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ χωρίς να βρει ανταπόκριση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε πως έλαβαν ένα γραπτό μήνυμα και χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση επικίνδυνη.

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας. Δεν θα εργαλειοποιήσει με επικοινωνιακούς όρους θέματα που αφορούν τον πυρήνα της λειτουργίας του πολιτεύματος, όπως κάνει η ΝΔ και όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα στο φως».

Να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Παναγιώτης Κοντολέων και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης ζητάει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και εξαπολύει σφοδρά πυρά για τις κυβερνητικές διαρροές σχετικά με τις υποκλοπές.

Μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει επικίνδυνη την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατηγορεί τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιούν με επικοινωνιακούς όρους το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Συνεχίζεται η άθλια προπαγάνδα από την Κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών. Ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η Κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους. Τους διαψεύδει ο πρέσβης της Αρμενίας αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους.

»Ζητάμε οι αρμόδιοι Υπουργοί, ο κ. Κοντολέων και ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την επόμενη εβδομάδα και να πουν όλη την αλήθεια».

Για απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θεωρεί αυτονόητη την εξεταστική και δεσμεύεται για προανακριτική και για την απομάκρυνση της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Δήθεν δεν ήξερε (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης), ενώ ο ίδιος άλλαξε τον νόμο, ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε και αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία.Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

«Καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ».

Οι παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων δεν έχουν σχέση με το κακόβουλο λογισμικό διαβεβαιώνει η ΝΔ και επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι πολίτες διαθέτουν θεσμική μνήμη και θυμούνται ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να στηρίζει υπουργούς της κυβέρνησής του οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, θα διενεργήσει ποινική προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθεί αν και πώς διέρρευσαν στοιχεία άκρως απορρήτων εγγράφων που αφορούν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.