ΚΟΣΜΟΣ

Ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών

Βουλγαρία- ΒΤΑ: 10 νέοι αρχαιολογικοί χώροι ανακαλύφθηκαν

Δέκα αρχαιολογικοί χώροι διαφόρων εποχών ανακαλύφθηκαν, καθώς οι εργασίες για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βολούγιακ - Ντραγκομάν πρόκειται να αρχίσουν σύντομα, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αυτή την εβδομάδα. Το έργο κατασκευής χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεταφορών και Υποδομών Μεταφορών 2014-2020.

Για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς στο πεδίο εφαρμογής του έργου, τον Αύγουστο του 2021 η Εθνική Εταιρία Υποδομών Σιδηροδρόμων και το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας με το Μουσείο της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας υπέγραψαν σύμβαση για επείγουσες αρχαιολογικές ανασκαφές και την επίβλεψη των κατασκευαστικών έργων κατά μήκος του σιδηροδρομικού τμήματος μεταξύ του χωριού Βολούγιακ και της πόλης Ντραγκομάν.

Έως σήμερα, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν μελετηθεί, εννέα αποτέλεσαν αντικείμενο προκαταρκτικής αρχαιολογικής έρευνας και ένας έχει μελετηθεί εκτενώς.

Η προκαταρκτική έρευνα του μεγαλύτερου αρχαιολογικού χώρου, κοντά στο χωριό Αλντομίροβτσι, στον δήμο Σλίβνιτσα της δυτικής Βουλγαρίας ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου. Σε συνολική έκταση 32 στρεμμάτων αποκαλύφθηκε μια νεκρόπολη του 5ου-6ου αι. μ.Χ., 15 μέτρα διατηρημένου δρόμου της ύστερης αρχαιότητας, τείχη, μεσαιωνικές κατοικίες και κατασκευές που συνδέονται με τη συνεχή κατοχή της τοποθεσίας αυτής.

Καταγράφηκαν δομές που χρονολογούνται από τη μεταβατική περίοδο μεταξύ της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (12ος-10ος π.Χ.), της Ύστερης Αρχαιότητας (4ος-6ος αι. μ.Χ) και του Μεσαίωνα. Βρέθηκαν επίσης αντικείμενα από την Ύστερη Ελληνιστική εποχή (2ος-1ος αι. π.Χ.) και τη Ρωμαϊκή εποχή (1ος αι. π.Χ. - 3ος αι. μ.Χ).

Η εκτεταμένη επείγουσα έρευνα θα συνεχιστεί για άλλους πέντε μήνες κατά το 2022 και το 2023, σύμφωνα με ένα σχέδιο δύο φάσεων που εκπονήθηκε από αρχαιολόγους και εργαζόμενους στις κατασκευές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.