ΕΛΛΑΔΑ

Ξεναγήθηκε από πρυτάνεις

Επίσκεψη της Ν. Κεραμέως στο περ. Akademia της 86ης ΔΕΘ

Εντυπωσιασμένη από την πρόοδο που κάθε χρόνο συντελείται στην πανεπιστημιακή έρευνα και αποτυπώνεται στην παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στο πλαίσιο της παρουσίας των ΑΕΙ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η οποία ξεναγήθηκε από πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές στα εκθέματα των Πανεπιστημίων στον χώρο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας AKADEMIA (περίπτερο 14).

Ξεκινώντας από τον εκθεσιακό χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενη από τους υφυπουργούς Άγγελο Συρίγο, Ζέττα Μακρή και τους γραμματείς του υπουργείου Παιδείας, η κυρία Κεραμέως ενημερώθηκε για το ερευνητικό έργο των πανεπιστημίων, τις διακρίσεις φοιτητικών ομάδων σε διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς και τις πρωτοβουλίες αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και διάχυσής τους στην κοινωνία και την οικονομία.

Μάλιστα καθώς οι φοιτητικές ομάδες αγωνιστικών οχημάτων της παρουσίασαν τα νέα εξελιγμένα μοντέλα, με τα οποία συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και στα οποία έχουν ενσωματώσει νέες τεχνολογίες, η υπουργός πρότεινε στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού τη διοργάνωση ενός εγχώριου πανεπιστημιακού αγώνα.

«Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος που συντελείται -για παράδειγμα στα μονοθέσια, που γίνονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Εδώ χτυπάνε οι ρυθμοί του μέλλοντος της χώρας επειδή ακριβώς εδώ είναι η νέα γενιά, εδώ είναι η γενιά που σε μερικά χρόνια θα οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Είχα τη χαρά να θαυμάσω τις δημιουργίες των πανεπιστημίων σε όλους τους τομείς, από πυραύλους και αυτοκίνητα, μέχρι την επίλυση του κύβου ρούμπικ με αλγόριθμο», ανέφερε η υπουργός.

Στην πολυθεματικότητα της παρουσίας του ΑΠΘ στην 86η ΔΕΘ αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου σημειώνοντας ότι τα επιτεύγματα που παρουσιάστηκαν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, ακόμη και από τις ανθρωπιστικές σπουδές». «Δείχνουμε το ποιοι είμαστε. Ο κύκλος ερευνητικών εργασιών την περασμένη χρονιά που εμπεριείχε και περίοδο covid ανήλθε σε 65 εκατ. ευρώ, από ερευνητικά προγράμματα, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με την ίδρυση, μέχρι τώρα, 15 νέων εταιρειών τεχνοβλαστών, δείχνει περίτρανα το αποτύπωμα του Αριστοτελείου όχι μόνο στην οικονομική ζωή της πόλης, αλλά και γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Εξάλλου, σε δηλώσεις της για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη αλλαγές που εισάγονται με την διεύρυνση του ωραρίου των ολοήμερων τμημάτων, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με τον διορισμό 25.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τον θεσμό των μεντόρων που θα καθοδηγούν τους νέους εκπαιδευτικούς, την εισαγωγή σημαντικών ψηφιακών εργαλείων και μία σημαντική προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «ξεκινάει με έναν νέο νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι, έναν νόμο που δίνει πάρα πολλές δυνατότητες, όπως διπλά πτυχία, κοινά πτυχία, εσωτερικό Erasmus, αμειβόμενη πρακτική άσκηση, βιομηχανικά διδακτορικά».

Ερωτηθείσα για τα ζητήματα της πανεπιστημιακής ασφάλειας τόνισε ότι «εδώ και τρία χρόνια έχουμε κινηθεί για την ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, με πρώτη ρύθμιση τον πρώτο νόμο που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια».

«Είναι πραγματικότητα πλέον, όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, να μπορούν να επέμβουν οι αρχές σε κάθε δημόσιο χώρο. Και χάρη σε αυτή τη ρύθμιση, οι αρχές της χώρας μας σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν καταφέρει και έχουν βάλει τέλος σε μία σειρά από καταλήψεις, οι οποίες χρόνιζαν και οι οποίες ήταν ένα πλήγμα για το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Περνάμε λοιπόν σε μία νέα σελίδα», είπε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.