ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρυξέλλες

Ο Χρ. Στυλιανίδης σε έκτακτη συνάντηση υπουργών ΕΕ - Στο επίκεντρο οι δασικές πυρκαγιές

Τις Βρυξέλλες επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, όπου θα λάβει μέρος στην έκτακτη συνάντηση των αρμοδίων υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την ενίσχυση της απόκρισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στις δασικές πυρκαγιές.

Η έκτακτη αυτή συνάντηση συγκαλείται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον αρμόδιο επίτροπο Janez Lenarčič, σε συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν φέτος πολλές χώρες της Ευρώπης.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν θέματα ενίσχυσης της πρόληψης, της ετοιμότητας και της άμεσης απόκρισης για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ένωσης, μέσω δηλαδή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU. Θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης του μεταβατικού εναέριου στόλου του rescEU για τα έτη 2023 και 2024, ενώ θα εξεταστούν και τα περιθώρια επιτάχυνσης της ανάπτυξης του μόνιμου στόλου του rescEU.

Σημειώνεται ότι το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών (ERCC) της ΕΕ έλαβε φέτος δέκα αιτήματα από κράτη-μέλη του Μηχανισμού για παροχή συνδρομής εξαιτίας δασικών πυρκαγιών. Η Ελλάδα απέστειλε έξι φορές φέτος βοήθεια μέσω του Μηχανισμού σε Γαλλία, Πορτογαλία και Αλβανία, ενώ συνολικά, από τα κράτη-μέλη που ανταποκρίθηκαν στις ενεργοποιήσεις του Μηχανισμού, πραγματοποιήθηκαν 27 αποστολές πυροσβεστικών αεροπλάνων και οκτώ αποστολές ελικοπτέρων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπήρξαν περιπτώσεις αιτημάτων παροχής συνδρομής που δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν από τα διαθέσιμα μέσα του Μηχανισμού. «Η συζήτηση των υπουργών θα είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων άμεσης απόκρισης του Μηχανισμού -την ουσιαστική ενίσχυση της ίδιας της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.