ΚΟΣΜΟΣ

Συμφώνησαν να εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμών

Πετρέλαιο: Ημέρα αποφάσεων η Δευτέρα - Συνεδρίαση ΟΠΕΚ+, ελπίδα για διατήρηση της παραγωγής

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή.

Με τους τελευταίους ελιγμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν να έχουν ανεβάσει το διπλωματικό θερμόμετρο και τη μεγάλη διαφωνία για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου να δημιουργεί ρήγμα ανέμεσα στη G7 και τη Μόσχα, με αγωνία αναμένεται η αυριανή ημέρα.

Η Ρωσία δεν υποστηρίζει μία ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ είναι πιθανό ο ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του, καθώς θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, όπως ανέφερε η εφημερίδα The Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας (ΟΠΕΚ+) συνεδριάζουν τη Δευτέρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αποφάσισαν να μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν, νωρίτερα, να εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή.

Το αρχικό ανώτατο όριο τιμών θα βασιστεί σε μια σειρά από τεχνικές παραμέτρους, ενώ το επίπεδο των τιμών θα επανεξετάζεται ανάλογα με τις ανάγκες.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να ορίσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Ο συνασπισμός μπορεί να εξετάσει περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του ανώτατου ορίου τιμών. Το ανώτατο όριο τιμών θα επανεξεταστεί και θα αναθεωρηθεί εάν είναι απαραίτητο» προσθέτει η ανακοίνωση.

G7: Το πλαφόν στο ρωσικό αέριο φέρνει πιο κοντά ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Ο Ιταλός Επίτροπος επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς δύο στόχους: την περικοπή εσόδων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση του βάναυσου πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και την άσκηση πίεσης προς τα κάτω στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας.

«Η G7 θα εργαστεί τώρα για να δημιουργήσει έναν ευρύ παγκόσμιο συνασπισμό για να οριστικοποιήσει τον σχεδιασμό και το επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμών και να το εφαρμόσει από κοινού, για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά του. Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στις εργασίες για την επίτευξη ομοφωνίας μεταξύ των 27 κρατών-μελών, προκειμένου να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στην ΕΕ. Στόχος μας είναι να το υλοποιήσουμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ - δηλαδή στις 5 Δεκεμβρίου 2022 για το αργό πετρέλαιο και στις 5 Φεβρουαρίου 2023 για τα προϊόντα πετρελαίου», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Καταλήγει, λέγοντας: «Ο Πούτιν επιδιώκει να υποτάξει ένα ανεξάρτητο έθνος μέσω βάναυσης στρατιωτικής επίθεσης και να προκαλέσει ανασφάλεια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, 'οπλοποιώντας' τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας. Σήμερα η διεθνής κοινότητα των δημοκρατιών έδειξε ξανά την ενότητα και την αποφασιστικότητά της ότι δεν θα τα καταφέρει.»

«Μείωση του πληθωρισμού»

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, στο οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ενώ παράλληλα θα πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Το πλαφόν συμβάλλει στην επίτευξη «των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία», αναφέρει η Γέλεν σε ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.